FILM: Tjue år med kamp for kjønnsbalanse og mangfold i akademia
Likestilling og mangfold i akademia forklart på fire minutter og 22 sekunder. Kif-komiteen lanserer film.
Av: Kristin Aukland, Kifinfo
Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) ble for første gang oppnevnt for 20 år siden. Da var mangelen på kvinner i toppstillinger hovedproblemet.
De siste årene er likestilling blitt mye mer enn bare kjønnslikestilling, og Kif-komiteens mandat er utvidet til både etnisitet og klasse i tillegg til kjønn.
Nå har Kif-komiteen laget en kort film om utviklingen på feltet fra 2004 til i dag. Hva var viktig for 20 år siden, og hva blir viktig framover?
– Som kunnskapsminister var jeg først og fremst opptatt av kjønnsbalanse. Kvinner måtte få en mer rettferdig plass i utdanning og forskning, sier Kristin Halvorsen i filmen.
Halvorsen var kunnskapsminister fra 2009 til 2013 og er nå direktør ved CICERO Senter for klimaforskning.
– Det er problemer i systemet, og jeg har vært opptatt av å prøve å avdekke de problemene, sier Curt Rice, som var leder for komiteen fra 2014 til 2022.
Mangfoldet akademia mister
– Komiteen har særlig vært opptatt av hva som gjør at mangfoldet forsvinner gjennom et karriereløp, sier Ragnhild Hennum, leder i Kif-komiteen og dekan ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo.
– Hvis du opplever å ikke kjenne kodene, ikke vite hvordan du gjør det fordi du har en annen klassebakgrunn enn mange av de andre, kan det være én årsak til at du slutter i akademia, sier Hennum.
Forsker Julia Orupabo er særlig opptatt av fraværet av etterkommere i forskningssektoren:
– Hvorfor er det sånn at denne gruppa er overrepresentert i høyere utdanning, men nærmest fraværende i akademia?
– Noe av det som har vært viktig for oss i Kif-komiteen er å snu problemforståelsen litt, og spørre: Hva er det sektoren kan gjøre for å øke representasjonen av etterkommere, sier Orupabo, som også er medlem i Kif-komiteen.
Hennum oppfordrer alle til å tenke:
– Når slutter vår institusjon å være mangfoldige? Når begynner vi å bli veldig like?
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noOm Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Minoriteter i akademia: – Å være norsk er ikke en buffer mot diskriminering31.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Når du er i mindretall, blir du veldig synlig. Det å bli lagt merke til kan jo være positivt i akademia, men med en gang du gjør en feil flipper hypersynligheten over til å bli negativ, sier forsker Marjan Nadim.
Det handler om å høre til i akademia23.1.2025 11:41:47 CET | Pressemelding
Fellesnevneren for de mest leste sakene er opplevelsen av tilhørighet som student eller som forsker, enten det gjelder klasse, rasisme eller internasjonalisering.
– Det hjelper ikke å være skoleflink hvis du ikke kan snakke godt om været og helgeplaner18.12.2024 14:26:32 CET | Pressemelding
Klassebakgrunn påvirker hvordan akademikere navigerer i arbeidslivet, viser ny studie. Strategier for å lykkes som akademiker må læres slik vi lærer studentene studieteknikk, mener forsker.
Dei usynlege konsekvensane av internasjonalisering i akademia16.12.2024 12:03:42 CET | Pressemelding
Internasjonale forskarar har dårlegare løns- og arbeidsvilkår. Samstundes må dei administrativt tilsette støtte fleire forskarar med søknader og prosjekt og setje seg inn i andre lands byråkrati. Det kjem fram i ei ny avhandling om kvardagen på det internasjonale universitetet.
KRONIKK: Det er mangfoldsutfordringer i akademia5.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
FrP ser ikke behovet for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). I sitt svar til FrP skriver Kif-leder Ragnhild Hennum om store kjønnsforskjeller i ulike fagområder, skjev sosial rekruttering og det viktige arbeidet for et inkluderende akademia.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom