Ny rapport kartlegger svakheter i digital infrastruktur
En ny analyse bestilt av regjeringen viser sårbarheter i infrastrukturen for mobil og internett i Buskerud og Innlandet. Det er viktig å få fakta på bordet slik at vi kan sikre og trygge mobildekning og internett for folk i Ål og Hallingdal, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Rapporten er den femte regionale risiko- og sårbarhetsanalysen som nå er levert til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
For regjeringen er det viktig å sikre et stabilt og pålitelige mobil- og bredbåndsnett. Risiko- og sårbarhetsanalysen for Buskerud og Innlandet gir oss et viktig kunnskapsgrunnlag for å styrke den digitale infrastrukturen i området, sier digitaliseringsminister Karianne Tung.
Ekstremværet «Hans» i august 2023 rammet blant annet Ål og andre kommuner i Hallingdal hardt, og førte til at store deler av Ål sentrum mistet dekning fra mobil og internett over lengre tid. Det gjorde det vanskelig for kommunen å varsle og å informere egne innbyggere.
Når ekstremvær rammer – slik vi vet kan skje også i dette området – blir det tydelig at nettene kan svikte. I tillegg gjør den skjerpede sikkerhetspolitiske situasjonen det helt nødvendig med gode og robuste sikkerhetstiltak, sier Tung.
Legger frem nasjonal sikkerhetsplan
Regjeringen vil videre legge frem en nasjonal sikkerhetsplan for digital infrastruktur og nye tiltak for å sikre elektronisk kommunikasjon i hele Norge.
Jeg er svært opptatt av å fortsette å forsterke den digitale grunnmuren. En oversikt over svakhetene i infrastrukturen er avgjørende for å identifisere hvilke områder som bør forsterkes og det vil være et viktig bidrag til en slik sikkerhetsplan, sier digitaliseringsministeren, sier Tung.
Det er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som gjennomfører analysene på oppdrag fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Tidligere er det gjennomført analyser for Finnmark, Troms, Nordland og Trøndelag. I løpet av 2025 starter Nkom arbeidet med neste regionale analyse for Oslo-regionen.
Selskapene har krav på seg til å levere forsvarlig sikkerhet i mobil- og bredbåndsnett. Vi ser at det i rapporten også er flere eksempler på at midlertidige reparasjoner blir mer eller mindre permanente løsninger, og det er ikke godt nok. Den digitale infrastrukturen bærer stadig større samfunnsverdier, og det er derfor nødvendig å sikre den enda bedre. Vi som myndighet må se på om vi i større grad kan informere og veilede leverandørene og etablere en bransjestandard som tydeliggjør våre forventninger til dem, sier direktør i Nkom, John-Eivind Velure.
Hovedfunn i rapporten for Innlandet og Buskerud:
- Mange lokalsamfunn i Innlandet og Buskerud er isolasjonsutsatte på grunn av flom, trefall og ras i forbindelse med ekstremvær. Regionen ble hardt rammet av uværet “Hans” i 2023 med omfattende utfall på mobil- og bredbåndstjenester.
- Fiberkabler til både mobil og bredbånd ligger for åpne og lett tilgjengelige, noe som gjør dem spesielt utsatt for ekstremvær, uhell og sabotasje.
- Endringer i den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa øker risikoen for trusler mot kritisk infrastruktur i Norge, inkludert mobil-, bredbånd- og strømnettene.
- Flere mobilnett i regionen er avhengige av samme underliggende nettverksleverandør, noe som øker risikoen for utfall i flere nett samtidig. Dette kan få konsekvenser for nødanrop, befolkningsvarsling, kommunikasjon med familie og venner, og for virksomheters funksjon i krisesituasjoner.
- I deler av regionen er det få tverrforbindelser mellom hovedføringsveiene for digital kommunikasjon. Det gir mindre mulighet for sammenkobling og reserveveier, og øker sårbarheten i nettene. I store deler av regionen er det lav befolkningstetthet, som i nasjonalparkene, og det er utfordrende og dyrt å legge lange kabelstrekk gjennom slike områder.
- Nkom foreslår tiltak for å forsterke infrastrukturen gjennom etablering av flere føringsveier, bedre fysisk sikring, bruk av flere nettverksleverandører, mer pålitelig beredskap og feilretting, samt bedre informasjonsdeling. Disse tiltakene vil redusere dagens sårbarheter.
- Nkom oppfordrer alle brukere til å ta større ansvar for egen beredskap, og fremmer i rapporten flere konkrete råd for hvordan man kan gjøre det.
Hele rapporten finner du her: Ny rapport kartlegger svakheter i digital infrastruktur
Nøkkelord
Kontakter
Rita Lund ThuneKommunikasjonsdirektørNasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Tel:+47 922 06 466rlt@nkom.noBilder



Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Mange vil ha frivillig åpning - men ikke alle30.6.2025 13:38:18 CEST | Pressemelding
Til tross for stort ønske om frivillig åpning av bredbåndsmarkedet fra mange aktører, er ikke alle bredbåndstilbydere enig i at tiden er moden for dette nå.
Full gigabit-dekning kan koste 12,4 milliarder kroner18.6.2025 08:17:55 CEST | Pressemelding
Regningen for å gi alle norske husstander superraskt nett kan bli på hele 12,4 milliarder kroner, ifølge nye tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
Har avdekket nye alvorlige GPS-forstyrrelser i Øst-Finnmark13.6.2025 12:22:10 CEST | Pressemelding
Nye målinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) viser manipulasjon av GPS-signaler i lavere høyder i Sør-Varanger.
Denne veggen kuttar telefonsamtalen din13.6.2025 09:17:36 CEST | Pressemelding
Nye bygg er så godt isolerte at mobildekninga blir stengt ute. No etterlyser Nasjonal kommunikasjonsmyndigheit (Nkom) betre samarbeid mellom byggjebransjen og mobiloperatørane.
.no er tryggast i verda!12.6.2025 14:30:23 CEST | Pressemelding
Trykkjer du på ei lenkje til ei nettside som sluttar på .no, kan du etter all sannsyn leggje til grunn at ho er til å stole på. Det norske domenet er faktisk det tryggaste i verda.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom