Stiftelsen Norsk Mat

Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse

Del

- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland. 

Kvitsøylam fikk tildelt beskyttet geografisk betegnelse under åpningen av Landbrukskonferansen i Rogaland.Fra venstre: Otto Jan Waage  og Kristian Pallesen Kvitsøylam SA, Anne Mette Johnsen, adm.dir Stiftelsen Norsk Mat, Bent Høie, statsforvalter Rogaland.
Kvitsøylam fikk tildelt beskyttet geografisk betegnelse under åpningen av Landbrukskonferansen i Rogaland.Fra venstre: Otto Jan Waage og Kristian Pallesen Kvitsøylam SA, Anne Mette Johnsen, adm.dir Stiftelsen Norsk Mat, Bent Høie, statsforvalter Rogaland. Stiftelsen Norsk Mat

Unikt vern

Kvitsøylam har oppnådd den offisielle betegnelsen Beskyttet geografisk betegnelse, en merkeordning som sikrer at produktet har en kvalitet som har en klar sammenheng med den geografiske opprinnelsen.

  • Dette gir Kvitsøylam det samme juridiske vernet i Norge som PGI (Protected Geographical Indication) i EU. Produkter som Champagne og Parmaskinke bærer denne beskyttelsen i EU. Det sier mye om den unike sammenhengen mellom sted, smak og kvalitet som vi finner hos Kvitsøylam, sier konstituert administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Anne Mette Johnsen.

  • Beskyttet Geografisk Betegnelse (BGB) er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi bønder har gjort for å sikre kvalitet og tradisjon. Dette gjør at Kvitsøylam forblir et unikt og bærekraftig produkt, forankret i vår lokale kunnskap og de beste beiteforholdene. Anerkjennelsen vil bidra til at nye generasjoner produsenter på Kvitsøy motiveres til videre satsing, sier Kristian Pallesen, produsent og styreleder i Kvitsøylam SA.

Tildelingen av beskyttet geografisk betegnelse sikrer at det kun er lam som er oppvokst og produsert etter strenge kvalitetskriterier på Kvitsøy som kan bære denne betegnelsen. 

Smaken av Kvitsøys unike natur

Kvitsøylam er kjent for sin spesielle smak som kommer av at lammene beiter på øyas kystnære beiter med særegen artsrik vegetasjon. Tilgangen på sjøvann gjør at Kvitsøy har spesielt gode beiter med gress oversprøytet med salt, tang og tare. Det gode beitet gir et mørt lammekjøtt med mild og god smak.

Kvitsøy er en øykommune med mange øyer og holmer som i uminnelige tider har blitt brukt til beite for sauer og lam. Kunnskap om sauedrift har blitt opparbeidet over svært lang tid og fra generasjon til generasjon på Kvitsøy. Viktig kunnskap som hvor mange dyr som kan beite på de ulike øyene og holmene for å unngå overbeite har blitt videreført gjennom generasjoner og produsentene har fokus på kontinuerlig utviklingsarbeid. 

Verner vår felles matkultur

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer norsk mat- og drikkekultur beskyttelse og anerkjennelse. Beskyttede betegnelser skal sikre forbrukere at produktet de kjøper oppfyller strenge krav til kvalitet og produksjon. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kvitsøylam på beite
Kvitsøylam på beite
Kvitsøylam SA
Last ned bilde

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye