CARE Norge: – Israel bruker sult som våpen
Under våpenhvilen fikk folk i Gaza tilgang til mat og annen nødhjelp og hjelpearebeidere kunne bevege seg trygt rundt i Gaza igjen. Nå har Israel stengt grensene. – Israels stans av nødhjelp til Gazastripen er å bruke sult som våpen, sier CARE Norge.

– At Israel har stanset all nødhjelp til Gaza kommer til å få dramatiske konsekvenser. Det humanitære situasjonen er fortsatt svært krevende. All fremgang som ble gjort under våpenhvilen, med å sikre verdig husly og mat til befolkningen, blir nå pauset. CARE sine hjelpesendinger på grensen står nå stille på ubestemt tid. Men folks behov for hjelp for å overleve, tar ikke pause, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Lørdag 1. mars utløp første fase av våpenhvilen mellom Israel og Hamas. Våpenhvilen påla blant annet Israel å slippe inn 600 lastebillass med nødhjelp til Gazastripen daglig. Nå, under forhandlingene knyttet til våpenhvilens andre fase, har Israel stanset all innførsel av nødhjelp til Gazastripen. De humanitære korrindorene fra Jordan og fra Egypt vil også bli stengt ned.
FN har gjentatte ganger advart om faren for en sultkatastrofe på Gazastripen. Under den 42 dager lange våpenhvilen snudde dette for første gang på mange måneder.
– Da mer nødhjelp fikk slippe inn, ble det samtidig flere og billigere varer på markedet, slik at folk endelig kunne kjøpe seg mat og lage næringsrike måltider. Det er hjerteskjærende at Israel nå skrur av nødhjelpen. Nå kommer vi på nytt til å få meldinger om små barn som sulter og ikke får dekket andre elementære behov, sier Georgsen, og legger til:
– Israel bruker sult som våpen i forhandlingene med Hamas. Det er brudd på folkeretten, og kollektiv avstraffelse av en allerede kriserammet og beleiret befolkning. Vi hører også rapporter om at Israel vurderer å kutte elektrisiteten til Gazastripen, og redusere tilgangen til vann. Dersom det skjer, vil det være fullstendig krise for befolkningen på Gazastripen.
Over helgen har CARE også fått rapporter om at Israel planlegger å ta militær kontroll over humanitær hjelp som skal inn til Gazastripen. Blant annet skal det israelske forsvaret kontrollere all nødhjelp som kommer inn til Gazastripen, og private sikkerhetsselskaper skal ha oversikt over distribusjonen.
– Det er urovekkende meldinger som kommer til oss. Planen Israel skisserer vil bryte med prinsippet om upartiskhet i nødhjelp. Nødhjelpsarbeidet legges i stedet under militær kontroll av Israel. De humanitære korridorene fra Egypt og Jordan stenges. Med dette har nødhjelp blitt tatt over som et middel for kontroll. Det vil ha alvorlige konsekvenser for effektivt hjelpearbeid, sier Georgsen.
– Vi er svært bekymret over utviklingen. Grep som dette normaliserer at nødhjelp blir brukt som politisk våpen, i stedet for å være upartisk og upolitisk. Vi kan ikke godta at Israel skal ha veto på hvilke hjelpeorganisasjoner som skal jobbe i området, og hvem vi skal nå ut til, legger han til.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder

Om CARE
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
CARE i Myanmar: – Vi må gjenoppbygge tryggheten25.4.2025 13:55:12 CEST | Pressemelding
En måned etter jordskjelvet viser en ny analyse fra CARE at kvinner utgjør flertallet av de som er hardest rammet.
Nok et dødelig angrep i Ukraina24.4.2025 14:30:13 CEST | Pressemelding
– Vi er vitner til nye angrep omtrent hver natt, sier CARE-ansatte i Ukraina.
CARE skalerer opp jordskjelvrespons i Myanmar11.4.2025 15:24:47 CEST | Pressemelding
– Lidelsene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE og Norad med ny avtale for kvinners rettigheter globalt8.4.2025 10:39:37 CEST | Pressemelding
Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. – Kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over. Derfor er denne avtalen spesielt viktig nå, sier Kaj-Martin Georgsen.
Nødhjelp deles ut mens dødstallene stiger i Myanmar4.4.2025 13:11:05 CEST | Pressemelding
De katastrofale følgene av jordskjelvet blir tydeligere for hver time som går, forteller CARE i Myanmar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom