Derfor skal du ikke skru av sikkerhetssystemer i bilen din
Nyere biler har ulike sikkerhetssystemer, og noen sjåfører kan være fristet til å skru av dette der det er mulig. – Det er i så fall en veldig dårlig ide, mener Trygg Trafikk.

I de fleste dødsulykker i trafikken er menneskelige feilvurderinger medvirkende årsak til ulykken. Derfor kan bilens egen sikkerhetsteknologi bidra til å hindre en ulykke hvis sjåføren ikke er tilstrekkelig oppmerksom.
– Mennesker gjør feil. Også i trafikken. Dessverre. Det kommer vi ikke unna, men god sikkerhetsteknologi kan hjelpe til hvis situasjon er kritisk. Derfor er det viktig at vi ikke skrur av slike funksjoner, men bruker dem slik det er tenkt. I tillegg er det lurt å sette seg nøye inn i hva slags teknologi som finnes i bilen, og hvordan det fungerer i praksis. Det anbefaler Bård Morten Johansen, fagsjef trafikksikkerhet i Trygg Trafikk.
Heldigvis er de fleste nye sikkerhetssystemene helintegrert i bilen og kan ikke skrus av. Likevel har bilprodusenter gjort det mulig å skru av noen av dem. Enkelte sjåfører velger å skru av disse hvis de irriterer eller oppleves som unødvendig. Problematisk, mener Johansen.
– Et eksempel er feltskiftevarsler/kjørefeltassistanse som vibrerer eller napper i rattet hvis den registrerer at bilen er på vei over midt- eller kantlinja. Det kan oppleves irriterende der og da, men hvis du sovner eller ikke er oppmerksom nok, kan den faktisk redde livet ditt. Og du vet aldri når du trenger den som aller mest. Derfor anbefaler vi at du ikke skrur av disse systemene, bortsett fra under spesielt krevenve forhold, sier Johansen.
Ønsker å rette oppmerksomheten mot opplæring
Trygg Trafikk oppfordrer bileiere til å sette seg nøye inn i hvordan de ulike systemene fungerer på akkurat deres bil. Enten ved å snakke med bilforhandler eller sette seg inn i bilens instruksjonsmanual.
– Kjøper du deg en ny bil, så be om skikkelig opplæring fra forhandler. De kjenner som regel bilen godt og kan veilede deg i hvordan dette fungerer. I tillegg er det lurt å teste funksjonene i praksis på et egnet sted for det, sier Johansen.
Dette er noen av systemene du bør sette deg inn. Hvordan fungerer de på bilen din?
- Elektronisk stabilitetskontroll
Bremser eller reduserer trekkraften på enkelte hjul og reduserer dermed risikoen for at du mister kontroll over bilen.
- Automatisk avstandsregulering med kollisjonsvarsler og nødbrems
Systemet regulerer farten slik at bilen holder en konstant avstand til kjøretøyet foran. Det varsler og bremser ned når bilen er på kollisjonskurs med andre objekter.
-
Nødbremsassistent
Dersom du bremser slik at systemet tolker det som en nødbremsing, forsterkes bremseeffekten slik at du oppnår kortest mulig bremselengde.
-
Feltskiftevarsler
Du blir varslet med lydsignal og blinking i instrumentpanelet når bilen er på vei til å krysse midt- eller kantlinje i en situasjon hvor du ikke har til hensikt å skifte kjørefelt eller svinge av veien. Noen biler har også feltskifteassistent som fungerer med de samme lyd- og lyssignaler i tillegg til at de fysisk forsøker å styre bilen tilbake i kjørefeltet ved å bevege rattet.
-
Fartsgrensevarsler eller intelligent fartstilpasning
Du varsles med blinking eller piping når fartsgrensen brytes. På neste nivå blir gasspedalen fysisk tyngre å trykke ned.
Nøkkelord
Kontakter
Bård Morten JohansenFagsjef trafikksikkerhet
Tel:91 33 70 46johansen@tryggtrafikk.noFølg pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Varsling av trafikkontroll gjør veien farligere7.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tjenester som varsler trafikkontroller, fører til at ruskjørere og fartssyndere kan leke gjemsel med politiet. Nå vil regjeringen forby denne muligheten. – Gode argumenter for et forbud, sier TØI-forsker.
Seks trafikanter mistet livet i mars1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tre måneder ut i 2025 har 16 personer omkommet i trafikken. Det er en nedgang fra i fjor, da 20 personer omkom i samme periode.
Pass deg for grusen26.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nå ruller mange unge myke trafikanter ut fra «vinteropplag», forventningsfulle og ivrige på to hjul.
Endelig parkeres gamle farlige russebusser5.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Regjeringen vil forby at russ bruker busser med sidestilte seter og ståplasser under kjøring. – Dette er en viktig innstramming som vil føre til en tryggere russetid, mener Trygg Trafikk.
To personer mistet livet i februar-trafikken3.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I februar omkom to personer i trafikken. Så langt i år har sju personer mistet livet. Det er like mange som på samme tid i fjor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom