Utdanningsforbundet

Støtter forslag om å gi elever tilgang til redaktørstyrte medier

Del

Stadig flere unge leser nyheter utelukkende gjennom sosiale medier. Det gjør det vanskelig å skille  mellom innhold som er sant eller ikke. 

NJ har foreslått å gi elever tilgang til redaktørstyret medier. Det mener Utdanningsforbundet er et godt  forslag. Det er et konkret tiltak som kan styrke barn og unges kunnskap om kildekritikk og motivere til økt demokratisk deltakelse. 

Vi stiller oss helhjertet bak forslaget fra NJ om å gi elever i skolen tilgang til redaktørstyrte medier, sier Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet.
Vi stiller oss helhjertet bak forslaget fra NJ om å gi elever i skolen tilgang til redaktørstyrte medier, sier Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet. Foto: Harald Åker, Utdanningsforbundet

Norsk Journalistlag har levert et forslag til regjeringen om at det i revidert nasjonalbudsjett for 2025  kommer en tilskuddsordning der redaktørstyrte medier kan søke om støtte for å nå unge lesere. Dette er et forslag  Utdanningsforbundet stiller seg helhjertet bak.

I forslaget vises det til eksempelet FVN – Ung, hvor elever i videregående skole i Kristiansand kan opprette gratis abonnement i Fedrelandsvennen, og hvor avisens journalister møter elevene på skolen. Elevene lærer om forskjellen på falske og ekte nyheter, og lærere kan bruke avisens innhold i sin undervisning.

Demokrati og medborgerskap er et tverrfaglig tema i skolen som skal gi elevene kunnskap om demokratiets forutsetninger, verdier og spilleregler. Elever skal øve seg på å utforske og presentere dagsaktuelle temaer ved å bruke samfunnsfaglige metoder, kilder og digitale ressurser. De skal også lære seg å bruke ulike kilder på en kritisk, selvstendig og etterrettelig måte. Skolen skal også gjøre elevene bedre i stand til å delta i demokratiske prosesser.

Dersom elevene får tilgang til redaktørstyrte medier, vil det støtte opp under disse viktige målene i læreplanen.  Det vil også gi mer bredde og mangfold i temaer og tekster som elevene leser.

Vår vurdering er at målet bør være at alle elever får tilgang til et redaktørstyrt medium, og at de slik gis en bedre mulighet til også selv å ytre seg offentlig. For oss er det opplagt at det å motarbeide feilinformasjon eller usann informasjon, er en av de viktigste oppgavene skolen har i dagens samfunn. Å jobbe systematisk med elevenes evne til kildekritikk er avgjørende for demokratisk beredskap.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vi stiller oss helhjertet bak forslaget fra NJ om å gi elever i skolen tilgang til redaktørstyrte medier, sier Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet.
Vi stiller oss helhjertet bak forslaget fra NJ om å gi elever i skolen tilgang til redaktørstyrte medier, sier Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet.
Foto: Harald Åker, Utdanningsforbundet
Last ned bilde

Lenker

Utdanningsforbundet

Utdanningsforbundet er landets nest største fagforening og den største på utdanningsfeltet. Våre om lag 190.000 medlemmer jobber på alle områder og nivåer i utdanningsløpet, fra barnehage til universitet, og er med på å forme barn og elevers liv, ferdigheter og muligheter.

Utdanningsforbundets overordnede mål er å skape et godt og trygt utdanningsløp for alle, fra de minste barnehagebarna til voksne i utdanning. For å få til dette, jobber vi for at lærere og ledere i barnehage og skole får bruke sine kunnskaper og ferdigheter i jobben, og møter lønns- og arbeidsvilkår som gjenspeiler deres viktige bidrag til samfunnet.

Følg pressemeldinger fra Utdanningsforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utdanningsforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utdanningsforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye