Ruth Reese banet vei for antirasistisk kamp i Norge
Den klassiske sangeren tok med seg et sterkt engasjement mot rasisme og apartheid når hun kom til Norge i 1956. Nå har forsker Michelle A. Tisdel skrevet henne inn i den norske historien om antirasisme.

Tekst: Hanne Skogvang Stork/Kilden kjønnsforskning.no
Sanger, kunstner og samfunnsdebattant Ruth Reese (1921–1990) satt mange avtrykk i den norske offentligheten.
Man får 11.000 treff om man søker i Nasjonalbibliotekets digitale bibliotek, og spennet er stort: Fra en notis om konserter på Astoria til indignerte kronikker.
– Du kan nærmest følge henne og bevegelsene hennes via avisene, sier forsker og sosialantropolog Michelle A. Tisdel.
I 2021 bestemte Tisdel seg for å utforske antirasismens røtter i Norge. Et drøyt år var gått siden Black Lives Matter-protestene som ble utløst av drapet på George Floyd.
– Jeg tok utgangspunkt i 1970-og 80-tallet, det var da det første antirasistiske tidsskriftet, Immigranten, ble startet opp i Norge i 1979.
Antirasismens røtter
Ruth Reese kom til Norge allerede i 1956 for å jobbe som musiker. Her møtte hun Paul Shetelig. De giftet seg og Reese ble værende.
Michelle A. Tisdel har engasjert seg i formidling av Ruth Reese og hennes historie i flere sammenhenger, blant andre Black History Month Norway. Et årlig formidlingsprosjekt som utforsker og formidler afrikansk og afrodiasporisk historie i Norge.
Reese var også, men mindre kjent som, forfatter – og ble et aktivt medlem i Foreign Women’s Group som startet opp i 1979.
Ett tilbakevendende tema for Ruth Reese var rasistiske stereotypier og troper i kultur og underholdning. For eksempel kommenterte hun bruken av «blackface» allerede i 1960. Hun både skrev om det offentlig, og klaget inn til NRK – flere ganger.
«Alt for damene»
Et av de tidlige lengre intervjuene med Reese er i bladet Alt for damene i 1958.
– Her er hun tidlig ute med å formidle hvordan det er å være svart kvinne i Norge, og i USA.
Tisdel tror Reese følte et sterkt ansvar og en plikt til å engasjere seg mot den rasevolden hun selv flyktet fra som treåring.
– For henne vil jeg tro at det var en ganske unik posisjon, med de opplevelsene hun hadde med seg fra USA, å havne på et mer nøytralt sted, som Norge.
Nøkkelord
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Er unge menn blitt mer religiøse?19.6.2025 14:12:14 CEST | Pressemelding
Unge har begynt å gå mer i kirken, og særlig blant gutta ser man en økning. Fenomenet får forskerne til å undre seg.
Gayatri Spivak fikk Holbergprisen18.6.2025 10:20:55 CEST | Pressemelding
Gayatri Spivak signerer underskriftskampanjer og går i protester når hun kan. Den akademiske verdensstjernen mottok Holberg-prisen i Bergen i juni.
Kjønnsforskning styrker demokratiet12.6.2025 10:51:44 CEST | Kronikk
Vi må kjempe for grunnforskningen, faglig mangfold og demokrati i akademia. I denne kampen kan sentrene for kjønnsforskning ta et særlig ansvar, skriver Rebecca Lund.
– Straff er ikke nok for å stoppe volden5.6.2025 14:37:52 CEST | Pressemelding
Straffenivået har økt, og stadig flere former for vold er blitt kriminalisert. Men rettssystemet alene kan ikke løse alt, advarer professor i kriminologi May-Len Skilbrei.
– Englekurs og bøker om selvhjelp tetter hull i velferdsstaten, mener finsk professor5.6.2025 13:34:06 CEST | Pressemelding
Det er slående hvor mange kvinner som går på yogatimer og forsøker seg på alternativ healing, forteller Suvi Salmenniemi. Hun forsker på den terapeutiske kulturen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom