Kosthold og trening: Kvinner satser på flere endringer – menn velger enkelt
En ny undersøkelse viser tydelige forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mat- og treningsvaner i 2025. Mens kvinner planlegger flere varige endringer i kosthold og aktivitetsnivå, fokuserer menn i større grad på enklere tiltak som dietter og porsjonskontroll.

Fire av ti nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt i 2025, men det er store kjønnsforskjeller: Halvparten av kvinnene planlegger å øke inntaket av frukt og grønnsaker, sammenlignet med én av tre menn. Kvinner er også mer opptatt av å planlegge måltider.
– Menn, derimot, ser ut til å velge enklere løsninger, forteller Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Blant menn er det flere som vurderer kortsiktige løsninger som porsjonskontroll (31 %), mens færre velger diett (8 %). Kvinner fokuserer på å spise mer grønnsaker og kutte ultraprosessert mat.
– Dette kan tyde på at kvinner i større grad søker varige endringer, mens menn velger raskere strategier for vektnedgang, sier Sagen.
Menn drar ut for å trene mens kvinnene blir hjemme
Når det gjelder trening, viser undersøkelsen at 9 av 10 nordmenn ønsker å trene mer i 2025, men hvor de gjør det varierer.
Menn trener oftere utenfor hjemmet. Dette gjelder særlig yngre menn (18-35 år) som i større grad enn kvinner velger å dra på treningssenter og å være med på organisert lagidrett, Kvinner, derimot, ser ut til å velge hjemmetrening oftere.
– Kanskje handler det om fleksibilitet – at mange kvinner fortsatt tar hovedansvaret for barn og familie, og derfor har vanskeligere for å komme seg ut. Hjemmetrening kan være en praktisk løsning som gjør det lettere å få fysisk aktivitet inn i hverdagen, sier Sagen.
Små grep gir store resultater
Heldigvis viser forskning at kosthold har størst betydning for å holde stabil vekt. Ernæringsrådgiveren anbefaler å tenke 80/20-prinsippet: Fokusér på å ha et balansert kosthold i det daglige, samtidig som det er rom for fleksibilitet.
– Det viktigste er å finne en strategi som fungerer for den enkelte. Små, realistiske endringer kan gi store helsegevinster på sikt, sier Sagen og fortsetter;
– Spiser du frukt og grønt til hvert måltid, er du godt på vei. To håndfuller per måltid gjør det enkelt å nå anbefalingen om minst 5, helst 8, porsjoner daglig. En håndfull er en porsjon, avslutter hun.
-
Webundersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i perioden 26.12.2024-05.01.2025. Landsrepresentativt utvalg.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du magevondt og forstoppelse i julen17.12.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Mange opplever å bli ekstra «stinne» etter julemåltidene. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) minner om at små justeringer – og litt mer grønt – kan gjøre en stor forskjell for fordøyelsen gjennom høytiden.
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom