Kulturdirektoratet

Ny rapport: Konsertinntektene falt i 2023

Del

Inntektene i den norske musikkbransjen gikk ned med 10 prosent i 2023, etter et rekordår i 2022. Den største årsaken er en kraftig nedgang i inntekter fra store konserter.

Big Bang på Olavsfest i 2024. (Foto: Esben Kamstrup/Olavsfest)
Big Bang på Olavsfest i 2024. (Foto: Esben Kamstrup/Olavsfest)

Dette er den største nedgangen siden pandemiåret 2020, ifølge Kulturdirektoratets rapport Musikk i tall. Etter pandemien ser det ut til at veksten i bransjen har bremset opp.

– I 2022 så vi et oppsving i livemarkedet, med mange festivaler og konserter etter to år med restriksjoner. Men i 2023 var mange av disse arrangementene borte, og interessen for livemusikk har gått tilbake til et mer normalt nivå, sier Marcus Zackrisson, avdelingsdirektør for kulturanalyse i Kulturdirektoratet.

Last ned rapporten Musikk i tall 2023

Store konserter rammes hardest

Inntektene fra store konserter, som står for mesteparten av live-inntektene, falt med over 30 prosent i 2023. Totalt gikk konsertinntektene i Norge ned med 19 prosent fra 2022.

– Konserter er fortsatt en av de mest populære kulturaktivitetene i Norge. Når store konserter taper inntekter, kan det gi mer plass til mindre og mellomstore norske artister, sier Zackrisson.

Norsk musikk står sterkt

Inntektene fra innspilt musikk var 1,3 milliarder kroner 2023, men sank med 1 prosent. Norske artister og låter er fortsatt sterkt representert på topplistene.

– Musikk er kanskje den kulturformen vi bruker mest, og det er gledelig å se at undersøkelsen viser at vi lytter mye på norske artister. Dette viser at vi har en god utvikling av musikklivet i Norge, sier Zackrisson.

Den tredje store inntektskilden, opphavsrettsinntekter, har økt tre år på rad og er nå over 1,2 milliarder kroner i Norge.

Muligheter i utlandet

Inntektene fra utlandet økte med 12 prosent fra 2022 til 2023, og utgjør nå 8 prosent av bransjens samlede inntekter.

Flere norske artister samarbeider med internasjonale aktører for å få tilgang til ressurser, kompetanse og nettverk. Samtidig viser rapporten at norske artister som satser både i Norge og internasjonalt, kan dra nytte av mer støtte fra norsk bransje.

– Det er et stort potensial i å styrke den norske musikkbransjens evne til å støtte artister som jobber internasjonalt, sier Zackrisson.

Kunnskapsgrunnlag for et større arbeid

– Kulturdirektoratet gjennomfører jevnlig undersøkelser om inntekter og omsetning i kulturbransjen. I år har vi valgt å fokusere på musikkfeltet. Undersøkelsen er en sentral kilde til arbeidet med NOU-en som skal gi en helhetlig gjennomgang av musikkfeltet, avslutter Zackrisson.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Marcus Zackrisson, avdelingsdirektør for kulturanalyse i Kulturdirektoratet
Marcus Zackrisson, avdelingsdirektør for kulturanalyse i Kulturdirektoratet
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye