Regnskap Norge: Stabilt høyt konkursnivå
SSB har i dag lagt frem tall som viser at antall konkurser holdt seg stabilt høyt gjennom 2024. Konkurstallene er 13,5 prosent høyere enn i 2019, året før pandemien. – Uroligheter i verden rundt oss, inkludert toll-trusler fra Trump, påvirker norsk økonomi. Derfor trenger næringslivet forutsigbare og stabile rammebetingelser. Det betyr også økt innsats for å redusere administrative byrder for næringslivet, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge,

SSB har lagt frem tall som viser at det ble registrert 4543 konkurser totalt i 2024. Dette er en liten økning fra 4517 i 2023. Men tallene for de to siste årene ligger langt over tallet for 2019, året før pandemien. Da ble det åpnet 4001 konkurser. Økningen på 13,5 prosent fra 2019 til 2024 er markant.
Stopper ikke
– Konkurstallene har steget jevnt i hele 2024. Det er store variasjoner mellom hvilke næringer som rammes, og det er positivt at det er en liten nedgang i byggebransjen. Men det bekymringsfulle er at vi ikke ser noen tydelig endring på at økningen i antall konkurser totalt sett vil stoppe; tvert imot er det fare for dominoeffekt i tiden fremover, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.
– Det næringslivet trenger er stabile og forutsigbare rammebetingelser. Det næringslivet har fått det siste året er overraskende skatteøkninger, økte rapporteringsbyrder og stadig mer detaljert og byrdefullt regelverk. Et eksempel på det er endringene i arbeidsmiljøloven som trådte i kraft i fjor sommer. En allerede komplisert og detaljert lov ble enda mer byråkratisk å etterleve og medførte øke administrative byrder for samfunnet på nesten 230 millioner kroner. Usikkerheten om utforming av ny turistskatt kan ramme en bransje der margingene allerede er små. Og toll-truslene fra Trump, bidrar heller ikke til forutsigbarhet for næringslivet, sier Aale-Hansen.
Forenkle for 30 milliarder
Regnskap Norge etterlyser forenklinger og foreslår tiltak som vil redusere administrative kostnader for næringslivet med 30 milliarder kroner. Regjeringen har som mål en reduksjon på 11 milliarder innen høsten 2025, men rapporterer selv så langt bare å ha oppnådd beskjedne 3,4 milliarder.
– Regjeringens intensjon og ambisjon er god, men forenklingsarbeidet går for sakte. Vår egen liste med 36 forenklingsforslag, som vi tidligere har spilt inn til Næringsdepartementet, vil utgjøre en markant endring for et hardt presset næringsliv. Ved årets utgang viser våre beregninger at regjeringen nesten har nådd halve forenklingsmålet sitt. Og nå i midte av januar har regjeringen sendt på høring forslag som potensielt vil bidra til å innfri forenklingsmålet, det er bra, sier Rune Aale-Hansen og fortsetter:
– Fremover må imidlertid myndighetene bli flinkere til å bygge ned administrative byrder for næringslivet. Vi har nå et regelverk som er så komplisert på en rekke områder, at det nesten ikke er til å unngå at de brytes. Byråkrati handler om å bruke ressurser på verdiskaping. Redusert byråkrati er et sentralt verktøy i kampen mot konkurs.
Kontakter
Bjørn Haakon NilsenSeniorrådgiver kommunikasjonRegnskap Norge
Tel:90627321bjorn.haakon.nilsen@regnskapnorge.noLene N. SundalskleivSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:47314948lene@regnskapnorge.noBilder

Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
NSRS endrer navn for å støtte en felles frivillig standard for bærekraftsrapportering i Europa15.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
NSRS-styret har besluttet å endre navnet til Nordic Sustainability Reporting for SMEs. Denne endringen erstatter «standard» med «SMEs» for å samsvare med EU-kommisjonens mål om en felles frivillig rapporteringsstandard på bærekraft i hele Europa.
Regnskap Norge orienterer Konkurransetilsynet om markedssituasjonen blant regnskapssystemer5.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Siden 2019 har Regnskap Norge systematisk kartlagt konkurransesituasjonen blant regnskapssystemer. – Markedet for regnskapssystemer er en sentral del av rammebetingelsene for regnskapsbransjen og utgjør et marked på flere milliarder kroner. Som bransjeorganisasjon er vi opptatt av å bidra til kunnskap og innsikt i dette markedet, for å bidra til konkurranse i markedet og ikke minst at regnskapsforetakene får sin andel av verdiskapingen.
Stadig flere vil jobbe som hele Norge økonomisjef28.4.2025 11:44:41 CEST | Pressemelding
Regnskapsbransjen er i stadig vekst og etterspør arbeidskraft. Tall fra samordnet opptak, som kom i dag, viser at bare helse har flere søkere enn studier i økonomisk og administrative fag. – Vi har over tid jobbet med å øke innsikten i hva det betyr å jobbe i regnskapsbransjen. Derfor er det gledelig å se at stadig flere velger seg en studieretning som kan lede frem til de vi kaller hele Norges økonomisjef, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
Historisk! Regnskap Norge inngår fordelsavtale med systemleverandør24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Regnskap Norge har for første gang inngått en fordelsavtale med en systemleverandør av regnskaps- og kvalitetssystemer for regnskapsbransjen. Først ute er Duett, og avtalen kommer som et resultat av at medlemmene i Regnskap Norge ønsker en mer fornuftig fordeling av verdiskapningen som systemleverandører og regnskapsforetak skaper sammen hos sluttkundene.
Viktig avklaring fra Finansdepartementet om utsatt bærekraftsrapportering14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet sendte fredag på høring forslag om utsatt innføring av nye krav til bærekraftsrapportering. – Regnskap Norge ønsker høringsforslaget velkommen. Dette er en viktig avklaring for næringslivet og sikrer like regler for norske og europeiske bedrifter, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom