Kiwi – mer enn bare bra for søvn
Du har kanskje hørt hypotesen om at kiwi kan ha en positiv effekt på søvn - men visste du at frukten har langt flere helsefordeler? Med sitt høye innhold av vitaminer, fiber og vitamin C, kan kiwi bidra til både god fordøyelse, et godt immunforsvar og sunn hud.

Kiwi for bedre søvn?
Kiwi er en næringsrik frukt som stadig trekkes frem for sine mulige helsefordeler. Studier antyder at frukten kan bidra til bedre søvnkvalitet, muligens på grunn av innholdet av serotonin og antioksidanter. Samtidig kan placeboeffekten spille inn – hvis man forventer at kiwi hjelper, kan det i seg selv påvirke resultatet.
– Vi kan ikke konkludere at kiwi forbedrer søvn, men den er et sunt valg som en del av et kveldsmåltid, og om placeboeffekten gjør at du sover bedre, så hvorfor ikke, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Bra for både hud og fordøyelse
Kiwi er en næringsrik frukt full av viktige vitaminer og mineraler. To kiwi dekker dagsbehovet for vitamin C, samtidig som frukten er en god kilde til kostfiber, noe som kan være gunstig for både hud og fordøyelse.
Kiwi inneholder vitamin C som kan bidra til å beskytte huden og bidrar til normal kollagenproduksjon. Kollagen er det viktigste proteinet i huden og gjør at huden holder elastisitet, fasthet og fuktighet.
– Med sitt høye innhold av fiber kan kiwi også bidra til en sunn fordøyelse og redusere forstoppelse, sier Sagen.
Spis kiwi med skall!
Mange skreller kiwien før de spiser den, men det kan være verdt å inkludere skallet. Kiwiens skall inneholder tre ganger så mange antioksidanter som fruktkjøttet, samt dobbelt så mye fiber. Å spise kiwi med skallet kan derfor være en enkel måte å få i seg flere næringsstoffer.
– Kiwi er trygt å spise med skallet på, men det er viktig å vaske frukten godt. Skallet er rikt på fiber og antioksidanter, så hvis du liker smaken og teksturen, kan du få enda mer ut av næringsinnholdet ved å spise hele frukten, sier Sagen.
Ifølge Mattilsynet settes grenseverdiene for plantevernmiddelrester ut fra kiwi med skall (1.) Likevel anbefales det alltid å vaske frukt og grønnsaker grundig før du spiser dem. Kiwiens hårete skall kan være litt utfordrende å få helt rent, så en god metode er å gni den under rennende vann eller bruke en børste. Dersom man ønsker å redusere eksponering for plantevernmidler, kan økologisk kiwi være et alternativ.
Søvndyssende eller ei- kiwi er en smakfull og næringsrik frukt som kan bidra til god fordøyelse, sunn hud og bidra til et godt immunforsvar. Og vil du få mest mulig ut av den? Prøv å spise den med skallet på!
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom