Kosthold og trening: Kvinner satser på flere endringer – menn velger enkelt
En ny undersøkelse viser tydelige forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mat- og treningsvaner i 2025. Mens kvinner planlegger flere varige endringer i kosthold og aktivitetsnivå, fokuserer menn i større grad på enklere tiltak som dietter og porsjonskontroll.

Fire av ti nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt i 2025, men det er store kjønnsforskjeller: Halvparten av kvinnene planlegger å øke inntaket av frukt og grønnsaker, sammenlignet med én av tre menn. Kvinner er også mer opptatt av å planlegge måltider.
– Menn, derimot, ser ut til å velge enklere løsninger, forteller Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Blant menn er det flere som vurderer kortsiktige løsninger som porsjonskontroll (31 %), mens færre velger diett (8 %). Kvinner fokuserer på å spise mer grønnsaker og kutte ultraprosessert mat.
– Dette kan tyde på at kvinner i større grad søker varige endringer, mens menn velger raskere strategier for vektnedgang, sier Sagen.
Menn drar ut for å trene mens kvinnene blir hjemme
Når det gjelder trening, viser undersøkelsen at 9 av 10 nordmenn ønsker å trene mer i 2025, men hvor de gjør det varierer.
Menn trener oftere utenfor hjemmet. Dette gjelder særlig yngre menn (18-35 år) som i større grad enn kvinner velger å dra på treningssenter og å være med på organisert lagidrett, Kvinner, derimot, ser ut til å velge hjemmetrening oftere.
– Kanskje handler det om fleksibilitet – at mange kvinner fortsatt tar hovedansvaret for barn og familie, og derfor har vanskeligere for å komme seg ut. Hjemmetrening kan være en praktisk løsning som gjør det lettere å få fysisk aktivitet inn i hverdagen, sier Sagen.
Små grep gir store resultater
Heldigvis viser forskning at kosthold har størst betydning for å holde stabil vekt. Ernæringsrådgiveren anbefaler å tenke 80/20-prinsippet: Fokusér på å ha et balansert kosthold i det daglige, samtidig som det er rom for fleksibilitet.
– Det viktigste er å finne en strategi som fungerer for den enkelte. Små, realistiske endringer kan gi store helsegevinster på sikt, sier Sagen og fortsetter;
– Spiser du frukt og grønt til hvert måltid, er du godt på vei. To håndfuller per måltid gjør det enkelt å nå anbefalingen om minst 5, helst 8, porsjoner daglig. En håndfull er en porsjon, avslutter hun.
-
Webundersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i perioden 26.12.2024-05.01.2025. Landsrepresentativt utvalg.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom