Snø langs fasaden? Fjern den før det blir dyrt
Snø som samler seg langs husveggen kan virke isolerende, men skjuler en risiko for skader på grunnmur og kledning. Ekspertene advarer: Fjern snøen før det blir et problem.

Artikkel til fri bruk i media mot kreditering
......................................................................................................................................................................
I eldre hus med steingrunnmur eller krypkjeller var det tidligere vanlig å måke snø inntil fasaden for å redusere trekk og kulde. Denne praksisen er imidlertid risikabel, advarer ekspertene.
– Få snøen vekk fra huset før den lager fuktproblemer, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.
Skjulte farer bak snøen
Selv om en godt vedlikeholdt fasade tåler vann, kan sprekker mellom kledningsbordene slippe vann inn. Luftespalten bak kledningen skal være åpen for å sikre ventilasjon og drenering, men snø som blokkerer åpningen kan føre til råteskader og problemer med malingsfilmen.
– Jeg vil ikke ha snø mot veggen på huset mitt. Det kan skape råteskader over tid, særlig når temperaturen svinger mellom pluss- og minusgrader, sier Myhre.
Dette gjelder også for hus med murfasade. Når snøen smelter, kan store mengder vann føre til fuktproblemer og øke risikoen for frostsprengning.
– Det samme gjelder for hus med murfasade. Når snøen ute etter hvert begynner å smelte, dannes mye vann som gir stor fuktbelastning på veggen og øker faren for frostsprengning, sier Roger Fridheim, teknisk produktsupport hos Flügger.
Vann og frost øker skaderisikoen
I hus med kjeller eller krypkjeller kan snø som samler seg langs grunnmuren også tette ventilasjonslukene. Disse lufteventilene bør holdes åpne om vinteren da luften er kald og tørr og kan trekke ut fuktig luft fra innsiden. Om sommeren da uteluften inneholder mye fukt, kan de derimot godt holdes lukket.
Huset bør også ha en fungerende drenering som kan ta unna smeltevannet slik at det ikke trenger i kjelleren. Ifølge Store norske leksikon kan 1 meter dyp gammel snø omvandles til 300 liter vann per kvadratmeter nå den smelter.
– Snø har en isolerende evne, men mye snø langs med grunnmuren og husveggen kan føre til kostbare skader. Kommer det så mye snø at denne når opp til kledningen vil jeg anbefale å måke vekk snøen. Må du måke taket, ville jeg anbefale å måke vekk snøen fra husveggen i etterkant også. Det er ikke heldig at det ligger en haug med snø der, sier Morten Berg, teknisk sjef hos Alcro Norge.
Viktige tiltak mot snøskader
- Fjern snø fra fasaden: Unngå at snø blokkerer luftespalten bak kledningen.
- Hold ventilasjonsluker åpne: Sørg for at luftelukene i grunnmuren ikke dekkes av snø.
- Sjekk dreneringen: Dårlig drenering øker risikoen for fuktskader ved snøsmelting.
Nøkkelord
Kontakter
Chera WestmanDesksjef/informasjonskonsulentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:404 31 080chera@ifi.noIver ValkvæKommunikasjonsrådgiver & InnholdsprodusentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:994 01 997iver@ifi.noBilder




Lenker
Om Informasjonskontoret for farge og interiør
IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Når kan jeg starte utendørsarbeidet?7.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing og vedlikehold. Her er rådene du bør følge om du vil i gang med utendørssesongen fortest mulig.
Derfor bør du male panelet NÅ28.2.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Lei av mørke, gulnede panelvegger som stjeler lyset i rommet? Akkurat nå er den beste tiden for å gjøre noe med det! Når luftfuktigheten er lav og treverket er på sitt tørreste, får du et penere og mer holdbart resultat når du maler panelet.
Farlig fyring? Slik unngår du pipebrann31.1.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Når temperaturen synker og vi fyrer mer, øker også risikoen for pipebrann. – Beksot, som dannes ved ufullstendig forbrenning, kan antennes og føre til alvorlige skader, advarer brannmester Hans Jørgen Kristoffersen.
Brodder inne: dårlig for gulvet, farlig for deg17.1.2025 08:05:00 CET | Pressemelding
Like vanlig som is og snøen legger seg, velger tusenvis av vandreglade nordmenn å traske rundt inne med piggene ute, og som tidligere år er IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør ute med sitt varsko.
Følg med på gulvet under juletreet23.12.2024 14:12:30 CET | Pressemelding
Hvis du sverger til ekte juletre, er sjansen stor for at det er nettopp i dag det skal inn i stua og pyntes. Ikke glem å beskytte gulvet under treet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom