Stiftelsen Norsk Mat

Lofotlam godkjent som Beskyttet geografisk betegnelse i EU

Del

Offisiell overrekkelse av PGI-status til Lofotlam.

Lofotlam godkjent som Beskyttet geografisk betegnelse i EU
F.v. Anne Mette Johnsen, adm.dir i Stiftelsen Norsk Mat, Gustav Karlsen og Bjørg-Elin Kärn fra Lofotlam, Beate Bertheussen, lammeprodusent fra Suolovarri Gård og landbruks- og matminister Geir Pollestad. Stiftelsen Norsk Mat

Den offisielle overrekkelsen av PGI-status (Beskyttet Geografisk Betegnelse) til Lofotlam fant sted på åpningen av Norges stand ved Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025. Landbruks- og matminister Geir Pollestad overrakte det offisielle beviset til Gustav Karlsen og Bjørg-Elin Kärn fra Lofotlam, som stolt var til stede for anledningen.  

Lofotlam blir med dette det tredje norske produktet som oppnår status som en beskyttet geografisk betegnelse også i EU.  

  • Dette er en stor dag for Lofoten og Norge og en velfortjent anerkjennelse til sauebøndene som produserer lammekjøtt i verdensklasse. Denne PGI-statusen vil løfte både Lofotlam og regionen inn i en ny matdimensjon, og viser at norsk kvalitet blir verdsatt internasjonalt, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen. 

En solid anerkjennelse  

Denne milepælen markerer en ny æra for Lofotlam og setter Lofoten på kartet som en leverandør av lammekjøtt i verdensklasse til det europeiske markedet.  

  • Når europeiske turister kommer til Lofoten, vil Lofotlam bli et etterspurt og foretrukket produkt. Denne godkjenningen er et bevis på den unike kvaliteten produsentene i Lofoten leverer, og en stor seier for norsk landbruk og matproduksjon, fortsatte Pollestad.  

Stolt lofotværing  

Lofotlam er en merkevare for hele Lofoten, og med internasjonal beskyttelse som en geografisk betegnelse vil det ha stor betydning for lokale bønder.  

  • Vi er utrolig stolte av våre 75 sauebønder som har arbeidet utrettelig med avl og dyrehelse, og leverer råvarer ypperste kvalitet. Dette er svært bærekraftig produksjon som baserer seg på unike og svært rike naturgitte beiteforutsetninger i bratte Lofot-fjell. Dette arbeidet har økt verdiskaping på lammekjøtt fra Lofoten og PGI`en bekrefter at dette er mat av unik kvalitet og opprinnelse, sier Gustav Karlsen fra produsentsammenslutningen bak Lofotlam. 

To produkter fra Lofoten  

Lofoten har nå faktisk to produkter med PGI-status. Fra før har Tørrfisk fra Lofoten samme status og i tillegg har Fenalår fra Norge oppnådd europeisk beskyttelse tidligere. Begge disse satser aktivt på eksport til Italia   

  • Lofotlam ønsker å profilere produktene, både i Norge og i et internasjonalt marked. For å lansere våre kvalitetsråvarer i EU var PGI en forutsetning, og merket har gitt oss inngang i det italienske markedet med lansering i 2025, avslutter Karlsen. 

Beskytter produktene 

Stiftelsen Norsk Mat vurderer at flere nord-norske produkter har en så høy kvalitet og omdømme at produsentene bør se verdien av å gå i gang med den omfattende prosessen det er å få en Beskyttet Betegnelse. For å oppnå en PGI slik Lofotlam nå har fått, forutsettes at produktet har nasjonal beskyttelse først. I Norge har er det nå 34 ulike mat- og drikkeprodukter med denne statusen som nasjonale matskatter.  

  • PGI-status er en europeisk ordning som beskytter navnene på produkter som har en spesifikk kobling til deres geografiske opprinnelse. For Lofotlam betyr dette en offisiell bekreftelse på deres produktkvalitet og unike opprinnelse fra Lofoten, sier konstituert administrerende direktør Anne Mette Johnsen fra Stiftelsen Norsk Mat. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Offisiell overrekkelse av PGI-status til Lofotlam
Gustav Karlsen og Bjørg-Elin Kärn fra Lofotlam.
Stiftelsen Norsk Mat
Last ned bilde

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye