Sesongstart: Slik unngår du skader på sparkesykkel
Med sol og vårvær popper både private og leide elsparkesykler opp i trafikken. - De neste ukene går mange rett på trynet.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.
- Felles for mange små og store som kjører nå, er at det er lenge siden sist. Det er også lenge siden bilistene var vant med å ha de små kjøretøyene i veibanen. Da må alle være litt ekstra forsiktige og se opp for hverandre, sier han.
Slik skader vi oss
Det er ti ganger mer sannsynlig at du blir skadet på elsparkesykkel enn vanlig sykkel. Hode- eller armskade står for 65 prosent av skadene. Statistikken kommer fra Oslo skadelegevakt.
- Knær og hoder er kroppsdelene det går hardest utover i de mest alvorlige ulykkene. Statistikken over hodeskader viser også veldig tydelig hvor viktig det er med hjelm. Uten den er du enormt dårlig beskyttet i møte med en bil, en fortauskant eller et trikkespor, sier Ytre-Hauge.
65 prosent vil ha hjelmpåbud
I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende sier 3 av 5 har de vil ha påbud om hjelm på tohjulingen.
- Hjelm burde vært åpenbart. Når så mange skader seg og folk vil ha det ser jeg ingen grunn til å holde igjen, sier Roger Ytre-Hauge.
Derfor skader vi oss
Foruten at vi har rustne kjøreferdigheter etter vinteren er det en annen vårlig årsak til at mange går på en smell nå.
- Mange sklir og skader seg på grusen som ligger igjen etter vinteren. Mye av dette ligger også på siden av veien, der tohjulingene gjerne kjører. Det er ikke alltid lett å se og plutselig sklir du i en sving eller når du må gjøre en brå bevegelse, sier han.
Det er også en rekke andre ting som bidrar til skader, ifølge fagsjefen.
- Promille eller annen rus, at flere kjører på samme elsparkesykkel, uoppmerksomme bilister, for høy fart på fortau eller farlige manøver i trafikken er noe vi ser hver vår, sier han.
Trafikkens a-b-c for små motoriserte kjøretøy
- Promillegrensen er 0,2, akkurat som for bil
- Fartsgrensen på elsparkesykkel er maks 20 kilometer i timen (6 kilometer i timen på fortau)
- Du kan ikke ha passasjerer med på turen
- Det er 12 års aldersgrense
- Det er påbudt med hjelm for barn under 15 år
- Hvis du fikler med mobilen i trafikken på elsparkesykkel risikerer du over 10 000 i bot!
- Husk at du må ha lovpålagt ansvarsforsikring hvis du skal bruke din egen elsparkesykkel
Kilde: Trygg Trafikk og Frende Forsikring
Nøkkelord
Kontakter
Marius Solberg Anfinsenseniorrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.noBilder


Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
10 800 anmeldt i fjor: Dette skremmer bilistene mest22.5.2025 08:02:00 CEST | Aktuelt
Nordmenns desidert største frykt i trafikken er rusede sjåfører. I fjor ble 30 politianmeldt, hver eneste dag. - Det kan jo skremme livet av noen og enhver.
Skogbrannfare: Nesten 400 branner så langt i år21.5.2025 07:44:00 CEST | Aktuelt
Det er sendt ut oransje og gule farevarsler om skogbrannfare for store deler av Sør-Norge. Så langt i år er det meldt om 389 skog- og gressbranner her til lands.
1 av 3 har blitt svindlet: - Det er ikke farlig å ta telefonen20.5.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
Å ta telefonen når en svindler ringer er ikke farlig. Det er når du gir fra deg informasjon at det koster deg dyrt. Når svindlerne til og med ringer fra nummeret til en du kjenner, har de overtaket fra start.
Dobling i mobiltyverier på 17. mai16.5.2025 07:43:00 CEST | Aktuelt
På nasjonaldagen er det dobbelt så mange mobiler som forsvinner eller blir stjålet som i resten av mai måned. - Fint vær og god stemning er godt nytt for mobiltyven.
Rekordpågang før 17. mai: Unngå bunadsskadene15.5.2025 07:46:00 CEST | Aktuelt
Nå henter mange fram bunaden fra skapet der den har hengt siden i fjor. - Festplagget får kjørt seg noen få dager i året. For mange koster moroa tusenvis av kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom