UiT-rektorens hilsen på samenes nasjonaldag
Rektor Dag Rune Olsen holder følgende hilsen på samenes nasjonaldag i Alta 6. februar 2025. Den samme talen vil også bli holdt på UiTs andre hovedcampus i Harstad, Narvik og Tromsø. Media kan publisere den etter eget ønske etter klokka 12.00.

Lihkku beivviin!
Kjære sametingspresident, statsråd, kjære alle sammen - gratulerer med dagen!
Vi lever i en tid der flere oftere velger første trekk, den sterkestes rett og det hardeste ordet. Hvis jeg tror at du bare er ute etter å sikre deg og ditt, svarer jeg med å sikre meg og mitt. Først. Sterkest.
Vi må være bevisste på at denne holdningen skaper handlinger. Vi må være våkne når holdningen siver fra internasjonal til nasjonal politikk. Derfra går veien til byer og lokalsamfunn - og ender i våre egne liv og relasjoner.
Meg og mitt. Deg og ditt.
Eller vi og vårt.
Det er et valg.
I fornorskingen mistet denne nasjonen mye. Noen glemte, noen av oss fikk aldri del i verdiene og menneskesynet som ligger i den samiske verdde-tradisjonen. Familien som hvert år ledet flokken til kysten, hadde et fast og nedarvet verdde-forhold til den fastboende familien som møtte dem der; og de var sjøsamer, kvener og norske.
Møtet mellom verddene, gjestevennene, startet lenge før reinflokken og familien nådde kysten på våren. Møtet startet i den positive forventningen om at nå møter jeg noen som vil meg vel.
Samarbeidet og utvekslingen av varer og tjenester skjedde i forståelsen av at noen trenger meg like mye som jeg trenger dem, i det livet vi lever i nord.
Verdde-forholdet handlet ikke om meg og mitt, deg og ditt. Verdde-forholdet var vi og vårt. Enkeltmennesker, familier og generasjoner valgte vi og vårt, hver gang. Dette valget tok de i rike år og i magre år, i ro og i spenning. Da grensene stengte, eller ble vanskeligere å krysse, forvitret mange av relasjonene som var skapt over ti- og hundreår.
På slutten av fjoråret behandlet Stortinget rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen. Et stort flertall på Stortinget løftet fram målet om en prosess der alle berørte parter og mange ulike aktører bidrar, til et forsonet samfunn preget av et felles kunnskapsgrunnlag - og tillit.
For å komme dit vil Stortinget ha på plass en nasjonal satsing på gjennomgående språkopplæring for kvensk og samiske språk. Ny teknologi og nye undervisningsmuligheter skal gi flere tilgang på språkutdanning
Stortinget ønsker også å etablere et nasjonalt kompetansesenter om fornorskning og urett. Dette senteret skal ha ansvar for forskning, dokumentasjon, formidling og forsoningsarbeid.
Det siste av de 17 vedtakene i Stortinget jeg har lyst å trekke fram, er at Stortinget vil ha en planmessig oppdatering av offentlig ansattes kunnskap om urfolk og nasjonale minoriteters språk, kultur og tradisjoner.
Bak dette vedtaket ligger de mange historiene om møtene mellom majoriteten og minoriteten som oppleves som fortsatt fornorskning. Fra UiTs side vil vi oppfordre også det private næringslivet og frivilligheten til å være med på en slik planmessig oppdatering av kunnskapen om urfolk og nasjonale minoriteter.
Stortinget bør legge til rette for og finansiere også dette. Alle sektorer må med for at forsoningen og revitaliseringen blir et like omfattende og villet samfunnsprosjekt som fornorskningen var det.
Vi startet dette året med at regjeringen la fram Norges aller første handlingsplan mot hets og diskriminering av samer. 32 tiltak fordelt på fire innsatsområder skal ta oss nærmere målet om et likestilt og mangfoldig samfunn som er trygt for alle.
Regjeringen vil blant annet øke kompetansen i norske kommuner for hvordan de kan jobbe mot hets og diskriminering, den vil sikre at kompetanseutviklingen for ansatte i norske skoler og barnehager gir samiske perspektiv, og ansatte i politiet skal få økt kunnskap om og forståelse av samisk språk og kultur.
Så, kjære alle sammen, det er lett å se at foran oss foran oss venter store oppgaver. Ingen kan gjøre det alene. Ingen kan melde seg ut.
La oss ta fatt på oppgavene som verdder. Det er mange nok som tenker meg og mitt, deg og ditt.
La oss velge vi og vårt, i ei positiv forventning om samarbeid og et perspektiv på at vi trenger hverandre for å kunne gjøre jobben.
Vi kan dette egentlig. Vi i nord.
---
Les mer om Samisk uke på UiT her.
Bilder fra arrangementet i Alta vil bli tilgjengelige i UiTs åpne bildearkiv etter klokken 14.00: https://uit.imageshop.no/
Nøkkelord
Kontakter
Dag Rune OlsenRektorUiT Norges arktiske universitet
Tel:930 85 881dag.r.olsen@uit.noBilder



UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
UiT-rektorens hilsen på kvenfolkets dag16.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
Rektor Dag Rune Olsen holder følgende hilsen på kvenfolkets dag 16. mars 2025. Media kan publisere den etter eget ønske etter klokka 12.00 søndag.
1189 ungdommar kjem til UiT for Åpen dag10.3.2025 15:38:45 CET | Pressemelding
Stjernekraft, myteknusing og labeksperiment – slik skal unge frå heile landsdelen få sjå kva høgare utdanning kan by på.
Kjønnsbevisstheitsveka ved UiT6.3.2025 10:00:12 CET | Pressemelding
I samband med 8. mars, blir Kjønnsbevisstheitsveka arrangert i veke 10/11. Det betyr mange dagar med fokus på kjønn og likestilling ved UiT Norges arktiske universitet.
Statsråd Sigrun Aasland besøker UiT3.3.2025 12:36:18 CET | Presseinvitasjon
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland besøker UiT Norges arktiske universitet 4. mars for å diskutere arktisk forskning og undervisning. På programmet står en gjesteforelesning, omvisning på forskningsfartøyet Helmer Hanssen og presentasjoner om prosjekter som MARBIO og Polhavet 2050.
UiT-studentene stadig mer tilfredse10.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Luftfartsfag ved UiT Norges arktiske universitet flyr høyt – og UiT-studentene er generelt stadig mer tilfredse med sine studieprogrammer, viser ferske tall fra Studiebarometeret 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom