Kosthold og trening: Kvinner satser på flere endringer – menn velger enkelt
En ny undersøkelse viser tydelige forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mat- og treningsvaner i 2025. Mens kvinner planlegger flere varige endringer i kosthold og aktivitetsnivå, fokuserer menn i større grad på enklere tiltak som dietter og porsjonskontroll.

Fire av ti nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt i 2025, men det er store kjønnsforskjeller: Halvparten av kvinnene planlegger å øke inntaket av frukt og grønnsaker, sammenlignet med én av tre menn. Kvinner er også mer opptatt av å planlegge måltider.
– Menn, derimot, ser ut til å velge enklere løsninger, forteller Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Blant menn er det flere som vurderer kortsiktige løsninger som porsjonskontroll (31 %), mens færre velger diett (8 %). Kvinner fokuserer på å spise mer grønnsaker og kutte ultraprosessert mat.
– Dette kan tyde på at kvinner i større grad søker varige endringer, mens menn velger raskere strategier for vektnedgang, sier Sagen.
Menn drar ut for å trene mens kvinnene blir hjemme
Når det gjelder trening, viser undersøkelsen at 9 av 10 nordmenn ønsker å trene mer i 2025, men hvor de gjør det varierer.
Menn trener oftere utenfor hjemmet. Dette gjelder særlig yngre menn (18-35 år) som i større grad enn kvinner velger å dra på treningssenter og å være med på organisert lagidrett, Kvinner, derimot, ser ut til å velge hjemmetrening oftere.
– Kanskje handler det om fleksibilitet – at mange kvinner fortsatt tar hovedansvaret for barn og familie, og derfor har vanskeligere for å komme seg ut. Hjemmetrening kan være en praktisk løsning som gjør det lettere å få fysisk aktivitet inn i hverdagen, sier Sagen.
Små grep gir store resultater
Heldigvis viser forskning at kosthold har størst betydning for å holde stabil vekt. Ernæringsrådgiveren anbefaler å tenke 80/20-prinsippet: Fokusér på å ha et balansert kosthold i det daglige, samtidig som det er rom for fleksibilitet.
– Det viktigste er å finne en strategi som fungerer for den enkelte. Små, realistiske endringer kan gi store helsegevinster på sikt, sier Sagen og fortsetter;
– Spiser du frukt og grønt til hvert måltid, er du godt på vei. To håndfuller per måltid gjør det enkelt å nå anbefalingen om minst 5, helst 8, porsjoner daglig. En håndfull er en porsjon, avslutter hun.
-
Webundersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt i perioden 26.12.2024-05.01.2025. Landsrepresentativt utvalg.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom