Kilden kjønnsforskning.no

Ny leder for kjønnsforskerne i Olso

Del

Rebecca Lund har kjent på utenforskap i akademia. Nå har hun inntatt sjefsstolen på STK.

Portrett av Rebecca Lund, ny leder ved Senter for kjønnsforskning, UiO
– Jeg har evnen til å lytte. Det kommer godt med for å videreføre den sterke demokratiske tradisjonen ved STK, sier Lund. Foto: Susanne Dietrichson Kilden kjønnsforskning.no

Tekst og foto: Susanne Dietrichson/Kilden kjønnsforskning.no

Rebecca Lund er dansk kjønnsforsker med samfunnsfaglig bakgrunn, og ny leder for Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK) ved Universitetet i Oslo. 

– Gratulerer med ny jobb! Hva fikk deg til å søke stillingen?

– Jeg ble oppfordret til å stille, og da gjorde jeg det. STK er en demokratisk institusjon, hvor alle må ta sin tørn. Nå var det min tur.

Lund er generelt opptatt av gode og trygge arbeidsforhold i akademia og av at universitetet skal romme ulike mennesker på tvers av kjønn, etnisitet og klasse, samt ulike former for kunnskap. Hun har blant annet deltatt i likestillingsprosjektet Balanse ved Universitetet i Agder (UiA) over flere år. 

– Men balanse er ikke alt. Man må også fokusere på reelle strukturelle og kulturelle endringer som kan skape rom for mangfold, og særlig et mangfold av kunnskap.

Kjønn og identitet i akadmia

Lunds interesse for kjønnsforskning oppsto mens hun var bachelorstudent ved Aarhus universitet, men kjønnsforskningen hadde generelt vanskelige kår i Danmark, forteller hun.

– Jeg tok et emne i feministisk teori, som ble holdt av en gjesteprofessor. Men kjønnsforskning ble ikke sett på som «ordentlig forskning». 

Lund dro derfor på utveksling til Sverige og Lunds universitet, hvor kjønnsforskningen hadde en langt sterkere posisjon. Doktorgraden i institusjonell etnografi tok hun ved Aalto Universitet i Finland.

– Jeg skrev om hvilke konsekvenser akademisk kapitalisme og kjønn hadde for forskningspraksis og identitet i akademia, forteller hun.

Etter fullført doktorgrad fulgte en omflakkende tilværelse som postdoktor i tre nordiske universiteter i København, Tampere og til slutt Oslo.

– Jeg opplevde både det å være dansk på universiteter utenfor Danmark, og å være kjønnsforsker utenfor kjønnsforskningsmiljøer i akademia, litt som en form for utenforskap, sier hun. 

– Det er vanskelig å ikke ha fast tilhørighet, det gjorde meg usikker på fremtiden. Men nå har jeg landet på STK og kan senke skuldrene litt.

Lese hele intervjuet i Kildens nyhetsmagasin.

Nøkkelord

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye