Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.

I tillegg til å bruke alternative drivstoff og materialer for sementproduksjon, er fangst og lagring av CO2 nødvendig for å nå klimamålene.
Ved Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME ZEN) har de nylig undersøkt effekten av betong produsert med karbonfangst- og lagringsteknologi (CCS) i byggeprosjekter.
– Vollsveien 9-11 i Bærum kommune ble valgt som case på grunn av den omfattende bruken av betong i den bærende konstruksjonen. Dessuten er det valgt betong med mindre miljøpåvirkning i prosjektet, som ekstrem lavkarbonbetong og lavkarbonbetong A, forteller SINTEF-forsker Arian Loli.
Sammenlignet tre scenarioer
Betongen som ble brukt i bygget, ble i tre ulike scenarioer erstattet med betong laget med sement med CCS-teknologi; CEM STD-FA Grey, EvoBuild og EvoZero. Deretter sammenlignet man miljøeffekten for produksjonsstadiet for hele bygget og for betongelementene alene.
I tillegg ble resultatene sammenlignet med et annet scenario som bruker bransjereferanser.
Den totale miljøpåvirkningen på bygningsnivå ved bruk av betong med CEM STD-FA Grey er 3,3 prosent høyere enn det opprinnelige designet. Denne økningen skyldes omfattende bruk av ekstrem lavkarbonbetong i det opprinnelige prosjektet. Men utslippene reduseres med 3,6 prosent ved bruk av sementen EvoBuild, og med hele 12,1 prosent i scenarioet med EvoZero.
Når bransjereferansen brukes, øker den totale klimapåvirkningen til hele bygget med 13,9 prosent sammenlignet med det opprinnelige prosjektet.
Stort potensial for utslippsreduksjon
Når bare effekten av betongelementer sammenlignes, øker betongen med CEM STD-FA Grey den totale miljøpåvirkningen med 17,4 prosent sammenlignet med lavkarbonløsningene.
Utslippene fra betongelementene reduseres imidlertid med henholdsvis 19,8 og 63,1 prosent ved bruk av betong med sementtypene EvoBuild og EvoZero.
– Disse funnene understreker potensialet som ligger i karbonfangst og -lagring når det gjelder å redusere klimautslippene fra byggeprosjekter, spesielt når betong med sementtypene EvoBuild og EvoZero brukes. Resultatene kan også bidra til å få oppdatert rammeverket for miljødeklarasjoner (EPD) og standardisere fordelene med CCS-teknologi, sier Loli.
Les mer: The effect of cement with CCS on greenhouse gas emissions
Kontakter
Arian LoliForskerSINTEF Community
Tel:+47 92 23 69 13arian.loli@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom