Dyrevernalliansen

Setter dyrevelferden først i en bransje under press

Del

Til tross for store utfordringer i svinenæringen, viser noen bønder at det er mulig å drive grisehold med dyrevelferd i fokus. Bjerke Gård i Revetal har nå fått Dyrevernmerket – Norges matmerke for bedre dyrevelferd. Dette betyr mer plass, tilgang til uteområder, myke liggeplasser og et liv der grisene får utfolde seg. 

Foto: Ihne Pedersen
Foto: Ihne Pedersen Dyrevernalliansen

Mens debatten om dyrevelferd i svinenæringen pågår, velger noen bønder å gå i en ny retning. Med Bjerke Gård på laget vokser antallet produsenter som kan garantere at grisene har hatt et liv med vesentlig bedre velferd enn minstekravene i norsk regelverk. 

Fra innegris til frilandsgris 

Tidligere drev Bjerke Gård med tradisjonell griseproduksjon, men de gamle bygningene gjorde det vanskelig å ivareta dyrevelferden. 

– Vi startet med tradisjonell drift, men etter hvert så vi at grisene hadde det bedre ute. Vi fikk mye hjelp av Grøstad i starten, men etter at NorgesGruppen sa opp avtalen deres, begynte vi for oss selv. Det var et naturlig valg for oss, sier bonde Geir Einar Flathen. 

For å bli sertifisert må bøndene oppfylle krav som sikrer grisene bedre plass, halm og andre materialer til å utforske, tilgang til uteområder og mulighet til å utfolde seg mer naturlig. Alle kravene kontrolleres av en uavhengig inspektør. 

– Vi er veldig stolte av å ha fått Dyrevernmerket. Det betyr mye for oss at vi kan dokumentere at dyrene våre har det godt. Samtidig håper vi at dette kan hjelpe forbrukere med å ta gode valg i butikken. Dyrevernmerket er et kvalitetsstempel, både for oss og for forbrukerne, sier Flathen. 

Forbrukermakt i praksis 

Flere forbrukere etterspør produkter fra griser som har hatt et godt liv. Dette motiverer flere bønder til å satse på dyrevelferd. 

– Ved å vise frem alternative driftsformer synliggjør vi at det er mulig å produsere mat med bedre dyrevelferd. Frem til nå har det vært vanskelig for forbrukere å vite hvordan grisen egentlig har hatt det. Dyrevernmerket gir en tydelig garanti, sier fagleder i Dyrevernalliansen, Helle Haukvik.  

Om Dyrevernmerket 

Dyrevernmerket er en merkeordning som garanterer dyrene et liv verdt å leve. Merket stiller krav som går langt utover minstekravene i norsk regelverk og sikrer at dyrene får et betydelig bedre liv. 

• Kriteriene er utarbeidet av veterinærer, biologer og sivilagronomer i Dyrevernalliansen, med innspill fra bønder og forskere.   

• Kravene kontrolleres av en uavhengig inspektør.   

• Dyrevernmerket finnes for kylling, storfe, verpehøns og gris – og gir forbrukerne en tydelig garanti for bedre dyrevelferd. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

bonde Geir Einar Flathen og heldiggrisene hans
bonde Geir Einar Flathen og heldiggrisene hans
Foto: Ihne Pedersen
Last ned bilde
Foto: Ihne Pedersen
Last ned bilde

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.

Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye