Stor økning i legemiddelbruken i 2024
Bruken av reseptpliktige legemidler økte med 4,5 prosent i fjor. Justert for befolkningsøkningen, var forbruket 3 prosent høyere i 2024 enn året før.
På ti år, fra 2015 til 2024, har legemiddelforbruket pr person økt med 29 prosent.
Det viser tall fra Apotekforeningens bransjestatistikk.
I fjor brukte nordmenn i gjennomsnitt 1,7 doser legemidler hver, hver dag. De eldste bruker mest, og kvinner bruker mer enn menn.
To hovedårsaker
De siste fire årene har forbruket av reseptlegemidler pr person økt med 3-4 prosent årlig.
– Det er flere årsaker til den økende legemiddelbruken. En av grunnene er at andelen eldre øker, forklarer fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.
Siden 2015 har antall personer over 70 år økt med 185 000 personer. Eldre bruker vesentlig flere legemidler enn yngre, så dette er en viktig del av forklaringen.
– I tillegg kommer det stadig nye legemidler, også produkter som brukes av veldig mange. Et eksempel er semaglutid (Ozempic og Wegovy), som i 2024 kom inn på topp-10 listen over de mest brukte legemidlene i Norge, målt i definerte døgndoser (ddd), sier Andresen.
I sum mener hun disse to forholdene forklarer mye av økningen.
Større behov for veiledning
– Likevel er en økning på nesten 30 prosent på ti år mye. Vi må være forberedt på en fortsatt sterk økning i legemiddelbruken i årene fremover, etter hvert som andel og antallet eldre bare øker.
Andresen minner videre om at økt legemiddelbruk også kan føre til økt feilbruk. Med stadig flere eldre som bruker stadig flere legemidler, blir behovet for informasjon og veiledning større. Hun mener dette peker mot et stort behov for mer effektiv bruk av legemiddelkompetansen som finnes i apotekene.
Fire av topp-ti er hjerte-/kar-legemidler
Det er små endringer blant de ti mest brukte legemidlene i Norge fra 2023 til -24. Kolesterolsenkeren atorvastatin har økt salget og befester posisjonen som det klart mest brukte legemidlet i Norge. Ny på listen er semaglutid, med merkenavnene Ozempic og Wegovy, som brukes mot henholdsvis diabetes type 2 og overvekt. Fire av de ti legemidlene brukes til behandling av hjerte- og karrelaterte sykdommer, som forhøyet kolesterol, høyt blodtrykk og blodpropp.
D-vitaminet kolekalsiferol (Divisun) er mer enn fire-doblet på 10 år, og bruken øker fortsatt, med nesten 10 prosent fra 2023 til i fjor.
Reseptlegemidler for 39 milliarder kroner
Nordmenn brukte reseptpliktige legemidler for 39 milliarder kroner i fjor, viser bransjestatistikken. Det betyr at hver innbygger i gjennomsnitt brukte reseptpliktige legemidler for 7 130 kroner i fjor. Det er en økning på nær 10 prosent fra året før. Staten betaler litt over ¾ av legemiddelutgiftene våre, gjennom blåreseptordningen og sykehusfinansierte legemidler.
En stor del av økningen kan forklares med økt forbruk av legemidler, samt at det var høy prisstigning fra 2023 til 2024. I tillegg kommer flere nye legemidler som er tatt i bruk eller har sterk økning i 2024. Semaglutid er et eksempel på dette, der omsetningen økte med 1,4 milliarder kroner fra 2023 til 2024.
Kort oppsummert:
-
Bruken av reseptpliktige legemidler økte med 4,5 prosent i 2024, og justert for befolkningsøkningen var forbruket 3 prosent høyere enn året før.
-
Økningen skyldes hovedsakelig at det blir flere eldre i befolkningen og introduksjonen av nye legemidler som semaglutid (Ozempic og Wegovy).
-
Med økt legemiddelbruk, spesielt blant eldre, øker behovet for informasjon og veiledning for å unngå feilbruk.
-
Nordmenn brukte reseptpliktige legemidler for 39 milliarder kroner i 2024, en økning på nær 10 prosent fra året før.
Nøkkelord
Kontakter
Jostein SoldalKommunikasjonssjef
Tel:91 19 86 62jostein.soldal@apotek.noBilder
Om Apotekforeningen
Apotekforeningen er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere.
Alle apotek, både privat eide og de offentlig eide sykehusapotekene, er medlemmer av Apotekforeningen. Alle medlemsgrupper er representert i Apotekforeningens styre.
Apotekforeningen arbeider med apotekfaglig utvikling, næringspolitikk, teknologi og e-helse, samt formidler kunnskap om bransjen. Vi ivaretar også mange praktiske funksjoner for medlemmene våre.
Følg pressemeldinger fra Apotekforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Apotekforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Apotekforeningen
Nå haster det med å ta influensavaksinen10.1.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
FHI forventer at hovedtyngden av sesongens influensautbrudd blir i februar og utover i mars. Det er fortsatt ikke for sent å ta vaksinen. – Stikk innom et apotek i nærheten og få satt den, oppfordrer Hanne Andresen i Apotekforeningen.
Flere nordmenn opplever allergiplager i julen23.12.2024 09:58:56 CET | Pressemelding
Salget av allergimedisiner uten resept øker med 10 prosent hvert år i perioden oktober til desember. Når det gjelder legemidler på hvit resept er økningen enda høyere. Det kan tyde på at flere nordmenn opplever symptomer på allergi rundt juletider.
200 000 har gjort det i apotek – det er fortsatt ikke for sent22.11.2024 07:15:00 CET | Pressemelding
Fersk statistikk viser at over 200 000 personer har valgt å ta influensavaksinen i apotek denne høsten. Dette er en økning på ti prosent sammenlignet med i fjor.
Vi bruker allergimedisiner for en milliard kroner2.9.2024 10:44:45 CEST | Pressemelding
Allergi-sommeren har vært omtrent som normalt, når man ser på salget av allergilegemidler hittil i år sammenlignet med de foregående tre årene. Over de siste ti årene har imidlertid bruken økt med over 40 prosent.
En av to pasienter har opplevd legemiddelmangel13.8.2024 07:42:15 CEST | Pressemelding
Oftere enn før opplever folk medisinmangel. 1 av 4 svarer at de i stor grad bekymrer seg for at det ikke skal være mulig å skaffe legemidlene de behøver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom