Kosthold og trening: Kvinner satser på flere endringer – menn velger enkelt
En ny undersøkelse viser tydelige forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mat- og treningsvaner i 2025. Mens kvinner planlegger flere varige endringer i kosthold og aktivitetsnivå, fokuserer menn i større grad på enklere tiltak som dietter og porsjonskontroll.
Fire av ti nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt i 2025, men det er store kjønnsforskjeller: Halvparten av kvinnene planlegger å øke inntaket av frukt og grønnsaker, sammenlignet med én av tre menn. Kvinner er også mer opptatt av å planlegge måltider.
– Menn, derimot, ser ut til å velge enklere løsninger, forteller Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Blant menn er det flere som vurderer kortsiktige løsninger som porsjonskontroll (31 %), mens færre velger diett (8 %). Kvinner fokuserer på å spise mer grønnsaker og kutte ultraprosessert mat.
– Dette kan tyde på at kvinner i større grad søker varige endringer, mens menn velger raskere strategier for vektnedgang, sier Sagen.
Menn drar ut for å trene mens kvinnene blir hjemme
Når det gjelder trening, viser undersøkelsen at 9 av 10 nordmenn ønsker å trene mer i 2025, men hvor de gjør det varierer.
Menn trener oftere utenfor hjemmet. Dette gjelder særlig yngre menn (18-35 år) som i større grad enn kvinner velger å dra på treningssenter og å være med på organisert lagidrett, Kvinner, derimot, ser ut til å velge hjemmetrening oftere.
– Kanskje handler det om fleksibilitet – at mange kvinner fortsatt tar hovedansvaret for barn og familie, og derfor har vanskeligere for å komme seg ut. Hjemmetrening kan være en praktisk løsning som gjør det lettere å få fysisk aktivitet inn i hverdagen, sier Sagen.
Små grep gir store resultater
Heldigvis viser forskning at kosthold har størst betydning for å holde stabil vekt. Ernæringsrådgiveren anbefaler å tenke 80/20-prinsippet: Fokusér på å ha et balansert kosthold i det daglige, samtidig som det er rom for fleksibilitet.
– Det viktigste er å finne en strategi som fungerer for den enkelte. Små, realistiske endringer kan gi store helsegevinster på sikt, sier Sagen og fortsetter;
– Spiser du frukt og grønt til hvert måltid, er du godt på vei. To håndfuller per måltid gjør det enkelt å nå anbefalingen om minst 5, helst 8, porsjoner daglig. En håndfull er en porsjon, avslutter hun.
-
Webundersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i perioden 26.12.2024-05.01.2025. Landsrepresentativt utvalg.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Disse kokkene kjemper om å bli Årets grønne kokk 202523.1.2025 13:02:37 CET | Pressemelding
Bli med og opplev noen av Norges beste kokker briljere med grønne råvarer i verdensklasse!
Disse endringene i mat- og treningsvanene vil vi gjøre i 202521.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse viser at nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt og trene mer (1). Forskjellen mellom kvinner og menn er imidlertid stor, og vi har ulike strategier og mål for endringene vi ønsker å gjøre. Unge menn skiller seg særlig ut med mer fokus på diett og med mål om å bli bedre trent.
Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen19.12.2024 09:03:39 CET | Pressemelding
Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.
Klementiner eller mandariner? Slik vet du forskjell16.12.2024 08:05:15 CET | Pressemelding
Klementiner og mandariner forveksles ofte, men det finnes klare forskjeller. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt gir innsikt i hva som gjør disse små sitrusfruktene unike, og hvorfor klementiner har blitt en julefavoritt.
Ikke slipp taket: Ungdom trenger hjelp13.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe, som utføres årlig av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at barn under 13 år spiser mer frukt og grønnsaker enn før. Men når barna blir ungdommer spiser de mindre.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom