BKLF

Ønsker merking av utenlandske bakervarer!

Del

I dagens samfunn blir bærekraft og kortreist mat stadig viktigere, og flere stiller seg spørsmålet: Hvor kommer maten vi spiser fra? Når man ser økningen av importerte bakervarer som selges i Norge, er det på tide at myndighetene tilrettelegger for en obligatorisk opprinnelsesmerking av utenlandske bakervarer slik at forbrukerne får vite hvor bakervarene kommer fra.

Det er behov for bedre merking av importerte bakervarer
Brød fra utlandet bør merkes med opprinnelseland Foto: BKLF AS

AgriAnalyse viste nylig oversikt over at dagens kornvarer er fordelt med 2/3 utenlandsk mel og bakervarer, og kun 1/3 basert på norske råvarer. Råk-ordningen medfører at lokale norske bakerier blir byttet ut med bake-off avdelinger der frossenvarer fra utlandet overtar. Bare siden 1980 er antallet bakerier halvert i Norge. De med store fryserom ser ut til å bli vinnere i denne kampen, men tallene bør bekymre både møller, kornhandlere og kornbønder i tillegg til norske bakerier.

Det er bra at det har blitt økt fokus på merking av råvarer på bakervarer den siste tiden. Gjennom å bruke 75 % norsk mel i brødet, kan man merke bakervarene med Nyt Norge-merket. I tillegg er det krav til å merke melet med opprinnelsesland hvis produktnavn eller merke fremviser flagg eller betegnelsen "Norsk", for eksempel Norsk Fjellbrød.

For utenlandsk produserte bakervarer som importeres, varmes og selges i Norge, er det overhodet ikke krav til merking. Dette mener vi bør endres. Forbrukerne kan oppfatte et varmet produkt som nylaget og norsk, noe som kan være villedende. Når dette kan oppfattes som villedende, bør det være krav til at slik merking blir obligatorisk. Råvarer som kjøtt, frukt, grønt og sjømat skal obligatorisk merkes med opprinnelsesland. Dette bør også gjelde for importerte bakervarer. En korrekt merking gjør at forbrukerne kan ta opplyste og bevisste valg.

Forbrukerne fortjener lett tilgjengelig og korrekt informasjon på bakervarer, på samme måte som de får på kjøtt, sjømat og frukt og grønt. Mange forbrukere er opptatt av kvalitet og klimaavtrykk, og de ønsker å støtte det norske landbruket, norsk verdiskaping og norske arbeidsplasser og lokale bakerier. Forbrukerrådet gjennomførte en undersøkelse i 2021 der 65 % av befolkningen ønsket opprinnelsesmerking av brød og bakervarer. Det er stor grunn til å tro at opplyste forbrukere ville tatt andre valg når de handler brød og bakervarer enn de gjør i dag.

For det første vil mange forbrukere vite om brødet de kjøper er laget av korn fra norske bønder og fra norske bakerier. For det andre er mange forbrukere opptatt av å ta miljø- og klimasmarte valg i hverdagen. For det tredje er mange forbrukere opptatt av å bidra til verdiskaping og utvikling av norske arbeidsplasser. Norske arbeidsplasser bidrar til verdiskaping i dette landet, i motsetning til produkter produsert på fabrikker i Europa.

Opprinnelsesmerking av utenlandske bakervarer blir derfor en viktig sak for å løfte fremover slik at forbrukere kan ta opplyste og beviste valg.   

Gunnar Bakke, direktør

Baker- og Konditorbransjens Landsforening

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om BKLF

Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) er en bransjeforening for bakeri og konditori i Norge. Organisasjonen har i over 120 år vært en pådriver for å fremme baker- og konditorfaget og virksomhetenes interesse. Både bedriftsmedlemmer og personlige medlemmer med svennebrev kan være medlem av organisasjonen.

Følg pressemeldinger fra BKLF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BKLF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BKLF

Rett melpris, kunnskapsheving og forskning løser korn-koden!2.9.2024 12:49:07 CEST | Debattinnlegg

Politisk redaktør i Nationen Anne Ekornholmen lurer på i sin kommentar 7.august 2024 hva som skal til for å knekke korn-koden på norsk mel. Hennes anbefaling er at bakere skal overbevises om at norsk matmel har den nødvendige kvalitet, men det er vel noe bakerne allerede vet. Det egentlige svaret for å knekke korn-koden er at møllene må tilby bakerne en melpris på norsk mel som kan konkurrere med importert mel, og i tillegg må bakeriene tilføres mer midler til kunnskapsheving, for å øke sin kompetanse til å bake med norsk mel.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye