Kifinfo

FILM: Tjue år med kamp for kjønnsbalanse og mangfold i akademia

Del

Likestilling og mangfold i akademia forklart på fire minutter og 22 sekunder. Kif-komiteen lanserer film.

Portrettbilder av tre kvinner og to menn satt sammen ved siden av hverandre
Curt Rice, Julia Orupabo, Kristin Halvorsen, Ragnhild Hennum og Ronald M. Synnes deltar alle i Kif-komiteens jubileumsfilm. (Foto: Von kommunikasjon)

Av: Kristin Aukland, Kifinfo

Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) ble for første gang oppnevnt for 20 år siden. Da var mangelen på kvinner i toppstillinger hovedproblemet.

De siste årene er likestilling blitt mye mer enn bare kjønnslikestilling, og Kif-komiteens mandat er utvidet til både etnisitet og klasse i tillegg til kjønn.

Nå har Kif-komiteen laget en kort film om utviklingen på feltet fra 2004 til i dag. Hva var viktig for 20 år siden, og hva blir viktig framover?

– Som kunnskapsminister var jeg først og fremst opptatt av kjønnsbalanse. Kvinner måtte få en mer rettferdig plass i utdanning og forskning, sier Kristin Halvorsen i filmen.

Halvorsen var kunnskapsminister fra 2009 til 2013 og er nå direktør ved CICERO Senter for klimaforskning.

– Det er problemer i systemet, og jeg har vært opptatt av å prøve å avdekke de problemene, sier Curt Rice, som var leder for komiteen fra 2014 til 2022.

Mangfoldet akademia mister

– Komiteen har særlig vært opptatt av hva som gjør at mangfoldet forsvinner gjennom et karriereløp, sier Ragnhild Hennum, leder i Kif-komiteen og dekan ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo.

– Hvis du opplever å ikke kjenne kodene, ikke vite hvordan du gjør det fordi du har en annen klassebakgrunn enn mange av de andre, kan det være én årsak til at du slutter i akademia, sier Hennum.

Forsker Julia Orupabo er særlig opptatt av fraværet av etterkommere i forskningssektoren:

– Hvorfor er det sånn at denne gruppa er overrepresentert i høyere utdanning, men nærmest fraværende i akademia?

– Noe av det som har vært viktig for oss i Kif-komiteen er å snu problemforståelsen litt, og spørre: Hva er det sektoren kan gjøre for å øke representasjonen av etterkommere, sier Orupabo, som også er medlem i Kif-komiteen.

Hennum oppfordrer alle til å tenke:

– Når slutter vår institusjon å være mangfoldige? Når begynner vi å bli veldig like?

Les saken og se filmen hos Kifinfo

Nøkkelord

Kontakter

Om Kifinfo

Følg pressemeldinger fra Kifinfo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kifinfo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye