Sparer milliarder i toll
Nye analyser fra EFTA viser at norsk næringsliv sparer milliarder i toll gjennom Norges handelsavtaler og EØS-avtalen med EU.
For første gang viser Monitor konkrete tall for Norges handel med EU. Rapporten viser også at norsk næringsliv har spart betydelige summer på toll ved import til Storbritannia.
– Gjennom EØS-avtalen har næringslivet spart 5,6 milliarder kroner i toll. Det er betydelig, og viser at handelsavtaler og lavere toll gir konkrete gevinster for næringslivet. I en tid med straffetoll og økt global usikkerhet er samarbeid om handel desto mer viktig, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
EFTAs FTA Monitor for 2023 går i dybden på medlemslandenes bruk av handelsavtalene og estimerer hvilke tollbesparelser som eksportører og importører har oppnådd, og hvilke besparelser som fortsatt kan oppnås gjennom avtalene.
Rapporten gir informasjon om handel som finner sted under ordinær tollsats (MFN) og under preferansetollsats (FTA). Rapporten bekrefter at handelsavtalene, inkludert EØS-avtalen gir norsk næringsliv store toll-besparelser og sikrer at næringslivet er konkurransedyktig i viktige markeder.
Nøkkeltall i årets rapport:
-
- Tall for EU: Varer med norsk opprinnelse slapp ca. 5,6 milliarder kroner i tollavgift ved import til EU i 2023. Utnyttelsesgraden (PUR) var på ca. 94 %, med mulighet til å spare ca. 500 millioner kroner mer i tollavgift. Norske importører av varer med opprinnelse i EU sparte ca. 1,6 milliarder i tollavgift i 2023. Foreløpige estimater for importen tyder på en utnyttelsesgrad på ca. 85 %.
- Tall for Storbritannia: Varer med norsk opprinnelse slapp ca. 770 millioner kr i tollavgift ved import til Storbritannia i 2023. Utnyttelsesgraden var på ca. 94 % ved eksport, mot 58 % ved import. På importsiden er det aller meste tollfritt.
- Tall for andre EFTA-avtaler: Norske importører slapp ca. 204,2 millioner kroner i tollavgift i 2023 ved å bruke EFTAs handelsavtaler, med en utnyttelsesgrad på ca. 54 %. For eksport til 19[1] av landene under EFTAs avtaler, slapp varer med norsk opprinnelse ca. 2 milliarder kr i tollavgift i 2023. Det ga en utnyttelsesgrad på ca. 78 %.
– Denne regjeringen jobber for at næringslivet har god kunnskap om de mulighetene handelsavtalene åpner opp for, og derfor er blant annet denne rapporten viktig for å se hvordan vi kan legge til rette for enda bedre utnyttelse av avtalene, sier Næringsminister Cecilie Myrseth.
Les mer om handelsavtaler her.
[1] Albania, Bosnia og Herzegovina, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Hong Kong, Indonesia, Marokko, Nord-Makedonia, Panama, Peru, Filippinene, Sør-Korea, Serbia og Tyrkia
Forklaringer:
Ordinær tollsats (MFN): tollsats som ilegges import fra alle land hvis ikke preferansetollsats kreves.
Preferansetollsats (FTA): tollsats som følger frihandelsavtalen. Lavere tollavgiftssats enn ordinær tollavgiftssats.
Utnyttelsesgrad (PUR): viser i hvilken grad preferansetollavgift er brukt under avtalene.
Fakta: EFTA FTA Monitor
- 34 av Norges handelsavtaler er inngått sammen med de andre EFTA-landene.
- EFTA FTA Monitor utgis årlig av EFTA-sekretariatet siden 2022, og gir oversikt over bruken av preferansetollavgift under mange av EFTAs handelsavtaler.
- Årets rapport er den første som også inkluderer tall for Norges handel med Storbritannia og EU.
- Rapporten baserer seg på importdata fra Tolletaten for norsk import, og data fra Norges handelspartnere for norsk eksport.
- Estimatene av tollbesparelser er regnet ut basert på rapporterte tollsatser, og det kan derfor være avvik fra den reelle tollbelastningen. Dette gjelder særlig landbruksvarer på grunn av kompleksitet rundt registering av kvoter, råvaretoll og andre tollnedsettelser.
- Det mangler også eksport-tall fra 20 av EFTAs handelspartnere.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt NFD
902 51 303 (ikkje SMS)
Om oss
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no
Du kan følgje NFD på LinkedIn og Flickr, og regjeringa på X/Twitter og Facebook

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Foreslår å fase ut farledsbevis for russiske navigatører11.7.2025 15:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil fase ut muligheten for russiske navigatører til å føre større skip uten los i norske farvann.
Norge styrker samarbeidet med Ukraina under gjenoppbyggingskonferansen i Roma10.7.2025 16:30:00 CEST | Pressemelding
Norge står fast i sin støtte til Ukraina. Næringsminister Cecilie Myrseth leder den norske delegasjonen til Ukraine Recovery Conference (URC) som i år finner sted i Roma 9.–11. juli. Med til Roma er representanter fra næringsliv og sivilsamfunnet.
Norge inngår nye avtaler for å styrke Ukrainas energisikkerhet og grønne omstilling10.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
For å støtte gjenoppbygging og utvikling av et fremtidig og mindre sårbart energisystem, inngår Norge nå tre nye samarbeidsavtaler med NEFCO, UNDP og Energy Community.
Norge og Italia skal samarbeide om kritiske råvarer9.7.2025 16:55:56 CEST | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth møtte Italias industriminister Adolfo Urso i Roma for å følge opp avtalen mellom Norge og Italia om samarbeid om kritiske råvarer.
Norge inngår stor og viktig frihandelsavtale3.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
I går ettermiddag ble Norge og de andre EFTA-landene enige om en ny frihandelsavtale med MERCOSUR-landene i Sør-Amerika. Energi, industrivarer, skipsfart og sjømat er blant næringene som vil få bedre markedsadgang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom