Uvær i Trøndelag påvirker nettet
Kraftig vind har ført til at flere tusen nå står uten strøm i Trøndelag. Det gir også negativt utslag i mobildekningen i området.

Telenor, Telia og Lyse melder alle om utfall på enkelte basestasjoner som er geografisk spredt i Trøndelag fylke. Sterkest berørt er øya Sula i Frøya kommune hvor Telenors kunder er helt uten mobildekning.
– Det er fortsatt meldt hardt vær og vi får inn meldinger om at det kan forventes ytterligere strømbrudd utover dagen. Det vil også påvirke ekomnettet, sier sikkerhetsdirektør Svein Scheie i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
Nkom har hevet beredskapen i forbindelse med uværet og følger situasjonen nøye.
– Flere mobilnett som befinner seg i områder med strømbrudd har nå gått over på batteri backup. Det varer vanligvis opp mot fire timer. Mobiloperatørene jobber så raskt de kan med å rette opp i feilene, og vi har også satt inn en mobil basestasjon. Likevel kan det være lurt å tenke på egenberedskap fram til uværet er over og feilene kan rettes raskere, råder Scheie.
5 beredskapsråd for elektronisk kommunikasjon (ekom):
- Lad opp mobiltelefonen din, datamaskinen, powerbanken, elbilen og fyll på tanken hvis du har en bil som går på drivstoff. Da har du alternative strømkilder hvis det skulle oppstå et strømbrudd.
- Vurder abonnement hos ulike mobiloperatører - så mister ikke alle i husstanden dekningen dersom det oppstår en feil i ett av mobilnettene. Mange mobiltelefoner har også mulighet for å ha to eller flere SIM-kort/eSIM.
- Ha en DAB-beredskapsradio som går på batteri tilgjengelig. Nødnummeret vil fungere så lenge én operatør fortsatt har dekning. Og selv om det er utfall hos din operatør, så kan du sjekke med naboen som kanskje har en annen tilbyder som ikke er rammet.
- Husk at du kan bruke wifi på mobil til å ringe hvis eksempelvis mobilnettet er nede. Dersom strømmen er slått ut, men fibernettet fortsatt er oppe og går, kan du koble ruteren og modemet ditt på en UPS-enhet slik at internett fortsatt fungerer.
- Myndighetene har sørget for at det i flere kommuner i landet er sikret tre døgn reservestrøm til enkelte basestasjoner rundt for eksempel kommunehus eller kommunesenter. Dit kan du dra om du har mistet mobildekningen der du bor, og trenger dekning for viktig kommunikasjon. Her kan du se en oversikt over hvor i landet Nkom har etablert forsterket ekom.
Kontakter
Rita Lund ThuneKommunikasjonsdirektørNasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Tel:+47 922 06 466rlt@nkom.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
58 datasentre har registrert seg2.7.2025 14:48:21 CEST | Pressemelding
Ved fristens utløp 1. juli hadde 38 datasenteroperatører registrert til sammen 58 datasentre i Norge.
Mange vil ha frivillig åpning - men ikke alle30.6.2025 13:38:18 CEST | Pressemelding
Til tross for stort ønske om frivillig åpning av bredbåndsmarkedet fra mange aktører, er ikke alle bredbåndstilbydere enig i at tiden er moden for dette nå.
Full gigabit-dekning kan koste 12,4 milliarder kroner18.6.2025 08:17:55 CEST | Pressemelding
Regningen for å gi alle norske husstander superraskt nett kan bli på hele 12,4 milliarder kroner, ifølge nye tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
Har avdekket nye alvorlige GPS-forstyrrelser i Øst-Finnmark13.6.2025 12:22:10 CEST | Pressemelding
Nye målinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) viser manipulasjon av GPS-signaler i lavere høyder i Sør-Varanger.
Denne veggen kuttar telefonsamtalen din13.6.2025 09:17:36 CEST | Pressemelding
Nye bygg er så godt isolerte at mobildekninga blir stengt ute. No etterlyser Nasjonal kommunikasjonsmyndigheit (Nkom) betre samarbeid mellom byggjebransjen og mobiloperatørane.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom