Sex og Politikk

Trump stopper livsviktig hjelp til kvinner

Del

USAs president gjeninnførte fredag Mexico City Policy (MCP), et angrep på seksuelle rettigheter og særlig marginaliserte kvinner i fattige land. Sex og Politikk trygler Norge om å ta initiativ for å sikre liv og rettigheter. Flere kvinner vil dø i barsel, flere unge jenter vil bli uønsket gravide og dø etter utrygge aborter.

President Trumps siste utspill setter millioner av menneskelig i fare, mener daglig leder i Sex og Politikk, Tor-Hugne Olsen.
President Trumps siste utspill setter millioner av menneskelig i fare, mener daglig leder i Sex og Politikk, Tor-Hugne Olsen. Jo Michael Studio

Allerede i sin første uke som president, har Trump med et pennestrøk innskrenket kvinners og jenters rett til å bestemme over egen kropp ved å gjeninnføre Mexico City Policy (også kjent som munnkurvregelen / global gag rule).

Denne policyen nekter organisasjoner å motta amerikansk bistand dersom de tilbyr informasjon om eller utfører abort. Policyen undergraver kvinners rettigheter, man vet den vil koste menneskeliv og ramme millioner av jenter og kvinner over hele verden.

Sex og Politikk er ikke overrasket over at USA igjen innfører denne regelen, og har sammen med vår internasjonale paraply-organisasjon International Planned Parenthood Federation (IPPF), laget et estimat over konsekvensene.

Vedtaket som er det samme som i 2017, vil for vår organisasjon bety at kontrakter på vel 60 millioner dollar rammes. Dette forutsatt at det implementeres på samme måte som i Trumps forrige presidentperiode.

Rammer millioner kvinner og unge

Blant Norges samarbeidsland for bistand rammes særlig Malawi, der Family Planning Association of Malawi (FPAM) har to store prosjekter finansiert av USAID. FPAMs generalsekretær Donald Makwakwa uttrykker fortvilelse, og estimerer at dersom prosjektene avsluttes i september slik det nå forventes, så vil de miste 1,7 millioner dollar over de to årene som gjenstår av avtalen.

Dette vil medføre at de må redusere antallet konsultasjoner med ca. 150 000 per år. Dette betyr igjen at ca. 50 000 kvinner og ungdommer i vanskeligstilte områder i landet mister tilgangen til prevensjon og annen seksuell helsehjelp. 

Dette vil i neste omgang bety økt antall ubehandlede kjønnsykdommer og uønskede graviditeter, som medfører økt antall aborter. Ved å bruke WHO / Guttmachers estimat, kan man forvente i overkant av 100 dødsfall blant unge jenter per år med denne reduksjonen i helsetilbudet.

Sex og Politikk (IPPF Norge) og våre kollegaer i Malawi og de 143 andre landene IPPF jobber i, kjemper hver dag for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, inkludert tilgang til helsetjenester i fattige lokalsamfunn, og retten til trygg abort og sikker prevensjon.

«Det er grunnleggende menneskerettigheter som står på spill. Kvinners og ungdommers rett til å bestemme over egen kropp blir ignorert. Jenter som drømmer om utdanning, arbeid og et bedre liv, blir ofre for en politikk som ignorerer deres rettigheter», sier Sex og Politikks daglige leder Tor-Hugne Olsen.

Norges troverdighet innenfor seksuell og reproduktiv helse og rettigheter er solid bygget opp gjennom flere tiår med politisk lederskap, økonomisk innsats og diplomatisk arbeid. Uansett hvem som har hatt regjeringsmakten så har langvarig innsats for kvinners rettigheter, likestilling og seksuelle og reproduktive rettigheter gitt Norge høy anseelse. Nå, når USA går til direkte angrep på disse rettighetene, må norske myndigheter vise handlekraft. Det haster med å styrke norsk innsats for å unngå at mange års arbeid og fremgang går tapt. 

Selv om USA har vendt ryggen til kvinner og jenters rettigheter, finnes det fremdeles mange land som vil fortsette denne livsnødvendige innsatsen. I september i fjor vedtok FNs generalforsamling en fremtidspakt hvor landene forpliktet seg til å fortsette innsatsen for seksuelle og reproduktive rettigheter.

Norge må ta en naturlig lederrolle

Sist gang Trump introduserte MCP i 2017, tok den daværende nederlandske bistandsministeren et initiativ for å samle alle gode krefter for å demme opp for skadevirkningene. Norge kom hurtig til bordet med en direkte bevilgning på 85 millioner kroner til SRHR. Siden den gang har vi sett at behovene har økt gjennom en COVID-pandemi som særlig rammet kvinner og barn.

På grunn av politiske endringer i Nederland, er det klart at landets regjering denne gangen ikke kommer til å ta et tilsvarende initiativ. Dette bekrefter Rutgers, Sex og Politikks søskenorganisasjon i landet.

«I den nåværende globale situasjonen, hvor mange land har sett fremvekst av anti-rettighetsbevegelser, håper vi nå at den norske regjeringa virkelig skjønner at nå trenger verden tydelig ledelse på området,» uttaler Tor-Hugne Olsen.

«Den sterke støtten Norge har gitt, og den ledelsen Norge har tatt i mange internasjonale fora de siste årene, gjør at vi håper at regjeringen nå ser behovet og tar på seg denne internasjonal lederrollen til å koordinere likesinnede land i nord og sør, for å mobilisere for seksuelle rettigheter slik at tap av liv og rettigheter blir redusert så mye som mulig.»

Dette vil være et avgjørende og livreddende bidrag for å sikre at den mangeårige norske innsatsen ikke har vært forgjeves. Norge kan, sammen med aktører i andre deler av verden, vise verden at kloke investeringer i seksuell og reproduktiv helse faktisk er investeringer i fred, stabilitet og bærekraftig utvikling. Slik kan Norge sende et tydelig signal og ta ansvar når fundamentale rettigheter trues, og nekte å la et lands politikk kneble framtiden til millioner av kvinner og jenter.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye