Melkesyrebakterier i laksefôr ga forbedret fiskehelse.
Innovativ forskning på melkesyrebakterier som fôringrediens får høythengende verifiseringstildeling fra Norges forskningsråd.

En mer bærekraftig havbruksnæring
70 prosent av karbonavtrykket til norsk havbruksnæring kommer fra importerte råvarer. For eksempel i form av soyaproteinkonsentrat fra Brasil. 92 prosent av råvarene vi bruker i norsk havbruksnæring i dag er importerte råvarer. Behovet for å redusere karbonavtrykket til havbruksnæringen, og å oppnå bedre dyrevelferd er noe av bakteppet for at Nord satser på forskning og innovasjon knyttet til bærekraftige foringredienser. Den nylige tildelingen fra Norges forskningsråds verifiseringsordning er en viktig milepæl for forskningsfeltet og innovasjonssatsningen ved Nord universitet.
Fra grunnforskning - til patent og verifiseringstildeling
I konkurranse med 95 andre kommersialiseringsprosjekter, som en av 20 tildelinger fra forskningsrådet, har prosjektet nå mottatt finansiering til å kommersialisere det patenterte laksefôret, som i laboratorieforsøk har gitt god effekt på laksens immun– og tarmsystem.
Målet med forskningsrådets verifiseringsordning er å redusere teknologisk og markedsmessig usikkerhet i prosjektene. Ved sluttført verifiseringsprosjekt skal de mest kritiske spørsmålene og usikkerhetene er avklart, slik at en kan gå videre med prosessen for kommersialisering.
Prosjektet ledes av Nord Innovasjon (Nord universitets teknologioverføringskontor) og Nord universitet, og har flere partnere og underleverandører. Blandt annet Universitetet i Kosice, LetSea AS, KEMIN, POLARFEED AS og FôrTek.
Kommersialiseringsprosjektet, kalt "Lactobacilli-baserte fôr for robusthet og helse (Lacthlth)," tar utgangspunkt i de laboratorieforsøkene som gjennom flere studier har vist god effekt, med to spesifikke melkesyrebakterier innblandet i fôret, på laksens immun- og tarmsystem. Prosjektet, som er finansiert av Norges forskningsråd, skal teste og oppskalere anvendelsen fra laboratoriet til fullskala industrianvendelse.
En milepæl for innovasjonsarbeidet ved Nord
Dekan Mette Sørensen er svært glad for tildelingen og understreker viktigheten av forskning og innovasjon om havbruksnæringen skal nå sine bærekraftsmål.
- Vi gleder oss nå over å få ta forskning ut av laboratoriet og testet det ute under mer relevante forhold med fisk i åpne merder. Vi har stor tro på at produktet kommer til å bedre helse og velferd til laksen.
Sørensen understreker også viktigheten av samarbeid med lokale næringsaktører for å kunne lykkes i innovasjonsprosjekt.
- Å jobbe i tett samarbeid med næringen, og å ha god tilgjengelighet på den riktige infrastrukturen, er svært viktige komponenter når man skal lykkes med å løfte forskning ut i markedet. Så vi er veldig glade for å ha fått med oss både regionalt og internasjonalt sterke partnere i prosjektet.
Sigrun Gjerløw Aaslan, minister for forskning- og høyere utdanning sammen med dekan Mette Sørensen
Mandag gjestet minister for forsknings- og høyere utdanning Sigrun Gjerløw Aasland Nord universitet i Bodø. Her fikk hun en presentasjon av Fakultet for biovitenskap og akvakulturs nye lokaler i Noatun, og flere spennende forsknings prosjekt, herunder blant annet verifiseringsprosjektet.
- For det første trenger vi forskning og utdanning som er med på å løse store utfordringer som vi har. Vi må produsere mat fra havet og vi må gjøre det bærekraftig. For det andre trenger vi forskning og utdanning i tett samarbeid med lokalt næringsliv. Det tredje er å jobbe internasjonalt, noe som er utrolig viktig for å sikre kvaliteten på utdanningen og forskningen, uttalte Aasland til avisa Bodø Nu under besøket.
Forskningsresultatene som skal videreutvikles i prosjektet er et resultat av forsknings og utdanningsaktivitet, internasjonalt samarbeid, og en satsning på bærekraftsrelevante tema.
– Jeg synes det er veldig spennende, og et imponerende arbeid de gjør, konkluderte Aasland etter presentasjonene.
Veien videre mot markedet
Det gjenstår enda mye arbeid før disse nye ingrediensene er klare for å omsettes som et produkt. Men verifiseringsprosjektet er et kritisk steg på veien mot måloppnåelse. Morten Skjelbred er daglig leder i universitetets teknologioverføringskontor, og har allerede jobbet med dette prosjektet lenge.
- Selv om forskningsresultatene er tydelige og gode, er det fremdeles mange utfordringer som gjenstår. Små variabler kan utgjøre store risikoer med hensyn til hvorvidt man lykkes. Nå som finansieringen er i boks, kan vi endelig teste disse nye ingrediensene i relevant skala og relevante miljø.
Skjelbred er også opptatt av viktigheten av virkemiddelapparatet og mer industrisamarbeid i forskningen i Nord universitets regioner.
- Kommersiallisering og verifiseringsprosjekt muliggjør at universitetet kan videreutvikle sine forskningsresultater, teste og skalere, slik at disse kan bli til innovative løsninger ute i samfunnet. Denne tildelingen er ikke bare viktig for dette prosjektet, men også for Nord universitet og regionen som innovasjonsaktør. Nord universitet har flere gode forskningsprosjekter, som vi nå utvikler videre til innovasjonsprosjekt, og som vil bidra til forbedring i oppdrettsnæring. Men det er krevende å oppnå kommersialiseringsfinansiering. Nå har vi endelig lyktes!
Nøkkelord
Kontakter
Mette SørensenDekanNord universitet / Fakultet for biovitenskap og akvakultur
Tel:75 51 76 18Tel:95045865mette.sorensen@nord.noMorten SkjelbredNord innovasjon
Tel:91307753morten.skjelbred@nord.nonordinnovasjon.noBilder




Lenker
Fakultet for biovitenskap og akvakultur, Nord universitet
Fakultet for biovitenskap og akvakultur utvikler ny og viktig kunnskap som skal danne grunnlaget for en bærekraftig havbruks- og landbruksnæring og bedre forvaltning av det marine miljøet i fremtiden.

Følg pressemeldinger fra Nord universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nord universitet
Deling på autopilot – hva koster det oss?8.10.2025 08:09:26 CEST | Pressemelding
Grensen mellom privat og offentlig har aldri vært så utydelig som i dag. Stadig flere deler livene sine på sosiale medier – fra fjellturer og treningsøkter til intime glimt fra barns sykdom og familieliv. Men hvorfor gjør vi det, og hva gjør det med oss?
– Ensidig fokus på psykiske lidelser svekker selvmordsforebygging2.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Når selvmord alltid forklares med psykiske lidelser, risikerer man å ta oppmerksomheten bort fra kildene til folks problemer, mener professor Heidi Hjelmeland. 8. oktober kommer hun til Mo i Rana for å diskutere saken.
Forskningsjubel ved Nord universitet: 35 millionar fra Forskningsrådet1.10.2025 15:39:36 CEST | Pressemelding
Tre nye forskningsprosjekter ved Nord universitet har fått innvilget støtte fra Forskningsrådet den siste uka. Med andre ord: den gode trenden ved Nord fortsetter.
Rensa tunnelvatn inneheld skadelege miljøgifter25.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Ein ny studie frå Nord universitet syner at vaskevatn frå norske vegtunellar inneheld miljøgifter som kan skade fisk – sjølv etter rensing.
Nord universitet går inn i NorPal – skal bidra til å gjenoppbygge palestinsk utdanning19.9.2025 08:16:07 CEST | Pressemelding
Nord universitet har sluttet seg til NorPal, et nytt nettverk av norske utdanningsinstitusjoner som sammen vil støtte og styrke palestinsk høyere utdanning og forskning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom