GPS avslører fjellrevens hemmeligheter
Hvor tar fjellrevene veien etter at de er satt ut i det fri? For første gang er valper satt ut fra Avlsprogrammet for fjellrev utstyrt med GPS. Dataene blir nyttige i arbeidet med å redde den sterkt truete arten i Norge, Sverige og Finland.

Fem av de ni fjellrevvalpene som nylig ble satt ut i Sylan i Trøndelag har en GPS-sender rundt halsen. Senderne fôrer forskerne med informasjon fram til oktober. Da sørger en mekanisme for at halsbåndet automatisk faller av.
Hvem overlever?
– Vi får verdifull kunnskap om overlevelse, bevegelser og vandring i den første perioden etter utsetting. Dette kan hjelpe oss med å legge best mulig til rette for at rever fra avlsstasjonen etablerer seg og bidrar til å styrke bestandene, forteller seniorforsker Craig Jackson i Norsk institutt for naturforskning (NINA). Han leder Avlsprogrammet for fjellrev.
Data fra GPS-ene kan trolig også bidra til å kartlegge årsaker til at fjellrev dør. Noen få er dokumentert tatt av kongeørn, og flere dødsfall kan spores tilbake til menneskeskapte faktorer som påkjørsler. Ellers er dødsårsakene ukjente.
Overvåking er avgjørende
Totalt 494 valper født på avlsstasjonen er satt ut i den norske fjellheimen siden Avlsprogrammet for fjellrev ble startet i 2005. Programmet driftes av NINA på oppdrag fra Miljødirektoratet og har vært sentralt i arbeidet med å reetablere og bevare fjellreven i Norge. Statens naturoppsyn (SNO) legger til rette for utsettingene og står for støttefôring i hele landet.
Jackson påpeker at suksessen ikke kun kan måles i antall fjellrevvalper som produseres og slippes ut årlig. Den avgjørende faktoren er individenes evne til å overleve, at de etablerer seg og får valper. Overvåking etter utsetting er ansett som en avgjørende faktor for at bevaringsarbeidet skal lykkes.
GPS gir detaljert informasjon
Fjellrever settes ut i avsidesliggende fjellområder, og de er i stand til å vandre over store avstander. Det gjør overvåking og datainnsamling utfordrende. GPS-sendere er et svært effektivt verktøy for å innhente detaljert informasjon om bevegelser etter utsetting, også om de skulle krysse grensa til Sverige.
– GPS-overvåking gjør det også mulig å kartlegge hvordan fjellreven eventuelt vandrer mellom delbestander. Sylan ligger vegg i vegg med den svenske Helags-bestanden som sliter med innavl. Håpet er at noen av revene vi satte ut finner veien dit og tilfører nye gener i bestanden, forteller seniorforsker Nina E. Eide i NINA.
Kunnskap om vandring mellom delbestandene er viktig for å ivareta den genetiske helsa til fjellreven. Utveksling av individer mellom delbestandene er helt avgjørende for artens evne til å overleve på lang sikt.
Felles fjellrev i nordiske land
– Ny kunnskap om disse bevegelsesmønstrene, og koblingene mellom bestander, bidrar til å styrke den langsiktige forvaltningen av fjellrev i Norge, sier Eide. Hun koordinerer bevaringsarbeidet i NINA og sitter i styringsgruppa til interregprosjektet Felles Fjellrev som finansierer GPS- senderne.
Per i dag overvåkes fjellrever som settes ut ved hjelp av innsamling av DNA fra hår og skit. Prøvene er stort sett samlet inn på hi og rundt fôrautomater. Metoden er ikke særlig egnet til å oppdage rever som vandrer langt før de bosetter seg i et område.
Mange av delbestandene strekker seg over grensene mellom Norge, Sverige og Finland. Derfor er informasjonen fra GPS-data nyttig både for Avlsprogrammet og for bevaring av fjellrev i Fennoskandia generelt.
Aktuelt å merke flere fjellrever
På høyfjellet og tundraen i de tre samarbeidslandene Norge, Sverige og Finland beveger fjellrev seg uhindret over landegrensene. For å følge fjellrevens utvikling kreves derfor internasjonalt samarbeid og utveksling av informasjon og kunnskap.
– Hvis vi får inn mye spennende data, kan det være aktuelt å GPS-merke flere fjellrever i grensetraktene mellom Norge, Sverige og Finland de kommende årene. Vi har søkt myndighetene om tillatelse til å sette sendere på inntil fem rever også neste vinter, forteller Jackson.
Studier med GPS-halsbånd på fjellrev er gjort med suksess i Canada, Sverige og på Svalbard. Dette er første gang metoden brukes på fastlands-Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Craig R. JacksonForskerNINA terrestrisk økologi
Tel:+47 467 89 030craig.jackson@nina.noNina EideSeniorforskerNorsk institutt for naturforskning
Tel:95704383nina.eide@nina.nowww.nina.no/Kontakt/Ansatte/Ansattinformasjon.aspxBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Irske havørner på egne vinger26.3.2025 13:34:08 CET | Pressemelding
Siden 2007 har nøyaktig 200 norske havørnunger fått et nytt hjem i Irland. Til sommeren sendes siste ungekull over til den grønne øya, det markerer slutten på gjeninnføringen.
Her er sykdommene som kan true fjellreven26.3.2025 07:35:00 CET | Pressemelding
Smittsomme sykdommer kan skape uforutsette problemer for fjellreven. Nå har forskere kartlagt virus, bakterier og parasitter som utgjør en trussel mot bestandene i Fennoskandia.
Oppdaget dansende bladlus i barnehage20.3.2025 09:51:26 CET | Pressemelding
Midt i Oslo sentrum dukket fremmede, dansende insekter opp. Trolig har de haiket med et juletre fra Danmark.
Hvordan leve med måker som bråker?18.3.2025 08:09:21 CET | Pressemelding
Bymåker sprer smitte, stjeler og bråker. Er det fakta eller bare myter? Her får du svarene.
Skogrestaurering kan gi en mer artsrik, variert og robust skog i Østmarka nasjonalpark17.3.2025 08:42:47 CET | Pressemelding
I flere områder i Østmarka nasjonalpark og friluftslivsområde vil aktiv naturrestaurering kunne øke naturmangfoldet og verneverdiene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom