Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.

Unikt vern
Kvitsøylam har oppnådd den offisielle betegnelsen Beskyttet geografisk betegnelse, en merkeordning som sikrer at produktet har en kvalitet som har en klar sammenheng med den geografiske opprinnelsen.
- Dette gir Kvitsøylam det samme juridiske vernet i Norge som PGI (Protected Geographical Indication) i EU. Produkter som Champagne og Parmaskinke bærer denne beskyttelsen i EU. Det sier mye om den unike sammenhengen mellom sted, smak og kvalitet som vi finner hos Kvitsøylam, sier konstituert administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Anne Mette Johnsen.
- Beskyttet Geografisk Betegnelse (BGB) er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi bønder har gjort for å sikre kvalitet og tradisjon. Dette gjør at Kvitsøylam forblir et unikt og bærekraftig produkt, forankret i vår lokale kunnskap og de beste beiteforholdene. Anerkjennelsen vil bidra til at nye generasjoner produsenter på Kvitsøy motiveres til videre satsing, sier Kristian Pallesen, produsent og styreleder i Kvitsøylam SA.
Tildelingen av beskyttet geografisk betegnelse sikrer at det kun er lam som er oppvokst og produsert etter strenge kvalitetskriterier på Kvitsøy som kan bære denne betegnelsen.
Smaken av Kvitsøys unike natur
Kvitsøylam er kjent for sin spesielle smak som kommer av at lammene beiter på øyas kystnære beiter med særegen artsrik vegetasjon. Tilgangen på sjøvann gjør at Kvitsøy har spesielt gode beiter med gress oversprøytet med salt, tang og tare. Det gode beitet gir et mørt lammekjøtt med mild og god smak.
Kvitsøy er en øykommune med mange øyer og holmer som i uminnelige tider har blitt brukt til beite for sauer og lam. Kunnskap om sauedrift har blitt opparbeidet over svært lang tid og fra generasjon til generasjon på Kvitsøy. Viktig kunnskap som hvor mange dyr som kan beite på de ulike øyene og holmene for å unngå overbeite har blitt videreført gjennom generasjoner og produsentene har fokus på kontinuerlig utviklingsarbeid.
Verner vår felles matkultur
Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer norsk mat- og drikkekultur beskyttelse og anerkjennelse. Beskyttede betegnelser skal sikre forbrukere at produktet de kjøper oppfyller strenge krav til kvalitet og produksjon.
Nøkkelord
Kontakter
Anne Mette JohnsenKonstituert administrerende direktørStiftelsen Norsk Mat
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@norskmat.noNina Wærnes HegdahlFagsjef lokalmat og advokat
Tel:928 50 959nina.hegdahl@norskmat.noBilder

Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
Lofotlam godkjent som Beskyttet geografisk betegnelse i EU19.1.2025 15:59:01 CET | Pressemelding
Offisiell overrekkelse av PGI-status til Lofotlam.
Dronningen av "havets sølv" vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris18.12.2024 14:09:19 CET | Pressemelding
- Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.
Lederskifte i Stiftelsen Norsk Mat13.12.2024 09:00:19 CET | Pressemelding
Nina Sundqvist fratrer sin stilling som adm. direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en samlet vurdering har styret og direktøren blitt enige om at organisasjonens videre utvikling best ivaretas med en ny leder ved roret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom