Høyres tog-refusjon må dekke flere forsinkelser enn i dag
– Endelig kommer det et forslag som kan gi de reisende bedre rettigheter enn i dag, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF. Hun viser til Høyres forslag om at togreisende skal få automatisk refusjon når togene er forsinket eller innstilt.

NAF mener det er viktig at en slik ordning fanger opp flere forsinkelser enn de du kan søke refusjon om i dag.
– I dag må forsinkelsen være på minst 30 minutter for at du skal ha rett til refusjon. Veldig mange forsinkelser er mindre enn dette, men påvirker likevel folks hverdagsreise kraftig. Vi mener at en ny ordning med automatisk tilbakebetaling må speile den opplevelsen folk faktisk har av togtilbudet, sier Handagard.
Kan fange opp gjentatte forsinkelser
NAF, som lenge har tatt til orde for en pendlergaranti for tog, mener at dette kan løses ved at refusjonen knyttes til punktligheten (forsinkelser) og regulariteten (innstillinger) på den enkelte toglinje, og at de reisende automatisk får penger tilbake hvis togene på en strekning ikke når målene for punktlighet og regularitet.
Når politikerne setter tøffe mål om at biltrafikken ikke skal øke og vil ha flere over på kollektivtransport, må de også sørge for at tilbudet er kundevennlig, mener NAF.
– Stortinget kan ta initiativ til at ordningen både skal dekke mindre forsinkelser på kortere reiser, og sikre at den gjelder uansett hvilken type billett du reiser på. Rundt Oslo bruker mange Ruter-billett også på togene, men det må det være mulig å finne løsninger på, sier Handagard.
Dansk ordning gir fornøyde kunder
I Danmark har DSB (Danske Statsbaner) en pendlergaranti hvor de reisende melder seg på en ordning som gir automatisk refusjon, på linje med den ordningen NAF foreslår. I 2024 tilbakebetalte DSB over 63 millioner kroner til de reisende på grunn av pendlergarantien. Selskapet opplyser til NAF at garantien er med på å øke kundetilfredsheten.
– Vi mener det er viktig at en pendlergaranti har de reisende i fokus. Det vil også virke som et kraftig insentiv til både togselskap og Bane Nor som har ansvar for infrastrukturen, mener Handagard og peker på at ordningen også må sikre at jernbaneselskapene gjør opp mellom seg. – Men kundene må stå i fokus, og så må politikerne sikre at aktørene bærer ansvaret for sin andel av forsinkelsene. Målet må være at ordringen bidrar til et bedre togtilbud.
Nøkkelord
Kontakter
Ingunn HandagardPressesjef
Tel:+47 920 66 505ingunn.handagard@naf.noOm oss
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
NAF MC: - Nå er vi tilbake på veien!21.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Milde temperaturer og bare veier betyr at tohjulingen igjen kommer ut på veiene - Husk å se etter oss. Vi er lette å overse, lyder oppfordringen fra NAF MC.
Så mye brukte Akershus på vedlikehold av veiene i 202419.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Akershus fylke brukte 1,2 milliarder kroner på drift og vedlikehold av veiene i fjor. Per innbygger brukte fylket 1664 kroner, noe som er langt lavere enn snittet for landet.
Så mye brukte Østfold på vedlikehold av veiene i 202419.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Østfold fylke brukte 573 millioner kroner på drift og vedlikehold av veiene i fjor. Per innbygger brukte fylket 1823 kroner, noe som er langt lavere enn snittet for landet.
Så mye brukte Møre og Romsdal på vedlikehold av veiene i 202419.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Møre og Romsdal brukte 1,5 milliarder kroner på drift og vedlikehold av veiene i fjor. Per innbygger brukte fylket 5529 kroner, noe som er litt mer enn året før, og tredje mest i landet.
Så mye brukte Trøndelag på vedlikehold av veiene i 202419.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Trøndelag fylke brukte 1,7 milliarder kroner på drift og vedlikehold av veiene i fjor. Per innbygger brukte fylket 3511 kroner, noe som er litt ned fra året før og under gjennomsnittet for landet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom