Amerikansk bistandsfrys får alvorlige konsekvenser for Norsk Folkehjelp og minerydding verden over
Norsk Folkehjelp har satt all amerikanskstøttet mine- og eksplosivrydding på vent i 12 land og sier opp 1700 ansatte som følge av den amerikanske bistandsfrysen. Nå frykter generalsekretær Raymond Johansen at verden kan stå overfor en ny landminekrise.
![fra Angola, minerydder Dorcas Garcia](/data/images/public/4602529/18417809/fbb79725-da6b-4ed1-bc0b-df40daf2060f-w_720.jpg)
- Å fryse støtten til mine- og eksplosivrydding bremser ikke bare nåværende aktiviteter. Det vil forsinke og kan i verste fall reversere de enorme skrittene verden – med USA i spissen - har tatt mot å bekjempe disse bestialske våpnene. Det vil hindre folk på flukt fra å kunne returnere, og vil ifølge våre beregninger få alvorlige konsekvenser for inntil en halv million mennesker i land som Irak, Jemen, Laos og Vietnam, sier Johansen.
I 2024 mottok Norsk Folkehjelp 460 millioner kroner fra det amerikanske Utenriksdepartementet til humanitær mine- og eksplosivrydding og destruering av våpen. Som følge av den usikre situasjonen og frysen av bistandsmidler, har organisasjonen nå sett seg nødt til å si opp 1700 ansatte på amerikanske kontrakter i 12 land. Det betyr mer enn en halvering av arbeidsstokken på 3200 ansatte.
- At mer enn 40 prosent av finansieringen til mine- og eksplosivrydding har forsvunnet over natta, er dramatisk for oss og vårt arbeid. Den største kostnaden tar likevel barn, bønder og minerammede lokalsamfunn verden over. Utallige liv og lemmer som ville blitt spart, settes nå i spill. Krigsrammede områder som var på god vei til å bli trygge, går en dyster framtid i møte, sier Johansen.
I 20 år har amerikanske bistandsmidler vært en av hjørnesteinene i Norsk Folkehjelps mineryddingsarbeid. Gjennom årenes løp har den amerikanske støtten kommet nesten 2,2 millioner mennesker til gode. Bare i 2024 bidro midlene fra USA til å trygge hverdagen til mer enn 670 000 mennesker over hele verden.
- Med amerikansk støtte har Norsk Folkehjelp frigitt landareal på størrelse med Oslo kommune slik at matproduksjon og gjenoppbygging av infrastruktur kan komme i gang igjen. Vi har fjernet nesten 600 000 udetonerte eksplosiver. Ikke bare har dette fremmet matsikkerhet og økonomisk vekst i disse områdene. Det har minsket risikoen for at bomber og granater skal ende opp i hendene på ikke-statlige aktører til bruk i improviserte landminer, sier Johansen.
- Vår klare oppfordring til amerikanske myndigheter er at de får en rask avklaring på området livreddende minerydding, som det tradisjonelt har vært bred, tverrpolitisk oppslutning om i USA.
Norsk Folkehjelp vil fortsette å gjøre alt som står i vår makt for å sikre at arbeidet kan fortsette, men trenger umiddelbare tiltak og internasjonal støtte.
- Vi har god dialog med norske myndigheter, og ber internasjonale partnere om å ta en aktiv rolle i å sikre at dette arbeidet ikke stopper opp, sier generalsekretær Raymond Johansen.
Fakta
-
Norsk Folkehjelp er en av verdens største humanitære mineryddingsoperatører, med aktiviteter i 21 land.
-
Siden 1992 har vi frigjort 1,3 milliarder kvadratmeter land og fjernet 2,1 millioner landminer og eksplosiver i til sammen 45 land.
-
I fjor mottok Norsk Folkehjelp støtte fra det amerikanske Utenriksdepartementet til mine- og eksplosivrydding og destruering av våpen i 12 land: Afghanistan, Angola, Kambodsja, Irak, Jemen, Kosovo, Laos, Palau, Peru, Tadsjikistan, Ukraina og Vietnam.
-
Et bortfall i amerikansk støtte vil føre til at en halv million mennesker blir mer utsatt for død og lemlestelse.
Kontakter
Håkon ØdegaardPresseansvarligNorsk Folkehjelp/Norwegian People's Aid
Tel:95045667hakono@npaid.orgBilder
![GS Raymond Johansen](/data/images/public/4602529/18417809/9d77923b-07b2-4581-9771-a629c4742c59-w_240.jpg)
Om oss
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp: – Å knekke UNRWA er knusende for palestinske flyktningers rettighetskamp28.1.2025 12:00:10 CET | Pressemelding
– Israels forbud mot UNRWA er et nådestøt i landets tiårlange kamp for å knekke organisasjonen. I dragsuget forsvinner livlinen til over to millioner palestinere på Gaza, advarer Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps leder for utvikling og humanitært samarbeid.
Våpenhvilen i Gaza gir håp: Norsk Folkehjelps partnere står klar med livsnødvendig hjelp15.1.2025 19:02:08 CET | Pressemelding
– Nå som våpenhvilen er på plass haster det med å åpne grensene og sikre at nødhjelp når frem til over to millioner mennesker i en desperat situasjon, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Raymond Johansen.
– Et svært viktig tiltak for å styrke den lokale beredskapen10.1.2025 13:00:27 CET | Pressemelding
I Totalbereskapsmeldingen som ble lagt fram fredag, presenteres flere svært viktige tiltak for å styrke den lokale beredskapen i Norge, mener Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Barn i Gaza dør mens livreddende hjelp står på vent8.1.2025 11:05:16 CET | Pressemelding
«Skal verden fortsatt bare stå å se på at barn dør? Israel må stanse blokaden av livreddende hjelp og verden må presse partene til en slutt på angrep mot sivile» sier genresekretær Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp i beredskap for snøværet i Sør-Norge6.1.2025 13:45:30 CET | Pressemelding
Frivillige redningsmannskaper over hele Sør-Norge er i beredskap for snøværet som er varslet mandag og tirsdag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom