Folk mener de ikke er en del av akuttberedskapen
Når en alvorlig ulykke skjer, er innsatsen til de første på stedet helt avgjørende. Likevel ser under halvparten av befolkningen på seg selv som en del av akuttberedskapen, viser en ny undersøkelse.

– Den oppfatningen ønsker vi å endre. Sivilbefolkningen er en helt uunnværlig del av Norges akuttmedisinske beredskap. Hjelpen som gis i løpet av de første ti minuttene, kan være langt viktigere enn hjelpen på sykehuset de neste ti dagene, sier generalsekretær Stephen J.M. Sollid i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
- I spørreundersøkelsen som er utført av Norstat for Stiftelsen Norsk Luftambulanse svarer 58 prosent at de ikke ser ikke på seg selv som en del av akuttberedskapen i Norge.
Det starter med deg
I hele april arrangerer Stiftelsen Norsk Luftambulanse Akuttaksjonen med slagordet «Det starter med deg». Målsetningen er å styrke Norges helseberedskap ved å gjøre befolkningen beredt og kompetent til å bidra når liv eller helse er i fare.
– Når liv og helse er truet, er én person viktigere enn alle andre, nemlig du. Selv den beste og mest avanserte hjelpen har ingen verdi hvis ingen ringer nødnummeret 113 når liv og helse står i fare. Det har heller ingen verdi hvis ingen gjør enkle og livreddende tiltak når noen er kritisk skadet eller ingen starter med hjerte- og lungeredning på hjertestanspasienten, sier Sollid.
Akuttaksjonen aktualiseres av regjeringens totalberedskapsmelding som sier at hver enkelt av oss må bidra for å gjøre Norge enda bedre forberedt på kriser og at vi må skape en beredskapskultur i alle deler av samfunnet.
Lær deg førstehjelp
- Så mange som 88 prosent av de spurte i undersøkelsen tror at de ville ha satt i gang med livreddende førstehjelp dersom noen rundt dem trengte det.
- Samtidig frykter 54 prosent at de skal gjøre noe feil dersom de kommer først til en ulykke med alvorlige personskader.
– Mangel på kunnskap og stor usikkerhet gjør at mange kvier seg for å være først på stedet, sier sjeflege Hilde Wara i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Wara er anestesilege i luftambulansen og på Kirkenes sykehus. Hun vet veldig
godt hvor viktig det er at noen handler når en kritisk situasjon oppstår.
– Dersom en ulykke skjer eller noen blir akutt syke, skal du varsle 113 umiddelbart og starte grunnleggende livreddende førstehjelp. Ikke vær redd for å gjøre feil. De fenomenale folka som er på jobb døgnet rundt i 113-sentralene vil veilede deg fram til hjelpen er på plass, sier Wara.
Hun mener det trengs en nasjonal dugnad slik at enda flere lærer seg livsviktig førstehjelp, men også enkelt kan vedlikeholde den.
– Man vil aldri angre på at man lærte seg førstehjelp. Det viktigste er uansett å gjøre noe. Husk at det starter med deg, sier Wara.
AKUTTAKSJONEN 2025
Arrangeres av Stiftelsen Norsk Luftambulanse fra 1.-30. april.
Aksjonen handler om å styrke Norges helseberedskap ved å gjøre befolkningen beredt og kompetent til å bidra når liv eller helse er i fare.
Er du redd for at liv eller helse er i akutt fare? Ikke vent og se – ring 113.
Les mer om aksjonen på norskluftambulanse.no/akuttaksjonen
AKUTT-ABC – LÆR Å REDDE LIV
Vet du hva du skal gjøre i en akutt situasjon? Akutt-ABC er et gratis nettkurs i livreddende førstehjelp.
Gå til norskluftambulanse.no/akutt-abc
APPEN «HJELP 113»
I appen kan du ringe alle nødsentralene (110, 112 eller 113) og få tilgang til viktige telefonnumre til f.eks. nærmeste legevakt og mental helse hjelpetelefon.
Den viser nærmeste registrerte hjertestarter og oppgir koordinatene der du er.
Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og lastet ned over 2,75 millioner ganger.
Appen er gratis. Husk å aktivere den når du har lastet ned.
Nøkkelord
Kontakter
Per Håkon SolbergPressesjefStiftelsen Norsk Luftambulanse
Svarer på alle pressehenvendelser til Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Bilder



Lenker
Om Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en ideell organisasjon som støttes av 300 000 privatpersoner og 4000 bedrifter.
Vårt datterselskap Norsk Luftambulanse Helikopter er et operatørselskap som driver legehelikoptervirksomhet på oppdrag fra staten. Norsk Luftambulanse Helikopter er operatør på alle landets 13 baser for legehelikopter.
Alle våre datterselskaper, Norsk Luftambulanse Helikopter, Norsk Luftambulanse Fly, Norsk Luftambulanse Teknologi og Ambulanseforum, er viktige for å oppnå vårt formål – å fremme avansert prehospital akuttmedisin.
Med innovasjon, forskning og utdanning av nødetater og helsepersonell bidrar hele Norsk Luftambulanse i arbeidet med å gjøre luftambulansetjenesten enda bedre.
Følg pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Luftambulanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Klart for Akuttdagen på Hokksund Flyplass1.4.2025 14:45:43 CEST | Presseinvitasjon
Lørdag 12. april kan du bli bedre kjent med den akutte redningskjeden i Norge. Vi rigger Hokksund flyplass med ulike aktører for å vise hvordan vi jobber sammen på en ulykke og hvordan du kan være med å redde liv. Husk, de første minuttene er livsviktig og det starter med deg.
Marit Ribes minnepris tildeles Norges første kvinnelige luftambulanselege30.1.2025 14:36:47 CET | Pressemelding
Bjørg Ellertsens (88) innsats for luftambulansetjenesten hylles med æresbevisningen Marit Ribes Minnepris.
Nødetatene øver i vannet ved Oscarsborg3.9.2024 14:36:31 CEST | Pressemelding
Onsdag 4. september skal flere nødetater trene på redning i sjø i området rundt Oscarsborg.
Nytt trenings- og utviklingssenter16.8.2024 15:32:04 CEST | Presseinvitasjon
21. august åpner Norsk Luftambulanse sitt nye trenings- og utviklingssenter på Haug i Ås, og vi ønsker å invitere media til å være til stede på dette arrangementet.
Samler nødetater, sykehus, forsvar og sivilforsvar til trening i Kirkenes6.6.2024 05:00:00 CEST | Pressemelding
Neste uke samler Stiftelsen Norsk Luftambulanse rundt 50 representanter fra beredskapen i Kirkenes til en utvidet øvelse i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid. Ved større hendelser må de jobbe effektivt sammen for å redde liv og helse, og de skal nå trene på hendelser det er risiko for i området.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom