Barnekreftforeningen

29 livsviktige millioner til forskning på barnekreft

Del

Ole Morten Seternes skal forske på nye potensielle behandlingsstrategier mot leukemi, og er blant forskerne som fikk tildelt midler av Barnekreftforeningen i anledning Den Internasjonale Barnekreftdagen. Forskning redder liv, men det forskes fortsatt for lite på barnekreft.

Mottakere av Barnekreftforeningens forskningsmidler 2025.
Mottakere av Barnekreftforeningens forskningsmidler 2025. Karoline Olsen, Barnekreftforeningen

– Jeg ser på forskningsmidlene som et lån fra Barnekreftforeningen. Jeg skal betale tilbake med kunnskap. Det er en enorm forpliktelse, sier Seternes.

Ingen barn skal dø av kreft! 

Høsten 2024 lyste Barnekreftforeningen ut inntil 25 millioner kroner til forskning, og mottok 22 søknader med en samlet søknadssum på 88 millioner. Søknadene ble deretter vurdert for tildeling av Barnekreftforeningens forskningsnemnd, og utdelingen fikk en fin innramming på Litteraturhuset i Oslo i anledning Den internasjonale barnekreftdagen. 

Prosjektene som mottar Barnekreftforeningens forskningsmidler i 2025, spenner fra grunnforskning som kan føre til bedre behandlingsmetoder, til økt kunnskap om oppfølging av barna, søsknene og foreldrene etter at behandlingen er avsluttet. 

– Disse forskningsmidlene er mer enn tall. De er håp. De er investering i morgendagens gjennombrudd, sa generalsekretær Trine Nicolaysen under utdelingen.

Barnesang og ildsjeler 

Forskning på barnekreft er helt avhengig av trofaste givere, ildsjeler, næringslivet, syklistene på Team Rynkeby og alle engasjerte barn som arrangerer løp eller innsamlingsaksjoner for å støtte barn med kreft. 

På Litteraturhuset fremførte ni år gamle Julie Book–Nydal sine egenkomponerte sanger. Hun brukte sang og musikk som motivasjon, og til å fokusere på det positive da hun selv var syk med leukemi. Hun hadde med seg Oda Dahl og Marie Sivertsen, som er musikkterapeuter ved AHUS.  

Taxibamsenes far, Kjell Frode Sørensen fortalte om den vidunderlige oppslutningen de fikk da de sendte to kosebamser rundt med drosjer på kryss og tvers i landet vårt. Nesten en halv million kroner, samlet de inn.  

– Vi taxisjåfører møter mange alvorlig syke barn. Vi kjører dem fram og tilbake til behandling i perioder over flere år. Vi ser at de brytes ned av behandlingen og bygges opp igjen, og de får en spesiell plass i hjertene våre, sa Sørensen.

Vi fikk også møte ildsjelene bak “Løp for meg - Osterøy”. Malin Mjelstad-Svardal, Malin Teigland og Linn Gerhardsen. Disse tre er blant de mange som brenner for å bekjempe barnekreft, og deres innsats har bidratt med store beløp til forskning og tiltak for berørte familier.

Julie Book-Nydal brukte sang og musikk til å fokusere på det positive da hun hadde leukemi. Under markeringen av Den internasjonale barnekreftdagen sang hun to sanger hun har skrevet selv. Karoline Olsen, Barnekreftforeningen

En investering 

Det er mange år siden norske barnekreftforskere slo fast at forskningen på barnekreft i Norge er både underprioritert og underfinansiert. Lite har endret seg.  

En kreftdiagnose hos et barn har ringvirkninger for søsken og foreldre i utdanning og arbeid. Deres utenforskap har en kostnad. Derfor er forskning på økt overlevelse og bedre behandlingsmetoder for barn en investering. 

Et barn med et langt liv foran seg kan bidra til samfunnsvekst i mange år fremover. Forsker Johan Liseth Hansen ved Universitetet i Oslo mottar midler for å tallfeste den samfunnsøkonomiske belastningen når et barn får kreft.  

– Det er en underliggende forståelse at kreft hos barn er en belastning for familien, men hvor stor er byrden på kort og lang sikt? Tallfesting av negative konsekvenser vil kunne vise at det lønner seg å legge større ressurser i oppfølgingen, sier Liseth Hansen. 

Disse prosjektene fikk tildelt Barnekreftforeningens forskningsmidler i 2025:

Byrden av barnekreft på søsken og familier 
Forsker Johan Liseth Hansen 
Universitetet i Oslo 

Bedre diagnostikk og behandling av barnekreft 
Professor Lars Herfindal 
Universitetet i Bergen 

IMPRESS-BARN, nasjonalt system for molekylær profilering og målrettet behandling for alle barn med alvorlig kreft
Forsker og overlege Monica Cheng Munthe-Kaas 
Oslo universitetssykehus 

KidImmune - Autoimmune mekanismer i kreft hos barn 
Professor Ola Myklebost 
Universitetet i Bergen 

Ervervede genetiske forandringer ved barnekreft 
Seniorforsker Ioannis Panagopoulos 
Oslo universitetssykehus 

Aktivitetsmønstre for bedre liv etter barnekreft 
Seniorforsker Corina Rueegg 
Oslo universitetssykehus 

Nye potensielle behandlingsstrategier mot leukemi 
Professor Ole Morten Seternes  
UiT, Norges arktiske universitet 

Studiesykepleiere for barnekreft 
Tildeles avdelingene ved
UNN, St. Olavs, Haukeland og OUS 

Trine Nicolaysen, generalsekretær i Barnekreftforeningen Barnekreftforeningen

Nøkkelord

Kontakter

Om Barnekreftforeningen

Barnekreftforeningens mål er at ingen barn skal dø av kreft. Inntil målet er nådd, jobber foreningen for å støtte barn og unge med kreft og deres familier, slik at de kan leve så gode liv som mulig. Siden 2017 har Barnekreftforeningen delt ut 215 millioner kroner til forskning på barnekreft. Foreningen har 6000 medlemmer i 13 fylkesforeninger som drives av frivillige tillitsvalgte.

Følg pressemeldinger fra Barnekreftforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Barnekreftforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Barnekreftforeningen

Én krone på bøssa til TV-aksjonen gir 11 kroner tilbake til samfunnet25.8.2024 10:28:01 CEST | Pressemelding

Oslo: En ny rapport fra Menon Economics, utarbeidet på oppdrag fra Barnekreftforeningen, avslører den enorme samfunnsøkonomiske verdien av å etablere familiehus for barn og unge med alvorlig sykdom, og deres familier. Rapporten konkluderer med at familiehusene vil gi en samfunnsøkonomisk nettoverdi på 3,6 milliarder kroner over de neste 40 årene – en investering som gir samfunnet 11 kroner tilbake for hver krone som investeres.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye