CARE

Øst-Kongo: Frykter økning i seksuell vold

Del

Allerede før M23s offensiv i Øst-Kongo var kjønnsbasert vold utbredt i regionen. CARE frykter at de siste ukenes kamper har gjort kvinner og jenter enda mer utsatt enn før.

Bildet viser flyktninger som venter på å få utdelt hygiene-kits i Mudja i Goma. Bildet er tatt i 2023.
Bildet viser flyktninger som venter på å få utdelt hygiene-kits i Mudja i Goma. Bildet er tatt i 2023. CARE International/Kelvin Batumike

– I konfliktsituasjoner øker risikoen for at kvinner og jenter blir utsatt for kjønnsbasert vold og seksuelle overgrep. Vi vet også at kjønnsbasert vold er utbredt i DR Kongo, og FN har tidligere advart om at voldtekt brukes som våpen i konflikten. Det vi ser på bakken, bekrefter dette. Derfor er vi nå ekstra bekymret for situasjonen for jenter og kvinner i landet, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.  

Flere organisasjoner har de siste årene rapportert om en eksplosjon i antallet tilfeller av kjønnsbasert vold i DR Kongo. Kvinner CARE har snakket med, forteller at risikoen for å bli utsatt for seksuelle overgrep er stor.  

– Å være konstant på flukt, og aldri være helt trygg, kan skape et alvorlig traume. Jenter og kvinner, som er spesielt sårbare i en slik situasjon. Vi har tidligere snakket med kvinner på flukt som forteller at noe så uskyldig som å hente ved eller mat, bringer med seg en risiko for å bli voldtatt, sier Georgsen, og fortsetter:  

– Kampene påvirker også arbeidet med å forebygge og behandle seksuell vold. For eksempel fikk vi nylig vite at en hjelpetelefon der folk kan melde inn tilfeller av seksuell og kjønnsbasert vold, ikke fungerer lenger. Da får man heller ikke registrert hva som foregår. Det er heller ikke en fungerende rettsstat som gjør at overgriperne blir tatt og holdt ansvarlige. Sannsynligheten for at det er store mørketall her, er stor. 

Denne uken annonserte M23 en våpenhvile, etter at opprørsgruppen tok kontroll over millionbyen Goma i Øst-Kongo. Selv om våpenhvilen kun er ensidig, gir den et glimt av håp. 

– En pause i kamphandlingene gir CARE og partnerorganisasjoner en viktig mulighet til å få oversikt over behovene, og nå ut med livsviktig nødhjelp til tusener som trenger det sårt, sier Georgsen. 

Ifølge FN trengte 21 millioner mennesker nødhjelp selv før konflikten eskalerte. Nå øker antallet dramatisk, ettersom hundretusenvis er på flukt fra kampene mellom M23 og kongolesiske styrker. Siden januar har minst 400.000 mennesker blitt tvunget til å pakke sammen og forlate hjemmene sine, mange for andre eller tredje gang.  

– Rundt Goma by har det vært svært mange leire for internt fordrevne. Til sammen har de huset hundretusenvis av mennesker. Nå har alle disse blitt beordret til å forlate leirene og dra tilbake til områdene de flyktet fra. Vi er svært bekymret for hvordan det vil gå med dem. De har verken beskyttelse eller noe å leve av i områdene som de har blitt bedt om å vende tilbake til. Nå håper vi at alle parter i konflikten etter hvert forplikter seg til en varig fred, slik at denne lidelsen kan ta slutt, sier Georgsen.  

Nøkkelord

Kontakter

Om CARE

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye