Ønsker merking av utenlandske bakervarer!
I dagens samfunn blir bærekraft og kortreist mat stadig viktigere, og flere stiller seg spørsmålet: Hvor kommer maten vi spiser fra? Når man ser økningen av importerte bakervarer som selges i Norge, er det på tide at myndighetene tilrettelegger for en obligatorisk opprinnelsesmerking av utenlandske bakervarer slik at forbrukerne får vite hvor bakervarene kommer fra.
AgriAnalyse viste nylig oversikt over at dagens kornvarer er fordelt med 2/3 utenlandsk mel og bakervarer, og kun 1/3 basert på norske råvarer. Råk-ordningen medfører at lokale norske bakerier blir byttet ut med bake-off avdelinger der frossenvarer fra utlandet overtar. Bare siden 1980 er antallet bakerier halvert i Norge. De med store fryserom ser ut til å bli vinnere i denne kampen, men tallene bør bekymre både møller, kornhandlere og kornbønder i tillegg til norske bakerier.
Det er bra at det har blitt økt fokus på merking av råvarer på bakervarer den siste tiden. Gjennom å bruke 75 % norsk mel i brødet, kan man merke bakervarene med Nyt Norge-merket. I tillegg er det krav til å merke melet med opprinnelsesland hvis produktnavn eller merke fremviser flagg eller betegnelsen "Norsk", for eksempel Norsk Fjellbrød.
For utenlandsk produserte bakervarer som importeres, varmes og selges i Norge, er det overhodet ikke krav til merking. Dette mener vi bør endres. Forbrukerne kan oppfatte et varmet produkt som nylaget og norsk, noe som kan være villedende. Når dette kan oppfattes som villedende, bør det være krav til at slik merking blir obligatorisk. Råvarer som kjøtt, frukt, grønt og sjømat skal obligatorisk merkes med opprinnelsesland. Dette bør også gjelde for importerte bakervarer. En korrekt merking gjør at forbrukerne kan ta opplyste og bevisste valg.
Forbrukerne fortjener lett tilgjengelig og korrekt informasjon på bakervarer, på samme måte som de får på kjøtt, sjømat og frukt og grønt. Mange forbrukere er opptatt av kvalitet og klimaavtrykk, og de ønsker å støtte det norske landbruket, norsk verdiskaping og norske arbeidsplasser og lokale bakerier. Forbrukerrådet gjennomførte en undersøkelse i 2021 der 65 % av befolkningen ønsket opprinnelsesmerking av brød og bakervarer. Det er stor grunn til å tro at opplyste forbrukere ville tatt andre valg når de handler brød og bakervarer enn de gjør i dag.
For det første vil mange forbrukere vite om brødet de kjøper er laget av korn fra norske bønder og fra norske bakerier. For det andre er mange forbrukere opptatt av å ta miljø- og klimasmarte valg i hverdagen. For det tredje er mange forbrukere opptatt av å bidra til verdiskaping og utvikling av norske arbeidsplasser. Norske arbeidsplasser bidrar til verdiskaping i dette landet, i motsetning til produkter produsert på fabrikker i Europa.
Opprinnelsesmerking av utenlandske bakervarer blir derfor en viktig sak for å løfte fremover slik at forbrukere kan ta opplyste og beviste valg.
Gunnar Bakke, direktør
Baker- og Konditorbransjens Landsforening
Nøkkelord
Kontakter
Gunnar BakkeBKLF AS
Tel:970 19 591gb@nhomd.noSolveig LygreBKLF AS
Tel:932 61 050solveig@bakerkonditor.noBilder
Om BKLF
Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) er en bransjeforening for bakeri og konditori i Norge. Organisasjonen har i over 120 år vært en pådriver for å fremme baker- og konditorfaget og virksomhetenes interesse. Både bedriftsmedlemmer og personlige medlemmer med svennebrev kan være medlem av organisasjonen.
Følg pressemeldinger fra BKLF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BKLF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BKLF
Aanerud bakeri kåret til Årets bakeri 202416.10.2024 19:55:44 CEST | Pressemelding
Det var det tradisjonsrike familiebakeriet Aanerud bakeri fra Nes i Akershus som 16. oktober ble kåret til vinner i den mest prestisjefylte kåringen i baker- og konditorbransjen i Norge.
Støtt opp om den norske bakeren!2.10.2024 09:44:07 CEST | Kronikk
16. oktober feires verdens brøddag over hele verden, men hvorfor skal vi bry oss om brød? Norske brød er både klimavennlige, bærekraftige og næringsrike. Og de har en særlig plass i norsk kosthold og kulturtradisjon. Det skal vi takke den lokale, norske bakeren for.
Rett melpris, kunnskapsheving og forskning løser korn-koden!2.9.2024 12:49:07 CEST | Debattinnlegg
Politisk redaktør i Nationen Anne Ekornholmen lurer på i sin kommentar 7.august 2024 hva som skal til for å knekke korn-koden på norsk mel. Hennes anbefaling er at bakere skal overbevises om at norsk matmel har den nødvendige kvalitet, men det er vel noe bakerne allerede vet. Det egentlige svaret for å knekke korn-koden er at møllene må tilby bakerne en melpris på norsk mel som kan konkurrere med importert mel, og i tillegg må bakeriene tilføres mer midler til kunnskapsheving, for å øke sin kompetanse til å bake med norsk mel.
To kategoripriser til Norge i Nordic Bakery Cup30.8.2024 22:03:57 CEST | Pressemelding
Det ble bokstaveligtalt et mesterskap med høy temperatur, da Nordens beste bakere skulle kåres på Akademie Deutsches Bäckerhandwerk i Berlin i dag. Med over tretti grader i den tyske hovedstaden, ble det varmt også inne i bakeriet. Dette gjorde at hevingen gikk raskere, og alle deltagerne måtte vise at de kunne omstille seg raskt.
Nå må politikerne våkne!8.8.2024 11:22:30 CEST | Kronikk
Er målet å erstatte lokale norske bakervarer med importert "dieselbakverk" fra utlandet? Norske myndigheter tillater at stadig mer bakverk importeres over grensen med trailere, mens lokale tradisjonsrike bakerier i Norge legges ned. Tillatte handelshinder i Norge eskalerer denne utviklingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom