FN-sambandet

Denne uka i FN: FN i 2025 fra A til Å

Del

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Hva skjer i FN i 2025? Vi gir deg alt du bør følge i år. Foto: UN Photo/Mark Garten
Hva skjer i FN i 2025? Vi gir deg alt du bør følge i år. Foto: UN Photo/Mark Garten

FN i 2025 fra A til Å

FN-sambandet gir deg alt du bør følge i år. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
Den 30. januar trådte Israels forbud mot FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) i kraft. Men, arbeidet fortsetter. — Flagget vaier fortsatt, og vi har ingen planer om å stenge, understreker UNRWAs kommunikasjonsdirektør Juliette Touma. Foto: UNRWA

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I februar har Kina presidentskapet i FNs sikkerhetsråd. Månedens arbeidsprogram offentligjøres tidlig denne uken.

Mandag: Sikkerhetsrådet skal møtes for å diskutere det foreløpige arbeidsprogrammet for februar.

Tirsdag: Rådet skal holde en orientering om FN-oppdraget i Sør-Sudan (UNMISS).

Torsdag: Sikkerhetsrådet skal holde sine halvårlige konsultasjoner om FNs regionale senter for forebyggende diplomati for Sentral-Asia (UNRCCA).

Ellers denne uken er det forventet at Rådet vil fortsette å vurdere et utkast til en resolusjon om Myanmar.

UNRWA trosser israelsk forbud – nekter å stanse hjelpearbeid

Selv om Israel offisielt har forbudt UNRWA å operere i Øst-Jerusalem og andre okkuperte områder, fortsetter organisasjonen å levere livsviktig bistand. Norge reagerer med økt økonomisk støtte på 275 millioner kroner. — Vi står med UNRWA, understreker Catharina Bu, FN-sambandets leder. Behovet for organisasjonens innsats har aldri vært større. Les saken på fn.no.

Norge overfører 275 millioner kroner i støtte til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA)

— Gaza er lagt i ruiner, og det er mer behov for UNRWAs innsats enn noen gang. Det er svært dramatisk for Palestina at de israelske lovene som i praksis kan forhindre UNRWA fra å operere der, trer i kraft. Les saken på regjeringens sider.

Dette bør du vite om våpenhvilen mellom Israel og Hamas

Våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas startet omsider søndag 19. januar. Les saken på fn.no.

DR Kongo: FN advarer om humanitær krise

FNs nødhjelpskoordinator for DR Kongo advarer om en «ekstremt bekymringsfull» humanitær situasjon i den beleirede byen Goma øst i landet. — Situasjonen er forvirrende, kompleks og grusom. Det er ingen trygge steder å flykte til fra Goma, sier Redd Barnas landdirektør Greg Ramm. Les saken i Panorama nyheter.

DR Kongo: Uttalelse om situasjonen

— Norge fordømmer de nylige offensivene til M23, støttet av Rwanda, i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo. Les saken på regjeringens sider.

Myanmar: Fire år etter kuppet er landet fortsatt på randen

Fire år etter militærkuppet som kastet Myanmar ut i kaos, står landet overfor en «polykrise» uten sidestykke, preget av økonomisk kollaps, intensivert konflikt, komplekse klimarisikoer og økende fattigdom, ifølge en ny rapport fra FNs utviklingsprogram (UNDP). Les saken på UN News.

Myanmar: FN-sjefen oppfordrer til tilbakevending til sivilt styre mens krisen forverres

FNs generalsekretær sa torsdag at Myanmars militære må gi fra seg makten for å muliggjøre en tilbakevending til sivilt styre gjennom en inkluderende demokratisk overgang, samtidig som landet markerer at det er fire år siden juntaen grep makten. Les saken på UN News.

Sudan: FNs rettighetssjef «dypt bekymret» over summariske henrettelser og angrep på sivile

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, har uttrykt dyp bekymring over rapporter om summariske henrettelser av sivile som angivelig skal ha blitt utført av soldater og militser alliert med Sudans væpnede styrker (SAF) i byen Khartoum Bahri, og har bedt om at drapene stanses umiddelbart. Les saken på UN News.

Norge trenger en prinsipiell utenrikspolitikk, understreker statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik

Høyre og Frps utenrikspolitikk reduserer norsk innflytelse og sikkerhet, mener han. Les saken på regjeringens sider.

Menneskerettigheter

null
En banebrytende kjennelse fra FNs menneskerettighetskomité fordømte nylig Ecuador og Nicaragua for å ha krenket rettighetene til tre jenter som ble utsatt for vold og tvunget til å bli mødre i en alder av 13 år. Landene må innen 180 dager rapportere til komiteen hvordan de vil etterleve kjennelsen med hensyn til erstatning og andre rettsmidler. Her et bilde av bevegelsen Girls, Not Mothers, eller Son Niñas, No Madres, en global koalisjon som ledet arbeidet opp mot behandlingen av FN-komiteen. Foto: Son Niñas, No Madres

FN slår fast at det er et brudd på jenters menneskerettigheter hvis de tvinges til å bli mødre

FNs menneskerettighetskomité kom nylig med en banebrytende kjennelse mot Ecuador og Nicaragua, der begge landene fordømmes for å ha krenket menneskerettighetene til tre jenter som ble utsatt for vold og tvunget til å bli mødre i en alder av 13 år. Les saken på PassBlues sider.

Syria: Rettighetsundersøkelse avslører systematisk tortur og fengsling under Assad-regimet

En rapport fra FNs menneskerettighetsetterforskere for Syria har avdekket det avsatte Assad-regimets systematiske bruk av vilkårlig fengsling, tortur og tvungne forsvinninger. Les saken på UN News.

Ny rapport fra Amnesty og Samerådet om hvordan klimaendringer og grønn omstilling truer urfolks rettigheter i Sapmi

Amnesty og Samerådet har lansert rapporten «Just Transition or Green colonialism”? How mineral extraction and new energy projects without free, prior and informed consent are threatening Indigenous Sámi livelihoods and culture in Sweden, Norway and Finland». Rapporten beskriver hvordan klimaendringene truer samenes kultur og eksistens på to måter. Les saken på NIMs sider.

Belarus: Uttalelse fra utenriksministeren om valget

— Presidentvalget i Belarus var ikke i samsvar med demokratiske standarder, sa utenriksminister Espen Barth Eide. Les saken på regjeringens sider.

FNs rettighetssjefs appell for 2025: — Vi må gjenoppta kontakten med menneskerettighetene. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

null
En fersk ILO-rapport viser at den globale økonomien mister fart, noe som gjør det vanskeligere for arbeidsmarkedene å komme seg etter pandemien. Foto: ILO/Vijay Kutty

ILO: Global økonomisk vekst bremser opp – utfordringer for arbeidsmarkedet

Geopolitiske spenninger, kostnader knyttet til klimaendringer og uavklarte gjeldsproblemer legger press på arbeidsmarkedet, ifølge en ny rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Les saken på fn.no.

Hvordan omskolering for kunstig intelligens kan skape nye og bedre jobber

Utdanning og omskolering er avgjørende for å sikre at kunstig intelligens kommer arbeidstakerne til gode. Det mener ekspertene som deltok i en diskusjon ledet av ILO som en del av «AI For Good»-serien. Les saken på ILOs sider.

Norske bedrifter som operer i konfliktsoner mangler åpenhet

Hvordan påvirker åpenhetsloven norske bedrifter som jobber i land med spesielt utfordrende forhold for menneskerettigheter? Vi har undersøkt og svarene gir grunn til bekymring. Les saken på Framtiden i våre henders sider.

Matsikkerhet

null
Sudan står fortsatt overfor en katastrofal humanitær krise, og rundt 24,6 millioner mennesker – nesten halvparten av landets befolkning – er rammet av akutt matmangel (IPC fase 3+). I 27 områder i Sudan ser man enten hungersnød eller fare for hungersnød, mens mer enn én tredjedel av barna i de hardest rammede regionene er akutt underernærte, noe som er langt over terskelen for å erklære hungersnød. Foto: UNHCR/Colin Delfosse

Sudan: Innsatsen for å øke matvarehjelp hindres, advarer Verdens matvareprogram (WFP)

Mens WFPs team jobber døgnet rundt for å nå frem til viktige steder for første gang, hindrer kamphandlinger og vilkårlige hindringer fra lokale myndigheter en jevn strøm av livsviktig nødhjelp. Les saken på WFPs sider.

Gaza: WFP når hundretusener av mennesker i Gaza i våpenhvilens første uke

Verdens matvareprogram (WFP) nådde mer enn 330 000 mennesker i Gaza med matassistanse i løpet av våpenhvilens første uke, med matpakker, varme måltider og pengestøtte til krigstrøtte familier. Les saken på WFPs sider.

Helse

null
Tok pennen fatt: USAs president Donald Trump signerte en rekke presidentordrer da han tiltrådte sin andre periode, nå som USAs 47. president. Allerede har han kunngjort at USA vil trekke seg ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: OCHA/Madevi Sun-Suon

FN-sambandet og UNICEF slår alarm om USAs WHO-exit

— Det at Trump, på sin første dag som USAs president, har trukket seg ut av Verdens helseorganisasjon (WHO) er dypt bekymringsverdig, understreker FN-sambandets leder, Catharina Bu. Les saken på fn.no.

Uganda: WHO og partnere sikrer tilgang til kandidatvaksine og behandling for utbruddet av Sudan-virussykdommen (SVD)

WHO og partnere har umiddelbart trappet opp støtten til ugandiske myndigheters respons på et utbrudd av Sudan-virussykdommen (SVD, en del av ebolafamilien), blant annet ved å legge til rette for tilgang til en vaksinekandidat og behandlingskandidater. De første 2 160 dosene av vaksinekandidaten og behandlingene befinner seg allerede i Kampala i Uganda, ettersom de ble forhåndslagret som en del av beredskapen mot utbruddet. Les saken på WHOs sider.

Niger: WHO bekrefter at landet er det første i den afrikanske regionen som eliminerer elveblindhet (onchocerciasis)

Verdens helseorganisasjon (WHO) gratulerer Niger med å ha oppfylt kriteriene for eliminering av elveblindhet (onchocerciasis) – den mest vanligste smitteoverførte årsaken til blindhet på verdensbasis. Niger er det 5. landet globalt og det første landet i Afrika som blir anerkjent av WHO for å ha stanset overføring av parasitten Onchocerca volvulus. Les saken på WHOs sider.

Trump kutter bistand til kvinners helse, Norge lover å ta ansvar

Trump kutter bistand til utenlandske organisasjoner som jobber med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. — USA er en nær alliert, men når det gjelder kvinners rettigheter og helse har vi en helt annen tilnærming, sier Norges utviklingsminister. Hun lover norsk støtte. Les saken i Panorama nyheter.

Klima og miljø

null
Omtrent 90 prosent av varmeoverskuddet fra den globale oppvarmingen lagres i havet, noe som gjør havets varmeinnhold til en kritisk indikator på klimaendringene. Foto: WMO/Matthew Wilson

WMO bekrefter: 2024 var det varmeste året noensinne, ca. 1,55 grader over førindustrielt nivå

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har bekreftet at 2024 var det varmeste året noensinne, basert på seks internasjonale datasett. De siste ti årene har alle vært blant de ti varmeste, i en ekstraordinær rekke med rekordhøye temperaturer. Les saken på WMOs sider.

Mens varmerekordene raser, krever ekspertene reduksjon av denne ofte «glemte» klimagassen

Land må begrense utslippene av drivhusgasser, som overoppheter planeten og driver klimakrisen. Samtidig oppfordret eksperter land til ikke å glemme en gass som ofte blir oversett: lystgass. Denne forbindelsen varmer opp planeten hundrevis av ganger raskere enn karbondioksid og ødelegger samtidig ozonlaget i stratosfæren, en barriere som beskytter planeten mot skadelig solstråling. Les saken på UNEPs sider.

90 land har delt sine første toårige «innsynsrapporter»

Nitti parter til Parisavtalen har sendt inn sine første toårige innsynsrapporter (BTR), noe som understreker landenes forpliktelse til å fremme målene i Parisavtalen gjennom det utvidede rammeverket for åpenhet, transparens og innsyn (Enhanced Transparency Framework - ETF). Disse rapportene representerer en viktig innsats fra regjeringer for å etablere hardføre systemer for innsamling og rapportering av klimadata, noe som sikrer åpenhet i det globale klimaarbeidet. Norge leverte sin rapport i desember. Les saken på UNFCCCs sider.

Utdanning

null
Klimasjokk forstyrrer barns skolegang og setter deres læring og fremtid i fare. En ny UNICEF-analyse viser at minst 242 millioner elever i 85 land eller territorier fikk skolegangen sin avbrutt av ekstreme klimahendelser – som hetebølger, tropiske sykloner, stormer, flom og tørke i 2024, noe som forverrer den eksisterende læringskrisen. Foto: UNICEF/UN0724665/Jewel

UNICEF: Nesten én kvart milliard barns skolegang ble avbrutt av klimakriser i 2024

Utdanning i Afghanistan, Bangladesh, Mosambik, Pakistan og Filippinene er hardest rammet av hetebølger, sykloner, oversvømmelser og stormer. Les saken på UNICEFs sider.

Utvikling

null
— De neste fire årene kan vi regne med at USA, som betaler 22 prosent av FNs budsjett og er organisasjonens viktigste medlemsland, vil holde FN i en konstant tilstand av uro over hvilken vei Trumps impulsive utenrikspolitikk til enhver tid beveger seg, advarer Tove Gravdal. Foto: UN Photo/Rick Bajornas

Tøffere tider for FN under Trump

USA vil prioritere å forsvare Israel og motarbeide Kina i FN, ifølge Donald Trumps utpekte FN-ambassadør Elise Stefanik. Dette skriver Tove Gravdal. Les saken i Panorama nyheter.

Merk deg! Kommende arrangementer

3. februar: Organisasjonsmøte i den mellomstatlige forhandlingskomiteen for FNs rammekonvensjon om internasjonalt skattesamarbeid. Les mer om arrangementet.

3.–8. februar: Det 78. møtet i den stående komiteen under Konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill fauna og flora (CITES). Les mer om arrangementet.

3.–14. februar: Den 62. sesjonen i Komiteen for fredelig bruk av det ytre rom (COPUOS) sin vitenskapelige og tekniske underkomité. Les mer om arrangementet.

4.–6. februar: Den 2. regionale gjennomgangen av gjennomføringen av den globale pakten for trygg, organisert og regulær migrasjon i Asia og Stillehavsområdet. Les mer om arrangementet.

5. februar: ECOSOCs partnerskapsforum 2025. Les mer om arrangementet.

5. februar: Frokostseminar om Indias vekst og stormaktsrivalisering, arrangert av NUPI. Les mer om arrangementet.

7. februar: ECOSOCs koordineringssegment for 2025. Les mer om arrangementet.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye