Ny utstilling: Hva kan vi lære av forrige klimakrise?
Ekstremvær, uforståelig klima, sesonger i endring og skiftende årstider – høres det kjent ut? Tirsdag 18. mars åpner en ny miniutstilling på Naturhistorisk museum som ser tilbake på den lille istiden (1500-1850) – en klimakrise med paralleller til vår egen tid. Utstillingen utforsker hvordan samfunnet håndterte drastiske klimaendringer og nøden som fulgte, og hvordan kriser kan drive frem ny kunnskap, samfunnsendringer og innovasjon.

Selv om nøden var stor, og klimakrisen forsterket ulikhetene førte denne perioden også til nye løsninger: bedre matkultur og matsikkerhet, meteorologiens fremvekst og økt folkelig engasjement for rettferdig fordeling og demokratiske reformer. Samtidig ser utstillingen på mindre konstruktive strategier – som da hekseri og trolldom ble brukt som forklaring på vanskelige tider.
I dag står vi overfor en ny klimakrise. Denne gangen blir verden varmere. Likhetene med fortiden gjør det aktuelt å spørre: Kan vi lære noe av historien?
Naturhistorisk museum ønsker med denne utstillingen å utfordre et ensidig krisenarrativ og vise at klimakriser også handler om valg og muligheter. Hvordan vi som samfunn reagerer, kan forme fremtiden – slik det også gjorde for 300 år siden.
Utstillingen er utviklet i samarbeid med forskningsprosjektet Klimakulturer. Norge under den lille istiden,1500-1800 ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo og "The Nordic Little Ice Age" hos Senter for grunnforskning Oslo. Utstillingen åpner 18. mars på Naturhistorisk museum og står til mars 2026.
Kontakter
Ellen Munden PaalgaardKommunikasjonsrådgiver, Naturhistorisk museum
Tel:99589334e.m.paalgard@nhm.uio.noIngar Mørkestøl GundersenFagansvarlig for utstillingenInstitutt for arkeologi, konservering og historie, UiO
Tel:99038262i.m.gundersen@iakh.uio.noFølg pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Naturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Fra 17. mars er det ikke lenger tillatt med hund i Botanisk hage i Oslo14.3.2025 12:39:42 CET | Pressemelding
De siste årene har et økende antall hunder i Botanisk hage skapt problemer både for den viktige plantesamlingen og arbeidsforholdene til de ansatte. Etter flere tiltak ser Naturhistorisk museum i Oslo seg nå nødt til å innføre et forbud mot hunder i den populære hagen.
Publikumsrekord for Naturhistorisk museum i 202410.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hele 221 556 besøkte Naturhistorisk museums innendørs utstillinger i året som gikk, noe som er en økning på 4 prosent fra året før. Dette markerer en fortsettelse på den positive trenden vi har sett de siste årene.
Naturhistorisk museum i Oslo nominert til European Museum of the Year Awards25.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Naturhistorisk museum er en av de nominerte til den prestisjefulle museumsprisen European Museum of the Year Award 2025.
Nordiske naturhistoriske museer sammen for å møte klima- og naturkrisen6.11.2024 12:54:08 CET | Pressemelding
I en tid preget av klima- og naturkrise spiller naturhistoriske museer en avgjørende rolle som troverdige kunnskapskilder. De fem nasjonale naturhistoriske museene i Norden ønsker nå å jobbe sammen for å styrke sin posisjon som kunnskapsleverandør for naturens tilstand.
Historisk konsert: ØYA gir scenen til utrydningstruede fugler6.8.2024 12:08:07 CEST | Pressemelding
For første gang under Øyafestivalen – eller kanskje noen festival – ryddes det plass i festivalprogrammet til utrydningstruede fugler. Målet er at det ikke er siste gang vi hører dem.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom