Bjerknes-forsker valgt som hovedforfatter for klimapanelets spesialrapport om byer
Stefan Sobolowski ble utvalgt blant 1200 nominerte fra hele verden til å bidra med sin ekspertise i FNs spesialrapport om klimaendringer i byer.

Stefan Sobolowski fra Bjerknessenteret for klimaforskning og Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen er invitert som en av 87 hovedforfattere på spesialrapporten om klimaendringer og byer. Rapporten vil oppsummere verdens kunnskap om byenes betydning for klimaet og gi praktiske råd til alle som kan påvirke utslippsutvikling og tilpasning i byer og tettsteder.
-Jeg er takknemlig for muligheten til å representere mitt fagfelt i denne rapporten og for støtten fra Bjerknessenteret og Geofysisk institutt. Og selvfølgelig, støtten fra Miljødirektoratet. Jeg er også litt nervøs, da rollen som hovedforfatter innebærer et stort ansvar, og jeg ønsker å gjøre mitt beste. Jeg forventer at opplevelsen vil være like utfordrende som den blir givende, sier Sobolowski.
Byer i et endret klima
Forskningslederen på Bjerknessenteret skal jobbe med kapittelet som omhandler byene i et endret klima—trender, utfordringer og muligheter. Miljødirektoratet er veldig glad for at Sobolowski havnet på forfatterlisten.
- Å bli valgt som hovedforfatter er et veldig trangt nåløye. Dette er en enorm anerkjennelse av Stefan sin kompetanse. Men også for Bjerknessenteret og klimaforskningsmiljøet i Bergen og i Norge er dette en utvelgelse som er vel verdt å feire, sier Ole-Kristian Kvissel, Norges knutepunkt for FNs klimapanel.
- Som sentral del av Bjerknessenteret for klimaforskning har fagmiljøet blitt anerkjent som bidragsyter til FNs Klimapanel, og som bidragsyter av klimakunnskap til lokale og sentrale politiske prosesser. Vi er derfor veldig stolt over at Stefan har blitt valgt ut til å være forfatter på denne spesialrapporten, sier Kikki Kleiven, direktør for Bjerknessenteret.
Viktig kunnskap
Sobolowski sin forskning setter søkelys på å styrke vår kunnskap om nåværende og fremtidig klima, klimaendringer og klimavariasjoner på lokal til regional skala. Han er aktivt engasjert i en rekke brukermiljøer for bedre å forstå deres behov for klimainformasjon og for å kunne kommunisere de ulike egenskapene i klimasystemet og plassere de ulike fortellingene om klimavariabilitet og endring i lokale og regionale sammenhenger.
Sobolowski er også prosjektleder for Impetus4Change (I4C), et EU Horizon-forskningsprosjekt der klima-, by- og samfunnseksperter jobber sammen for å forbedre kvaliteten og tilgjengeligheten til klimainformasjon i byer og regioner.
-Her på Bjerknessenteret gratulerer vi Stefan og ønsker ham lykke til med det viktige arbeidet, sier Kleiven.
Nytt søkelys
En spesialrapport skal være mer fokusert enn hovedrapporten og er en anledning til å løfte fram et spesifikt område. Det blir en omfattende rapport som skal dekke alle relevante temaer knyttet til byer og klima.
-Det er først nylig at vi har utvidet modellene våre til å undersøke klimaendringenes påvirkning på byer. Denne rapporten bør derfor gi innsikt i hvordan urbane miljøer forverrer eller potensielt kan dempe de verste effektene av klimaendringer. Rapporten vil også fungere som et viktig verktøy for hvordan byer i høyt utviklede land kan transformeres til å bli mer bærekraftige. I utviklingsland er det en reell mulighet til å gripe initiativet og utvikle urbane områder på måter som er mye mer effektive og rettferdige enn de store urbane områdene på 1900-tallet, sier Sobolowski.
Rapporten som skal være ferdig i 2027 vil svare på hvordan byene kan redusere sine klimagassutslipp og hvordan de må forberede seg på å håndtere klimaendringene.
Kontakter
Tori PedersenKommunikasjonsrådgiver, Bjerknessenteret for klimaforskning
Tel:91101440tori.pedersen@uib.noGudrun SylteKommunikasjonslederBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:40856457gudrun.sylte@uib.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Gjennombrudd for varsling av El Niño-fenomen i Atlanterhavet15.4.2025 14:30:39 CEST | Pressemelding
Frem til nå har ikke forskere klart å varsle en oppvarming av Sør-Atlanteren. Ved hjelp av kunstig intelligens har de nå lykkes med å varsle El Niño-fenomen i området opp til 3-4 måneder før.
Laveste havis-nivå i Arktis på fem år27.3.2025 08:41:10 CET | Pressemelding
Rundt 22 mars nådde havisen i arktis sin årlige maksimum for 2025. Det har vært en svært lav utvikling av havis gjennom hele vinteren, med en skarp reduksjon i januar. På slutten av sesongen nærmet isen seg høydepunktet for 2023, men landet akkurat like under. Dermed ble isdekket i 2025 lavere enn de siste fem årene.
Dramatiske endringer i Grønlandshavet19.3.2025 11:06:49 CET | Pressemelding
På grunn av klimaendringene er produksjon av dypvann endret på den nordlige halvkule. Dette har store konsekvenser for havsirkulasjonen og havets evne til å ta opp karbon.
Fugler i mosen2.12.2024 11:51:10 CET | Pressemelding
Varmere somre tærer på permafrosten. Bedre blir det ikke av at kvasse nebb røsker bort isolasjonen.
To grunner til at det blir ekstremt vått på Vestlandet i dag31.10.2024 11:17:27 CET | Pressemelding
Uværet “Jakob” skyldes en såkalt atmosfærisk elv som strømmer mot Vestlandskysten. Det er spesielt to ting som fører til at dette været blir så heftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom