Plan International Norge

– Minst 18 millioner jenter kan miste skolegang

Del

USAs bistandsfrys og angrep på jenters rettigheter er dramatisk, men problemet er langt større og begynte lenge før 20. januar, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. Foto: Øyvind Welle/Plan International Norge
Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. Foto: Øyvind Welle/Plan International Norge

– Realiteten er at bistandsbudsjetter kuttes kraftig i flere vestlige land, og at mange av dem som er mest ivrige på å kutte også bruker likestilling som symbolsak for å vise at de mener alvor. Resultatet er at millioner av jenter og kvinner over hele verden blir direkte rammet, og mange risikerer å dø. Det er en hensynsløs lek med menneskeliv, sier Partapuoli. 

Ifølge Plan Internationals egne beregninger vil det bli gitt minst 130 milliarder kroner mindre til offisiell utviklingsbistand hvert år fremover, og omtrent halvparten av dette er penger til tiltak rettet mot likestilling. 

Millioner mister skolegang 

Fremgangen på likestillingsområdet hadde allerede stoppet opp, og finansieringen til dette arbeidet er fra før på vei ned. Med dagens tempo er det beregnet at det vil ta 134 år å oppnå likestilling

I 2023 ga USA alene omtrent 30 milliarder kroner til arbeid med likestilling. Bortfallet av denne finansieringen kan bety at: 

  • 18 millioner jenter mister retten til skolegang hvert år. 

  • 4,7 millioner kvinner blir holdt utenfor arbeidslivet og inntektsgenererende aktiviteter. 

  • 4,2 millioner mennesker mister tilgang til psykososial støtte og oppfølging etter å ha blitt utsatt for kjønnsbasert vold. 

– Dette kommer etter en lang periode med fantastiske fremskritt. Langt færre tenåringsjenter får barn, mødredødeligheten har sunket dramatisk og millioner på millioner av jenter har fått utdanning. Det er dette som nå står på spill. 

– Norge må gå foran 

Forrige gang USA kuttet støtte til bistandsarbeid rettet mot kvinners reproduktive rettigheter, gikk Nederland foran og dannet en allianse av land som økte sin støtte og viste internasjonalt lederskap. Ytterligere fem land ble med på initiativet: Belgia, Danmark, Finland, Sverige og Norge. 

I ettertid har både Nederland og Sverige kuttet drastisk i sine bistandsbudsjetter og støtten til arbeid med kvinners reproduktive rettigheter har kommet under angrep i stadig flere land. Nederland har kunngjort at de skal kutte sitt bistandsbudsjett med over 25 milliarder kroner de neste tre årene. Sannsynligheten er stor for at flere land vil la seg inspirere av USA. 

Samtidig er det en stadig sterkere global bevegelse som jobber for å angripe jenter og kvinners rettigheter.  

– Behovet for lederskap er større enn noen gang, og Norge er unikt posisjonert for å gå foran på dette området. Den nye utviklingsministeren har signalisert at dette blir en prioritet for ham, så vi håper at han følger opp det med en gang. Vi står klare til å bidra, sier Partapuoli.  

Fakta:  

  • Plan International er blant mange organisasjoner som rammes av kutt i utviklingsbistand og humanitær hjelp. Kuttene rammer prosjekter i 12 land: Nepal, Etiopia, Nigeria, Niger, Burkina Faso, Bangladesh, Filippinene, Malawi, Egypt, Jordan, Mexico og Honduras. Dette er noen av konsekvensene: 

  • Nord i Etiopia har Plan et varehus med store mengder mat og medisiner som skulle deles ut til familier på flukt fra krig og konflikt, som nå risikerer å bli dårlig før det kan anvendes. Sentre som støtter voldtektsofre i Tigray mister også finansiering.  

  • I Nepal er det barn som tar opp fag for å kunne komme inn på videregående skole på et senter finansiert av USAID, som risikerer å bli giftet bort om de mister retten til utdanning.  

  • I Nigeria står barn som får et utdanningstilbud finansiert av USA i fare for å bli rekruttert som barnesoldater.  

Kontakter

Om oss

Plan International er en global barnerettighetsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 66.000 lokalsamfunn verden over. 

Følg pressemeldinger fra Plan International Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye