Store summer til ny mat av alger
Med 12 millioner euro i lomma møttes partnerne i EU-prosjektet AlageProBANOS for å skape industri av tare og alger. Ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, åpnet møtet.

Forskere og oppstartsbedrifter skal lage en serie av tare- og algebaserte produkter. Kosttilskudd mot sykdommen Alzheimer, plategjødsel, trykksaker, taresuppe, tarebrød og ikke minst tarefiskekaker skal utvikles.
Og nettopp fiskekake fikk ordfører Gunnar Wilhelmsen smake da han åpnet møtet.
Fiskekaker med og uten tare
På menyen sto det to varianter av fiskekaker; en med tare og en uten.
- Fiskekaka med tare i smakte best. Den hadde også en bedre tekstur enn den uten tare i, konkluderte ordføreren kjapt.
Seniorforsker i Nofima, Dagbjørn Skipnes, og daglig leder i Sjy, Leonore Olsen, kunne fortelle at taren fungerer som bindemiddel, og den gir fiskekaka en saftig konsistens med lavere saltinnhold.
Fra tare til fiskekakeingrediens
Nofima leder arbeidet med prosessering av alge- og tarebaserte produkter. Det inkluderer utvikling og optimalisering av produktene.
For det kreves litt jobb før taren og de små algene kan bli til mat eller ingredienser i andre produkter. Det kunne seniorforsker Skipnes skrive under på:
- Tare og alger er en allsidig og bærekraftig fornybar ressurs med stort potensial for bruk i et bredt spekter av produktanvendelse, men det er ikke gjort uten videre.
Han forklarte:
- For at tare og alger skal brukes som mat bør de bearbeides slik at de helsemessige gevinstene så vel som den kulinariske opplevelsen kommer til rette. Her bruker vi alt fra enkel bearbeiding som koking og tørking til avansert teknologi som ultralyd og pulserende elektriske felt.
Som en del av EU-møtet skal deltakerne jobbe videre med produktutviklingen og markedsmuligheter. De skal også besøke Biotep, et produksjonsanlegg kan lage pulver og andre ingredienser av restråstoff.
Fakta om prosjektet
AlgaeProBANOS er finansiert gjennom Horisont Europa, og har 26 partnere fra europeisk industri og forskning, koordinert av Submariner Network fra Tyskland.
Prosjektet er bygd opp rundt seks algepilot-bedrifter over hele Østersjøen og Nordsjøregionen. Bedriftene har ulike foretningskonsepter som bygger på både mikro- og makroalger til bruk i mat, fôr, kosttilskudd, tekstiler, kosmetikk og biostimulanter til planter.
Prosjektet har som mål å bringe åtte innovative algebaserte produkter til markedet, og bidra til å møte den økende etterspørselen etter økologiske sirkulære biobaserte varer av høy kvalitet.
Nøkkelord
Kontakter
Dagbjørn SkipnesSeniorforsker
+47 51 84 46 34 / +47 926 92 252
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noBilder



Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom