Gode isforhold i fjellet i vinterferien
Det er gode isforhold mange steder i vinterferien, men NVE ber likevel alle som skal ut på isen om å være oppmerksom på svakere is på de største lavlandsvannene, og i områder med strømmende vann, som innløp, utløp, trange sund og rundt nes.

– Vinterferien starter i flere fylker, og mange drar til fjells. Forholdene har ligget til rette for isdannelse på vannene og over tregrensen er det stort sett farbar is i hele landet, unntatt de største vannene i Rogaland, sier isvarsler Aron Widforss i NVE.
En kald periode har styrket isen. Også neste uke forventes det kaldt og til stor del klart vær i hele landet, noe som er bra for tilveksten av is. I vinterferien ventes gode isforhold i lavlandet på Østlandet, selv om de største lavlandsvannene fortsatt er isfrie. Fra Sørlandet til Trøndelag har isdekket også vokset, men der må man opp noen hundre meter over havet for å finne farbar is. Isdekket vil være best på de minste vannene, og mest variabelt på de største.
I Nord-Norge har uvær svekket isdekket noe, men vannene regnes fortsatt som farbare over 400 meter over havet i Nordland, 50 meter i Troms og fra havnivå i Finnmark.
Ha ispigger rundt halsen og kasteline tilgjengelig
De aller fleste farbare vannene er snødekte, men det er ikke alltid man reflekterer over at man faktisk beveger seg over et vann på tur med ski eller snøskuter. Selv om isen på vannene på fjellet generelt er tykk, så varierer dette på hvert enkelt vann. Strømmende vann kan smelte isen fra undersiden, noe som kan være vanskelig å oppdage. Unngå derfor særlig strømme områder, som innløp, utløp, trange sund og nes.
– Beveger man seg på islagte vann er det viktig å være flere sammen og sikre seg godt. Vi anbefaler som et minimum å ha ispigger rundt halsen og kasteline tilgjengelig. Vi anbefaler også isstav eller borr for å sjekke bæreevnen. Det hindrer de fleste plumpinger, sier Widforss.
Kraftverksreguleringer kan også føre til at isen svekkes, og det er ikke alltid kun ved inntak at isen blir svak. Grunnet varierende dybdeforhold kan isen plutselig svekkes også midt på vannet når en kraftverksdam tappes ned. Dette er noe som regulantene er klare over og slike svekkede områder er ofte kartlagte. De vises som røde felter på kartet på Varsom-appen og iskart.no.
Svekket is kan være skjult av snø
På Østlandet har de aller fleste vannene fått et farbart isdekke, men det er fortsatt områder med store variasjoner. Dette gjelder spesielt de aller største vannene i lavlandet, som er under islegging, hvor man kan finne store områder med tynn is. Snødekket is gjør det vanskelig å identifisere svekkede områder.
Lite snø i fjellet og mildvær gjennom vinteren har gjort at mange bekker og elver fremdeles er åpne. Dette er også noe å være observant på i forbindelse med vinterferdsel. Ikke alle snøbroer er like sterke og bærer godt, så vær forsiktig når du krysser.
Detaljert isvarsel for de ulike regionene finner du her: Isvarsling | Varsom.no
Du finner isobservasjoner på Varsom-appen og iskart.no, hvor du oppfordres til å sende inn egne observasjoner. Du kan også lære mer om is på Isskolen på Varsom.no.
Kontakter
Aron WidforssIsvarsler
Tel:45 73 23 53arwi@nve.noKjetil MelvoldIsvarsler
Tel:90 55 94 74kjme@nve.noÅnund KvambekkIsvarsler
Tel:99 60 90 36aask@nve.noOm oss
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE gir løyve til å bygga ein testturbin i Gulen3.7.2025 13:27:41 CEST | Pressemelding
Selskapet Georgine Wind AS får løyve til å sette opp ein vindturbin i eit industriområde i Gulen kommune. Dette er eit testprosjekt der målet er å bidra til teknologiutvikling for havvind.
NVE har fastsett utgreiingskrav for ny kraftleidning mellom Blåfalli, Mauranger og Samnanger2.7.2025 15:16:17 CEST | Pressemelding
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fastsett utgreiingsprogram for ny kraftleidning i Kvinnherad, Ullensvang og Kvam kommunar. Programmet beskriv krav til tema og trasear, som må utgreiast før Statnett kan søkje om konsesjon.
NVE anbefaler tillatelse til nytt kraftverk i Sarpsfossen27.6.2025 14:00:50 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anbefaler at Hafslund Produksjon AS og Sarpsfoss Limited får tillatelse til å bygge Sarp 2 kraftverk i Sarpsfossen, med strenge krav til å håndtere naturfare.
NVE tilrår tiltak for å ivareta fisken i Finndølavassdraget26.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
NVE tilrår minstevassføring heile året i Bondøla. Bondøla er eit viktig sidevassdrag til Finndøla, med potensielle gyte- og oppvekstområde for storaure og sik frå Fyresdalsvatnet.
NVE fastsetter utredningsprogram for reindrift og nett i Finnmark25.6.2025 15:49:53 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat har nå fastsatt utredningskrav om reindrift for de 11 vindkraftsakene i Finnmark. Samtidig er det satt krav til hva som må utredes for to kraftledninger i fylket.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom