Vil betale folk for å bo i Nord-Norge
Kan borgerlønn være løsningen for å sikre bosetning i Nord-Norge? Dette spørsmålet skal diskuteres på Lytring i Bodø 25. mars.

Hvis kunstig intelligens skal overta jobbene våre, er det vel på tide å diskutere borgerlønn igjen? Det er premisset for Lytring i Bodø 25. mars. Til Stormen bibliotek kommer blant andre Marius Karlsen, daglig leder i Helt Digital, som bekrefter at manuell arbeidskraft i stor grad vil bli valgfritt.
– Alle yrker kan erstattes med KI i fremtiden, de fleste i løpet av relativt kort tid, sier Karlsen.
– Spørsmålet er bare hvilke yrker vi ønsker skal automatiseres, eller sagt på en annen måte - hvilket samfunn vi ønsker å leve i.
Samfunnsendringene som følger inntoget av kunstig intelligens, aktualiserer debatten om borgerlønn igjen og sjefsøkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, mener dette er særlig relevant for folk som bor i Nord-Norge.
– Borgerlønn kan brukes distriktspolitisk for å opprettholde bosetning. Jeg tror folk ville flyttet nordover om de visste at de hadde økonomisk sikkerhet, sier sjefsøkonomen.
– Fremfor å bruke milliarder på næringsstøtte, kan vi heller betale folk for å bo.
Andreassen forteller at konseptet borgerlønn har blitt prøvd ut en rekke steder, med liten suksess.
– Det ender som oftest i latskap og rus. Så det er viktig at folk driver med noe. Om de setter i gang et bakeri, et snekkerverksted eller et jazzorkester er ikke så nøye, så lenge de trives, sier han.
At foretakene er lønnsomme, er underordnet.
– Det viktige er ikke hvor mange tonn kjøtt en bonde produserer, men at familien bor på gården. Det norske samfunnet har kjøtt nok i massevis, så bonden trenger ikke slite seg ut med hundrevis av kyr, sier Andreassen.
Det samme gjelder filetfabrikken i fiskeværet.
– Om noen vil bygge en filetfabrikk er det helt greit, men som økonom vil jeg si at det ikke er så viktig for storsamfunnet at det er en filetfabrikk i fiskeværet. Det viktige er at det bor folk i Nord-Norge og at de har det bra. Det kan borgerlønn sørge for.
Når Lytring settes i gang klokken 25. mars, får Andreassen og Karlsen selskap i debattpanelet av både Kristin Røymo, regiondirektør NAV Troms og Finnmark, og Asgeir Solstad, forsker ved Nord universitet. Det er Stein Sneve som leder debatten. Lytring sendes direkte og i opptak på lytring.no
Nøkkelord
Kontakter
Anki GerhardsenNord universitet
Tel:75517657Tel:917 30 317anki.k.gerhardsen@nord.nosite.nord.no/lytring/Bilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Nord universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nord universitet
Søkertallene ved Nord øker med hele 18 prosent28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Ferske tall fra Samordna opptak gir rektor Hanne Solheim Hansen grunn til å smile. – Vi har 762 flere søkere i år enn i fjor.
Lærdom fra kriser i nordområdene: Beredskap og samhandling24.4.2025 09:35:56 CEST | Pressemelding
Øvelse Nord er 30 år i 2025. Jubileumsåret markeres over tre dager med fagforum, seminarer og en fullskala samvirkeøvelse.
Bodø2024 er over – kunstnerne forlater byen11.4.2025 13:18:28 CEST | Pressemelding
Bodø2024 lovet et løft til kulturnæringene, men kunstnerne er i ferd med å forlate byen. – Om det ikke tas grep innen få måneder, vil effekten av kulturhovedstaden forsvinne, sier kunstner Marianne Bjørnmyr.
Frister med unik europeisk læringsopplevelse10.4.2025 16:37:05 CEST | Pressemelding
Gjennom en europeisk universitetsallianse har Nord universitet vært med å utvikle helt nye internasjonale studieprogram.
Inngår samarbeid for å utdanne nye svindeljegere3.4.2025 12:33:51 CEST | Pressemelding
Svindeljegere og Nord universitet har inngått samarbeid for å slå tilbake mot svindel i digitale kanaler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom