Varmtvannsbereder: 8 av 10 ryker på grunn av alder
1 av 5 aner ikke hvor gammel varmtvannsberederen deres er og de aller fleste som takker for seg gjør det på grunn av slitasje og alder. - De er tikkende vannbomber når de blir for gamle.

Det sier risikoingeniør Jens Bertil Jensen i Frende Forsikring. Tall fra Finans Norge viser at det ble rapportert inn mer enn 3000 skadesaker med varmtvannsberedere i de første tre kvartalene av 2024. Mer enn 2000 av disse skyldtes slitasje og/eller høy alder. Totaltallene for hele 2024 er ikke klare enda.
- For gamle og slitte beredere kostet forsikringsselskapene mer enn 135 millioner kroner de første tre kvartalene i fjor. Ingen burde vært beholdt helt til de ryker på denne måten. Ikke bare må du ha inn ny bereder, men mange får store vannskader som det tar tid å få fikset, sier Jensen.
Fasiten står på siden
- Når en varmtvannsbereder først lekker kan det gjøre store skader. Hvis du bor i leilighet blir det gjerne også et problem som forplanter seg nedover til naboene under deg, sier eksperten fra Frende.
Nå viser altså en undersøkelse Norstat har gjort for Frende at 19 prosent av de spurte ikke aner hvor gammel varmtvannsberederen de har hjemme hos seg er.
- Det er jo ikke noe du går rundt og tenker på hver dag, så det forstår jeg. Men det er likevel ditt ansvar å vite det. Fasiten står på berederen, så dette kan du vite på fem sekunder, sier Jens Bertil Jensen.
Har den passert 10 år?
- Tidligere var det forventet at en bereder varte mellom 10 og 15 år. Slik er det ikke nødvendigvis lenger. Har du en som har passert 10 år, kan du godt begynne å vurdere et skifte. Når den passerer 15 kan du fort være litt på overtid. Det er også et poeng at nyere beredere i dag er langt mer energieffektive. Et bytte etter 10-15 år vil dermed spare deg for en del strøm også, sier han.
32 prosent av de 1001 spurte i undersøkelsen sier at de har en varmtvannsbereder som er mer enn ti år gammel.
Du kan få regningen til slutt
- Varmtvannsberedere som ryker er dekket på husforsikringen. Her dekkes selve berederen med fratrekk for alder, og alle følgeskader etter skaden er inkludert. Men selv om mye er dekket av forsikringen din, betyr ikke det at du skal lene deg tilbake og vente at forsikringsselskapet ditt tar regningen for en ny, sier Jensen.
- Hvis utviklingen fortsetter i feil retning ender regningen dessverre opp hos deg og meg i form av dyrere forsikringer. Så her er alle tjent med å unngå skader, sier Jens Bertil Jensen i Frende Forsikring.
Gamle hus og leilighetsbygg har ofte dette problemet
Hvis du bor i et gammelt hus, en bygård eller leilighetskompleks som ikke har vært pusset opp på mange år kan det godt være at berederen din står i et skap eller et rom uten sluk.
- Da ville jeg definitivt gjort noen forebyggende tiltak. Det betyr ikke at du må grave opp og lage sluk, men du kan feste vannsensor på berederen din, slik at du får beskjed hvis den lekker.
- Eller du kan sette et kar under berederen med sensor i, slik at du både varsles og får fanget opp lekkasjevannet. Vi ser dessverre at en del får skader uten at det finnes sluk eller tidlig varsling, og da kan du bli nødt til å bytte store gulvareal når berederen først ryker, sier Jens Bertil Jensen.
Nøkkelord
Kontakter
Marius Solberg Anfinsenseniorrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.noBilder

Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Slik går det galt med grus i veibanen26.3.2025 09:21:11 CET | Aktuelt
Det er lett for å trå litt ekstra på gassen når veien blir bar. Det ender i en klassisk skadefelle for mange bil- og MC-førere.
Advarer: Dette kortet holder ikke alene25.3.2025 07:57:00 CET | Aktuelt
Mange skal kose seg utenlands i påsken, men før avreise er det to ting du bør ha styr på. - Ikke bland disse og ikke tro at det ene erstatter det andre.
Heathrow-brannen: Dette har reisende krav på21.3.2025 10:12:15 CET | Aktuelt
Storflyplassen i London er stengt ut dagen. Årsaken er strømbrudd som følge av brann i nærheten. Det skaper reisetrøbbel for tusenvis av nordmenn som ikke vet hva de har krav på.
Nesten 50 prosent økning i båttyverier20.3.2025 07:59:00 CET | Aktuelt
Antallet tyverier fra eller av båt økte med 48 prosent i 2024, sammenlignet med året før.
Ny rekord: I fjor kostet sykkeltyverier 175 millioner18.3.2025 07:52:00 CET | Aktuelt
I 2024 ble 16 741 sykler meldt stjålet. - I snitt er det mer enn 45 tyverier hver dag, men enormt mange tyverier blir aldri meldt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom