Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.

Circle K gikk av med seieren, mens Shell ble hedret med “juryens utmerkelse”. Prisene ble delt ut under #MerAv-seminaret på UMAMI-messen i Lillestrøm den 19. mars 2025.
– Det er gledelig at energistasjonene tar folkehelse på alvor, at de er med på konkurransen, og velger å satse på frukt og grønt. Circle K var en klar vinner, vi gratulerer med seieren, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver og prosjektleder for konkurransen i OFG.
Kjedene ble vurdert på en rekke punkter, både volumvekst, volumandel, juryens vurdering av kampanjer, og stasjonsbesøk ligger til grunn for kåring av vinneren.
En tøff konkurranse mellom de største aktørene
Både Circle K, Esso/Deli de Luca, St1/Shell og 7- Eleven langs vei har deltatt. Trude Marchmann-Jensen, Category Manager Foodservice, fra Circle K mottok prisen og var svært fornøyd;
– Dette var veldig gledelig. Vi har over lengere tid jobbet med å utvikle tilbudet vårt for at vi skal kunne tilby flere sunnere alternativer, sunnere ingredienser og produkter til alle våre kunder. Dette var en fantastisk fin annerkjennelsen som motiverer oss til å fortsette denne jobben.
Folkehelsearbeid på sitt beste
Konkurransen er en del av OFGs arbeid med å øke forbruket av frukt og grønt i befolkningen. I følge OFGs 5 a day Europe-undersøkelse spiser nordmenn i snitt kun 3,3 av de anbefalte 5-8 porsjonene frukt og grønt hver dag.
– For å få til et økt forbruk må også retter og produkter med mye frukt og grønt være tilgjengelig for folk på farten. Et frukt- og grøntinntak i tråd med anbefalingen bidrar til å bedre den enkeltes helse og reduserer risiko for livsstilsykdommer, og er derfor et viktig folkehelsetiltak, påpeker Bogstrand Sagen.
Shell: Helhetlig kampanje med gode priser
Shell imponerte juryen med et helhetlig og enkelt tilbud. De hadde både frukt, knaskegulrøtter, salater, og matpakker til en god pris i konkurranseperioden.
– De har eksponert tilbudene svært godt, både utenfor stasjonene, inne på stasjonene, i egen app og på digitale flater. Det fortjener de en ekstra utmerkelse for, sier Alexander Haneng, direktør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel, som delte ut «juryens utmerkelse» på vegne av juryen.
Sima Macdonald, Kategorisjef for mat i St1/Shell er svært fornøyd med utmerkelsen;
– Prisen er en fantastisk anerkjennelse! Vi jobber hver dag for å møte kundene med et sunt utvalg av mat sammen med frukt og grønt, og det er gøy å se at vi lykkes.
Om konkurransen
-
Kjedene ble målt på volumandel fersk frukt og grønt (hel frukt, og beger med frukt/bær/grønnsaker/juice/smoothie) av total matomsetning, volumvekst av total fersk frukt og grønt som ble brukt til matproduksjon sammenlignet med samme periode året før, og volumandel scanningprodukter med mye frukt og grønt av total matomsetning.
-
I tillegg ble det gjennomført stasjonsbesøk hvor Nielsen IQ vurderte kvalitet, eksponering og salgsfremmende tiltak, og juryen vurderte kampanjer som ble gjort i perioden.
-
Konkurranseperioden startet i juni og varte ut november 2024.
-
Juryen bestod av Anne-Cecilie Kaltenborn – administrerende direktør, NHO Service og Handel, Guttorm Rebnes – Direktør, OFG, og Geir Arne Servan – kommunikasjonssjef, NAF.
-
Juryens utmerkelse ble delt ut i tillegg til vinneren av NM i frukt og grønt energistasjon. Utmerkelsen gikk til kjeden juryen hadde som sin favoritt etter å ha vurdert kampanjemateriell.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom