Bli med på historiens første takdag!
Onsdag 23. april inviteres byggenæringen til en egen fagdag i Oslo der taket er temaet.

Gjennom de nesten 50 årene som TPF (Takprodusentenes forskningsgruppe) og SINTEF har samarbeidet om kompakte tak, har målet vært å utvikle gode og robuste løsninger som skal dekke takets funksjon.
Fra å gå fra kun å være beskyttelse mot vær og vind, skal dagens tak også bidra til vannfordrøyning gjennom blå og blågrønne løsninger, bidra til energiproduksjon gjennom solinstallasjoner og være oppholdssted for mennesker.
– Siden takene skal dekke flere funksjoner samtidig som klimaet blir mer utfordrende, er både produkter og utførelse viktigere enn noen gang, sier seniorrådgiver Kristin Elvebakk i SINTEF.
Muligheter og utfordringer
På historiens første takdag ønsker TPF og SINTEF å informere om hva som skal til for å sikre gode takløsninger. I løpet av dagen får vi et innblikk i hva rådgiver og arkitekt ser av muligheter og utfordringer knyttet til flate tak, før vi får et innlegg om hvordan entrepriseform kan ha betydning for kvaliteten og valg av løsninger.
Vi får høre om erfaringer fra skadesaker både fra SINTEF og takbransjen selv, og tanker rundt skadeårsaker. Dette følges så opp med anbefalinger og løsninger for funksjonsutvidede tak som grønne tak og tak med solceller.
Muligheter og erfaringer med deteksjon og sensorer i tak er også et tema som belyses.
Takdagen avsluttes med en presentasjon fra Boligprodusentene om et helt nytt verktøy for fraviksanalyse knyttet til den nye utfordringen med kompakte tak og utvendige nedløp.
Programmet dekker problemstillinger som er relevante for byggherrer, byggforvaltere, arkitekter, rådgivere, hovedentreprenører, takentreprenør og leverandører.
– Tidligere ble det sagt at taket er byggets femte og «glemte» fasade, og det fikk derfor lite oppmerksomhet så lenge det holdt tett, sier styreleder Hege Gunnerud i TPF.
– I dag er dette totalt endret. Takarealet er verdifullt og ønskes utnyttet på best mulig måte for både byggherre, brukere av bygget og miljøet rundt. Da er det viktig med god planlegging og gode løsninger for å sikre at dette blir bærekraftig og bra.
Tid og sted:
Onsdag 23. april 2025 kl. 10–15.30 i Næringslivets Hus, Oslo
Kontakter
Kristin ElvebakkForsker
Tel:911 64 923kristin.elvebakk@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om oss
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
Gjentar suksessen med kurs i praktisk bygningsfysikk24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Torsdag 3. april kan du lære om materialvalg og detaljløsninger knyttet til fuktsikring, varmeisolering og lufttetthet hos SINTEF i Oslo.
Mobilitet 2025: SINTEF deltar med siste nytt fra forskningsfronten19.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Hvordan blir fremtidens godstransport? Hvordan kan vi få færre biler i byene? Og hvem tar egentlig ansvar for naturen når vi bygger nye veier?
SINTEF sjefforsker forfatter i neste klimarapport for FN14.2.2025 07:53:20 CET | Pressemelding
FNs klimarapporter gir verdens mest omfattende vitenskapelige vurdering av klimaendringer, deres konsekvenser og mulige løsninger. Øyvind Skreiberg, sjefforsker i SINTEF, er en av fire norske forskere som har fått oppgaven til å bidra i de kommende FN-klimarapportene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom