Kiwi – mer enn bare bra for søvn
Du har kanskje hørt hypotesen om at kiwi kan ha en positiv effekt på søvn - men visste du at frukten har langt flere helsefordeler? Med sitt høye innhold av vitaminer, fiber og vitamin C, kan kiwi bidra til både god fordøyelse, et godt immunforsvar og sunn hud.

Kiwi for bedre søvn?
Kiwi er en næringsrik frukt som stadig trekkes frem for sine mulige helsefordeler. Studier antyder at frukten kan bidra til bedre søvnkvalitet, muligens på grunn av innholdet av serotonin og antioksidanter. Samtidig kan placeboeffekten spille inn – hvis man forventer at kiwi hjelper, kan det i seg selv påvirke resultatet.
– Vi kan ikke konkludere at kiwi forbedrer søvn, men den er et sunt valg som en del av et kveldsmåltid, og om placeboeffekten gjør at du sover bedre, så hvorfor ikke, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Bra for både hud og fordøyelse
Kiwi er en næringsrik frukt full av viktige vitaminer og mineraler. To kiwi dekker dagsbehovet for vitamin C, samtidig som frukten er en god kilde til kostfiber, noe som kan være gunstig for både hud og fordøyelse.
Kiwi inneholder vitamin C som kan bidra til å beskytte huden og bidrar til normal kollagenproduksjon. Kollagen er det viktigste proteinet i huden og gjør at huden holder elastisitet, fasthet og fuktighet.
– Med sitt høye innhold av fiber kan kiwi også bidra til en sunn fordøyelse og redusere forstoppelse, sier Sagen.
Spis kiwi med skall!
Mange skreller kiwien før de spiser den, men det kan være verdt å inkludere skallet. Kiwiens skall inneholder tre ganger så mange antioksidanter som fruktkjøttet, samt dobbelt så mye fiber. Å spise kiwi med skallet kan derfor være en enkel måte å få i seg flere næringsstoffer.
– Kiwi er trygt å spise med skallet på, men det er viktig å vaske frukten godt. Skallet er rikt på fiber og antioksidanter, så hvis du liker smaken og teksturen, kan du få enda mer ut av næringsinnholdet ved å spise hele frukten, sier Sagen.
Ifølge Mattilsynet settes grenseverdiene for plantevernmiddelrester ut fra kiwi med skall (1.) Likevel anbefales det alltid å vaske frukt og grønnsaker grundig før du spiser dem. Kiwiens hårete skall kan være litt utfordrende å få helt rent, så en god metode er å gni den under rennende vann eller bruke en børste. Dersom man ønsker å redusere eksponering for plantevernmidler, kan økologisk kiwi være et alternativ.
Søvndyssende eller ei- kiwi er en smakfull og næringsrik frukt som kan bidra til god fordøyelse, sunn hud og bidra til et godt immunforsvar. Og vil du få mest mulig ut av den? Prøv å spise den med skallet på!
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom