FN vil hjelpe kvinner i Kongo, men mangler penger
Når FN nå trekker seg ut av Den demokratiske republikken Kongo, har det å inkludere og hjelpe landets kvinner vært prioritert helt siden 2010. Ressursbruken står imidlertid ikke i stil med ambisjonsnivået, mener fredsforsker Jenny Lorentzen.
![Portrettfoto av NUPI-forsker Jenny Lorentzen](/data/images/public/17847456/18417906/3d67bdfb-909a-4636-9808-ca742e932fb1-w_720.jpg)
Tekst: Daiel Hesby Hansen/Kilden kjønnsforskning.no
– Kvinner har alltid blitt hardt rammet av krig og konflikt, men veldig lenge var de så å si fraværende i internasjonal politikk, krig og konfliktløsning.
Det sier seniorforsker Jenny Lorentzen, i intervju med Kildens nyhetsmagasin tidlig i januar. Hun har sammen med kolleger ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og amerikanske Stimson Center skrevet rapporten «Women, Peace and Security in MONUSCO».
Rapporten er en gjennomgang av hvordan rammeverket «kvinner, fred og sikkerhet» har bidratt til å gi kvinner medbestemmelse og løfte kjønnsperspektiver i FNs fredsoperasjon i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo), som går under navnet Monusco.
Ikke bra, men bedre
– Hvordan har FN-tilstedeværelsen bedret situasjonen for kvinnene i DR Kongo?
– FN bruker mye ressurser på å hjelpe opprørssoldater tilbake til det sivile liv, blant annet med yrkesopplæring og økonomisk støtte. Lenge var disse tilbudene kun tilpasset menn, og kvinner som hadde deltatt i opprørsbevegelser endte ofte i prostitusjon. Nå er kvinnelige perspektiver mye bedre ivaretatt i disse prosessene, sier Lorentzen.
Monusco har også bidratt til nettverk av lokale kvinner som jobber med å mekle og løse konflikt i sine lokalsamfunn. Operasjonen har også støttet initiativer mot diskriminerende pressedekning og iverksatt tiltak for å bygge mer positive former for maskulinitet blant kongolesiske menn.
– Det løser ikke problemene DR Kongo har med vold eller kvinneundertrykking, men det er noen av mange mindre forbedringer Monusco har fått til, sier Lorentzen.
I rapporten kommer det dessuten fram at Monusco har tatt effektive grep for å sørge for at organisasjonen jobber bedre med likestilling og representasjon internt. En viktig del av kvinner, fred og sikkerhet-agendaen er nettopp at kvinner skal være aktive deltakere, og ikke bare ofre som trenger beskyttelse.
– Det er en generell utvikling at Monusco og liknende operasjoner har begynt å jobbe mer med kvinners deltakelse i fredsprosesser, både internt i organisasjonen og i landene hvor FN har fredsoperasjoner.
Nøkkelord
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Charlotte Koren: Har dokumentert verdien av omsorg7.2.2025 11:39:39 CET | Pressemelding
– Jeg har alltid vært opptatt av å gjøre kvinner og barn synlige i statistikken, sier samfunnsøkonomen i intervju med Kildens nyhetsmagasin.
Ny leder for kjønnsforskerne i Olso27.1.2025 13:14:50 CET | Pressemelding
Rebecca Lund har kjent på utenforskap i akademia. Nå har hun inntatt sjefsstolen på STK.
Menn i visesang: Fra kjerringrov til bleieskiftarbeider19.12.2024 16:20:38 CET | Pressemelding
Visene endres i takt med mannsrollen. Fra menn som blir sviktet av kjæresten i «Håvard Hedde» til sårbare menn i «Stilleste gutt på sovesal 1», forteller Liv Kreken.
Kvinnenettverk i yrkesfag beskytter ikke mot trakassering13.12.2024 14:25:24 CET | Pressemelding
Nettverk for kvinner i mannsdominert yrkesfag gir fellesskap og forbilder, men har liten reell innflytelse på utfordringer på arbeidsplassen.
Kvinner er mer positive til kjønnsmangfold enn menn6.12.2024 10:21:40 CET | Pressemelding
Færre støtter opp om mangfoldig kjønnsidentitet og et tredje juridisk kjønn enn likelønn, men kvinner er mer positive enn menn. Det viser en nylig undersøkelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom