SINTEF

Starter opp nytt forskningssenter for sikker strømforsyning

Del

42 partnere fra hele strømnett-bransjen skal de neste åtte årene jobbe sammen i forskningssenteret SecurEL for å utvikle strømnettet slik at det tåler nye utfordringer og kan bidra til at vi har et netto nullutslippsamfunn i 2050.

Gerd Kjølle, sjefforsker i SINTEF Energi og senterdirektør for det nye forskningsenteret SecurEL
Gerd Kjølle, sjefforsker i SINTEF Energi og senterdirektør for det nye forskningsenteret SecurEL Foto: SINTEF Fri bruk

Denne uka startet SecurEL opp - et nytt senter finansiert gjennom Forskningsrådets FME-ordning (forskningssenter for miljøvennlig energi). Senteret ledes av SINTEF Energi og har partnere fra flere forskningsinstitusjoner, nettselskaper, Statnett, teknologileverandører, myndigheter og medlemsorganisasjoner.

Nettselskapene i senteret dekker tre fjerdedeler av strømforsyningen i Norge.

Strømnettet er en viktig infrastruktur

Strømnettet er en kritisk tilrettelegger for å nå klimamålene siden det knytter sammen nye fornybare energikilder, som sol og vind, med nytt forbruk som elektrisk transport og industriprosesser som skal fase ut fossil energi.

– Samtidig gir denne elektrifiseringen nye utfordringer, som økte påkjenninger på komponenter i kraftsystemet. Klimaendringer, med mer ekstremvær, cybertrusler på grunn av digitale løsninger og økte geopolitiske spenninger utfordrer forsyningssikkerheten for elektrisitet, sier Gerd Kjølle, sjefforsker i SINTEF Energi og SecurELs direktør.

Legge til rette for sikker strømforsyning

Forsyningssikkerhet er kraftsystemets evne til kontinuerlig å levere elektrisk kraft av ønsket kvalitet til forbrukeren. Det handler om å produsere nok energi, ha tilstrekkelig kapasitet til å levere nok effekt til enhver tid, levere god spenningskvalitet og unngå mange og langvarige strømbrudd.

I dag er forsyningssikkerheten høy her i Norge, men en oppetid på 99,98 %. Det tilsvarer i gjennomsnitt 2-3 timer strømbrudd per år. Strømbruddene skyldes i hovedsak feil og planlagte utkoblinger i nettet. Med tilstrekkelig energi og effekt, bestemmes forsyningssikkerheten av kraftnettet og driften av kraftsystemet.

– Endringene som nå kommer setter strømnettet på prøve, og vi vet ikke hvordan dette vil utfordre forsyningssikkerheten. Strømnettet og systemene rundt trenger gode løsninger som fortsatt kan sikre oss strøm i kontakten og nok elektrisitet til å få til det grønne skiftet, sier Kjølle.

I SecurEL skal forskere og representanter fra bransjen utvikle nye løsninger for å forbedre forsyningssikkerheten og sørge for at strømnettet er motstandsdyktig mot nye utfordringer. Slitasje på komponenter, håndtering av feil og en endret risikoforståelse er også tema som partnerne i senteret skal jobbe med i årene fremover.

Målet er å gjøre strømnettet motstandsdyktig og i stand til å utnytte kapasiteten i strømnettet til det fulle på en sikker og bærekraftig måte.

Samarbeidsarena for bransjen

– Med de endringene som vi ser i verden i dag, har det blitt enda viktigere å fortsette å utvikle kraftsystemet så sikkert og robust som vi kan, sier Jun Elin Wiik, direktør i Smartgridsenteret.

Hun mener at vi er avhengige både av forskning og et godt samarbeid mellom aktører langs hele verdikjeden for å lykkes med denne utviklingen.

– FME SecurEL blir den viktigste arenaen der industrien kan møte forskerne til diskusjoner om forskning og utvikling slik at vi raskt kan få på plass de løsningene som vi trenger, både på kort og lang sikt, sier Wiik.

Samarbeidet mellom partnerne skjer tettest gjennom pilotprosjektene. Dette er storskala-piloter der flere partnere fra bransjen går sammen om å løse utfordringer. De første tre pilotene tar sikte på å løse utfordringer som må løses på kort sikt; frem mot 2030. Disse handler om utnyttelse av markedsfleksibilitet, automatisering i strømnettet og datadeling for bedre beslutningsgrunnlag.

Fakta

  • SecurEL er et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) som startet opp i 2025 og varer i åtte år; frem til 2032. Senteret bygger på resultatene fra en nylig avsluttet FME; CINELDI.
  • FME-ordningen forvaltes av Norges forskningsråd, med finansiering fra Energidepartementet. Partnerne i senteret bidrar også med egne midler.  
  • SecurEL har 42 partnere. 
  • SecurEL ledes av SINTEF Energi.

Partnere i senteret: 

  • Sju forskningsinstitusjoner: SINTEF Energi, Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), Institutt for energiteknikk (IFE), SINTEF Digital, Universitetet i Sørøst-Norge, Fridtjof Nansens Institutt (FNI) og University of Cagliari
  • 13 nettselskaper: Arva, BKK, Elinett, Elvia, Fagne, Glitre Nett, Lede, Linea, Linja, Lnett, Nettselskapet, Norgesnett og Tensio. 
  • Systemoperatøren Statnett SF
  • 18 teknologileverandører: ABB Electrification Norway, Aidon Norge, Avju Solutions, Embriq, Heimdall Power, Hitachi Energy Norway, Kongsberg Digital, Magtech, Møre Trafo, NODES, Norsk Transformator, Nortroll, Pixii, REN, Siemens, Snerpa Power, SolenergiFUSen og Smart Grid Services 
  • To medlemsorganisasjoner: Fornybar Norge og Smartgridsenteret
  • Reguleringsmyndigheten for energi (RME)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Gerd Kjølle, foto: SINTEF
Gerd Kjølle, foto: SINTEF
Last ned bilde
Last ned bilde

Om oss

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye