Været i januar var både vanlig og uvanlig

Del

Det ble en kald start på årets januar. Midtveis i måneden ble det mildere og totalt sett ble januar en måned på det jevne. Men januar bød også på uvanlig vær, med en lengre periode med plussgrader i fjellet i Sør-Norge.

Tåke og tre plussgrader i Åndalsnes 20. januar.
Tåke og tre plussgrader i Åndalsnes 20. januar. Foto: Unni Karin Jensen

Mange nye varmerekorder i fjellet

I midten av januar gjorde svært varm luft i fjellet at det ble satt 33 nye stasjonsrekorder for maksimumstemperatur. De fleste av disse målestasjonene befinner seg i høyereliggende områder. På Juvvasshøe (1894 moh) var det plussgrader seks dager på rad, fra 15. til 20. januar. Noe tilsvarende er aldri tidligere registrert på norske fjellstasjoner. De eldste målingene i høyfjellet går tilbake til 1933.

– Muligheten for plussgrader i fjellet er større nå enn for tretti år siden, forteller klimaforsker Hans Olav Kvaal Hygen. Og det vil få konsekvenser.

Den langvarige varmen i fjellet var uvanlig, men i tråd med klimaendringene og trendene for fremtiden. Langvarig varme som dette vil få konsekvenser som snøskred, og tidlig isgang i elver og vassdrag. Isgangen i Ottaelva i januar førte til at Dovrebanen måtte stenge.

Mye snø og regn på Østlandet og Sørlandet

I januar var det mer regn og snø enn normalt på Østlandet og Sørlandet. Omlag 50 prosent mer nedbør enn det pleier å være. Det har i flere runder kommet store snømengder og det har hatt konsekvenser for kollektivtransporten.

Det har alltid vært mer enn 30 minusgrader på en eller flere målestasjoner i Norge i januar. Nyrud målte minus 35 grader og noterte seg med den kaldeste målingen. 

– Vi ser en tydelig trend hvor kalde dager har blitt færre, mens varme dager har blitt flere. Det betyr mer hålke og vanskelige kjøreforhold om vinteren, sier Hygen.

Vi kan vente oss flere januarmåneder som svinger veldig. Det er den nye normalen. 

Ekstremt lav utbredelse av sjøis

I januar ble sjøisens utbredelse i Arktis målt til 13.14 millioner km2. Sammenlignet med referanseperioden er dette ekstremt lav utbredelse. Svalbard hadde temperaturer litt over normalen og litt mindre nedbør enn normalt.

På den sørlige halvkule ble sjøisutbredelsen for januar målt til 5.17 millioner km2, som er den 24. laveste utbredelsen som har blitt registrert for januar. Det er definert som normalt sammenlignet med referanseperioden.

Du finner alle tall i selve månedsrapporten. Oppdaterte grafer for sjøis finner du her: https://cryo.met.no/nb/sjoe-is-indeks.

Nøkkelord

Kontakter

Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358

Lenker

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye