Innvandrerkvinner fanges i midlertidige stillinger i helsevesenet
Kvinner med innvandrerbakgrunn som jobber i helse- og omsorgstjenestene er mer sårbare enn andre kvinnelige arbeidstakere. Ny forskning har kartlagt deres utfordringer.

Tekst: Anne Bitsch/Kilden kjønnsforskning.no
Mange kommuner i Norge i dag opplever et økende problem med å rekruttere og beholde nok arbeidskraft i helse- og omsorgstjenestene. I en studie har Anette Fagertun, Astrid Ouahyb Sundsbø og Carmen Therese Hedlund Quintanilla undersøkt hvordan en norsk kommune jobbet med dette problemet.
– Inngangen til forskningen var at kvinner med innvandrerbakgrunn er blant den gruppen i samfunnet som er mest sårbare for utenforskap i Norge, forteller Astrid Ouahyb Sundsbø.
– Det er de som i stor grad faller utenfor arbeidslivet. Blant annet derfor har deres sysselsetting innen helse- og omsorgstjenester blitt beskrevet som en vinn-vinn-situasjon: De trenger jobb, og velferdsstaten trenger deres hender.
Stengte dører
Det norske arbeidsmarkedet er svært kjønnsdelt: om lag 70 prosent kvinner jobber i offentlig sektor, og særlig helse- og omsorgstjenestene sysselsetter et høyt antall kvinner. Hele 85 prosent av arbeidsstokken er kvinner, og andelen kvinner med innvandrerbakgrunn er økende, forklarer Anette Fagertun da Kildens nyhetsmagasin tar kontakt. Sektoren er også preget av stor grad av deltids- og midlertidig arbeid.
– Helse- og omsorgstjenestene er en viktig arbeidsarena for kvinner med innvandrerbakgrunn, utdyper hun.
– Dette er et sted hvor de får muligheten til å få seg en jobb og å arbeide. Og sånn som arbeidslivet vårt har blitt, så stenges jo dørene til veldig mange arenaer på grunn av formelle kvalifikasjonskrav,
Men helse- og omsorgssektoren skiller seg fra en del andre sektorer ved at det i større grad er mulig å bruke arbeidstimer som inngang til å få fagbrev, og med dette også på sikt få fast ansettelse og bedre arbeidsvilkår. Forskerne ville undersøke hvordan kvalifikasjonsløpene til fagbrev innen denne sektoren fungerte med tanke på inkludering av innvandrerkvinner.
Høsten 2023 og våren 2024 gjennomførte de derfor et feltarbeid i helse- og omsorgssektoren i en norsk, mellomstor kommune. Feltarbeidet inkluderte deltakende observasjon, semistrukturerte intervjuer og uformelle samtaler med både ansatte og ledere i tjenestene.
Forskernes viktigste funn var at mange av kvinnene ble fanget i midlertidighet og slet med å skaffe seg de nødvendige kvalifikasjonene for å få fagbrev. Den historisk etablerte normen om deltid ble en struktur som hindret innvandrerkvinnenes reelle integrering i arbeidslivet, ifølge studien.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Kvinnene i de «gule vestene» fikk mye makt23.4.2025 10:23:11 CEST | Pressemelding
Selv om bevegelsen ønsket å være flat og uten ledere, åpnet dette et handlingsrom for kvinner, viser en ny sosiologisk studie.
«Min kamp» – en kamp for å være mann og forfatter22.4.2025 13:40:54 CEST | Pressemelding
– Knausgårds roman tematiserer menn som ikke finner seg til rette i den moderne mannsrollen, sier professor Inger Skjelsbæk.
Femåringer i skolen har høyere risiko for ADHD-diagnose16.4.2025 10:03:46 CEST | Pressemelding
Opptakssystemet favoriserer de eldste skolebarna, slår forsker fast. Er fleksibel skolestart løsningen?
Å utvandre til USA ga kvinner fra Norge mer frihet14.4.2025 14:08:56 CEST | Pressemelding
– Der kunne de tjene egne penger og i større grad bestemme over sitt eget liv. De brøt barrierer og utvidet kvinnerollen, forteller forsker Siv Ringdal.
Høyresidens amasoner8.4.2025 13:17:51 CEST | Pressemelding
Stadig flere ytre høyre-partier i Europa er ledet av kvinner. Samtidig har disse partiene få kvinner blant velgere, medlemmer og folkevalgte, ifølge forskere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom