Kiwi – mer enn bare bra for søvn
Du har kanskje hørt hypotesen om at kiwi kan ha en positiv effekt på søvn - men visste du at frukten har langt flere helsefordeler? Med sitt høye innhold av vitaminer, fiber og vitamin C, kan kiwi bidra til både god fordøyelse, et godt immunforsvar og sunn hud.

Kiwi for bedre søvn?
Kiwi er en næringsrik frukt som stadig trekkes frem for sine mulige helsefordeler. Studier antyder at frukten kan bidra til bedre søvnkvalitet, muligens på grunn av innholdet av serotonin og antioksidanter. Samtidig kan placeboeffekten spille inn – hvis man forventer at kiwi hjelper, kan det i seg selv påvirke resultatet.
– Vi kan ikke konkludere at kiwi forbedrer søvn, men den er et sunt valg som en del av et kveldsmåltid, og om placeboeffekten gjør at du sover bedre, så hvorfor ikke, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Bra for både hud og fordøyelse
Kiwi er en næringsrik frukt full av viktige vitaminer og mineraler. To kiwi dekker dagsbehovet for vitamin C, samtidig som frukten er en god kilde til kostfiber, noe som kan være gunstig for både hud og fordøyelse.
Kiwi inneholder vitamin C som kan bidra til å beskytte huden og bidrar til normal kollagenproduksjon. Kollagen er det viktigste proteinet i huden og gjør at huden holder elastisitet, fasthet og fuktighet.
– Med sitt høye innhold av fiber kan kiwi også bidra til en sunn fordøyelse og redusere forstoppelse, sier Sagen.
Spis kiwi med skall!
Mange skreller kiwien før de spiser den, men det kan være verdt å inkludere skallet. Kiwiens skall inneholder tre ganger så mange antioksidanter som fruktkjøttet, samt dobbelt så mye fiber. Å spise kiwi med skallet kan derfor være en enkel måte å få i seg flere næringsstoffer.
– Kiwi er trygt å spise med skallet på, men det er viktig å vaske frukten godt. Skallet er rikt på fiber og antioksidanter, så hvis du liker smaken og teksturen, kan du få enda mer ut av næringsinnholdet ved å spise hele frukten, sier Sagen.
Ifølge Mattilsynet settes grenseverdiene for plantevernmiddelrester ut fra kiwi med skall (1.) Likevel anbefales det alltid å vaske frukt og grønnsaker grundig før du spiser dem. Kiwiens hårete skall kan være litt utfordrende å få helt rent, så en god metode er å gni den under rennende vann eller bruke en børste. Dersom man ønsker å redusere eksponering for plantevernmidler, kan økologisk kiwi være et alternativ.
Søvndyssende eller ei- kiwi er en smakfull og næringsrik frukt som kan bidra til god fordøyelse, sunn hud og bidra til et godt immunforsvar. Og vil du få mest mulig ut av den? Prøv å spise den med skallet på!
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom