Sjømatbedriftene ber regjeringen endre arbeidstidsreglene for sjømatindustrien
Sjømatbedriftene ber nå regjeringen om å gi sjømatindustrien et unntak fra arbeidstidsordningene i høysesong. Dette ønskes for å tilpasse arbeidsmiljøloven til sesongvariasjonene i næringen, spesielt i forbindelse med vinterfisket fra januar til april, hvor behovet for ekstra arbeidskraft er størst.

– Arbeidsmiljøloven er ikke tilpasset de sesongpregete utfordringene sjømatindustrien står overfor, og dette fører til at mange bedrifter blir tvunget til å bryte loven, sier administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson.
Sjømatindustrien er sterkt preget av sesongvariasjoner, og de største utfordringene oppstår under vinterfisket, hvor det er et enormt behov for arbeidskraft for å håndtere fangsten på en forsvarlig måte. Eriksson peker på at dagens arbeidstidsbestemmelser i arbeidsmiljøloven ikke tar høyde for den spesifikke situasjonen, noe som gjør det vanskelig å overholde loven uten å sette mattryggheten i fare.
– Når fangsten kommer til kai, er det ikke noe valg annet enn å håndtere fisken med én gang. Dette er matvareproduksjon, og for å gjøre dette på en trygg måte, må vi ha fleksible arbeidstidsordninger, sier Eriksson.
Sjømatbedriftene fremmer derfor et forslag om målrettede unntak fra arbeidstidsordningene i høysesong. En slik tilpasning vil ikke bare øke fleksibiliteten for bedriftene, men også gi trygghet og forutsigbarhet for de ansatte. Eriksson understreker at endringene bør skje i tett samarbeid mellom arbeidsgiver og de tillitsvalgte.
Eriksson viser videre til ekspertutvalgets rapport "Grønn verdiskapning og økt bearbeiding i sjømatindustrien", som ble overlevert våren 2022. Rapporten fremmet samme forslag om tilpasning av arbeidstidsreglene som det Sjømatbedriftene nå igjen fremmer.
– Ved å få på plass arbeidstidsbestemmelser som ivaretar sjømatindustriens behov, kan vi bidra til økt bearbeiding av norsk sjømat her hjemme. Alternativet vil være at råstoffet sendes ut av landet, noe som vil svekke norsk sjømatindustri, sier Eriksson.
Eriksson påpeker at sjømatnæringen må ha rammevilkår som beskytter arbeidstakerne mot uforholdsmessig belastning, samtidig som de får økonomisk kompensasjon i tråd med tariffavtalene i næringen.
– Det er ikke uvanlig at enkelte næringer får unntak fra arbeidstidsordningene i høysesong. Et eksempel på dette er revisorer under årsoppgjørene. Vi ber derfor arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna om å gjøre nødvendige endringer i regelverket slik at sjømatindustrien får de samme unntakene, avslutter Robert H. Eriksson.
Kontakter
Johann Martin KrügerRådgiver næringspolitikk og kommunikasjon
Tel:455 00 240johann@sjomatbedriftene.noRobert Holmøy ErikssonAdministrerende direktør
Tel:+47 73 84 14 00Tel:+47 950 68 797robert@sjomatbedriftene.noOm Sjømatbedriftene
Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg. Vårt formål er å utvikle sjønæringene på en samfunnsmessig ansvarlig og miljømessig bærekraftig måte. På samme tid skal vi ivareta medlemmenes interesser – både næringspolitisk, økonomisk, faglig og sosialt.
Følg pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjømatbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sjømatbedriftene
Reagerer på skyhøye hotellpriser under fiskerimessen – Aqua Nor4.2.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, reagerer kraftig på de skyhøye hotellprisene under årets fiskerimesse - Aqua Nor 2025, og er bekymret for at den tradisjonsrike messen er i ferd med å prise seg ut.
Funksjonskravene til landbasert oppdrett baserer seg på syltynt kunnskapsgrunnlag20.11.2024 08:25:17 CET | Pressemelding
Sjømatbedriftene har sendt sitt høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet angående funksjonskravene til landbasert oppdrett som ble foreslått i august i år. Administrerende direktør i Sjømatbedriftene er skuffet over kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn bak departementets forslag.
Sjømat er landets største og viktigste matvareproduserende næring8.11.2024 00:45:47 CET | Pressemelding
2023 ble et rekordår for norsk sjømatnæring. Sjømat er landets største og viktigste matvareproduserende næring. I 2023 eksporterte næringen 39 millioner måltid hver eneste dag i året. Den totale verdiskapingen i næringen var på 139 milliarder kroner.
STATSBUDSJETET 2025 - De siste tre års næringspolitikk har skapt varige mèn i norsk sjømatnæring7.10.2024 12:37:50 CEST | Pressemelding
Regjeringen har levert sitt siste forslag til statsbudsjett denne stortingsperioden. Forslaget innebærer et fortsatt alt for høyt skatte- og avgiftsnivå hvor skadelige skatter for næringslivet generelt og sjømatnæringen spesielt videreføre. Dette bidrar til å tappe det norske eierskapet. Sjømatbedriftenes administrerende direktør Robert Holmøy Eriksson forteller at han ikke nødvendigvis er overrasket, men likevel skuffet.
STATSBUDSJETTET 2025 - Et svakt budsjett med skadelige skattepolitikk7.10.2024 12:29:50 CEST | Pressemelding
Regjeringen har levert sitt siste forslag til statsbudsjett denne stortingsperioden. Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson, er svært skuffet over at regjeringen ikke tar nødvendige grep for å fjerne de skadelige skattene, men fortsetter å tappe privat næringsliv for kapital og konkurransekraft.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom