Er du lei av hålke og sørpe?
Isglatte veier, vanskelige kjøreforhold og brodder på skoene. Det har blitt mer hålkeføre de siste tiårene, og store deler av Norge vil få enda mer.

Klimaforskere ved Meteorologisk institutt har sett på hvor mange flere dager vi har fått med nullgradpasseringer. Det er dager der temperaturen veksler mellom minus og pluss, som igjen fører til is på bakken, glatte veier og hålkeføre.
– Global oppvarming har mange konsekvenser. Flere dager med nullgradpasseringer i områder som tidligere har hatt ganske stabilt kalde vintre, er et eksempel på det, sier leder for Norsk Klimaservicesenter, Anita Verpe Dyrrdal.
Økningen i dager med nullgradpasseringer preger først og fremst vintermånedene, mens det om våren og høsten har vært en reduksjon de fleste steder (se vedlagt kart).
Hålke og sørpe flytter seg innover i landet
Samtidig er det slik at når vinteren blir mildere, vil denne grensen flytte seg innover i landet. Det betyr at områder som til nå har hatt en økning i antall dager med nullgradpasseringer vil få færre slike dager, fordi det rett og slett blir så mildt at temperaturen oftere vil ligge over null.
Men områder som til nå har hatt stabilt kalde vintre og lite hålke, vil få mildere vintre og mer hålke.
– Glattere veier, sørpeføre og bruk av brodder vil dermed bli vanligere i områder som til nå ikke har opplevd så mye av det. Det er viktig å være forberedt, da det kan bli økt behov for vedlikehold av veier i disse områdene, sier Dyrrdal.
Les mer om framskrivninger av nullgradpasseringer fram mot midten og slutten av århundret.
Slik har temperaturen om vinteren endret seg i januar
Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, har sett på hvordan temperaturen har endret seg i januar i noen utvalgte byer. Det blå feltet viser stabile og kalde dager, der temperaturen har vært mer enn minus ti eller kaldere. Det røde feltet viser dager der temperaturen var over 0 grader.
– Mye rødt viser at vinteren har gått fra den klassiske kalde vinteren, til mer sørpevinter, sier Hygen.
Tidligere var det flere dager med lave temperaturer i januar, som vist med de høye blå toppene. Etter hvert som årene har gått, ser vi at de røde områdene og toppene har blitt mer dominerende, spesielt i de senere årene.
– Dette viser en tydelig trend hvor kalde dager har blitt færre, mens varme dager har blitt flere. Det betyr mer hålke og vanskelige kjøreforhold, sier Hygen.
Se kart over utvalgte områder under:
- Oslo (Blindern)
- Kristiansand (Kjevik)
- Bergen (Bergen-Florida)
- Trondheim (Værnes)
- Tromsø (Tromsø)
- Røros (Røros og Røros Flyplass)
Faktaboks:
Norsk klimaservicesenter
Norsk klimaservicesenter (KSS) gir kunnskap om klimaendringer i Norge, for klimatilpasning. På deres nettsider kan du blant annet se framskrivninger av nullgradpasseringer fram mot midten og slutten av århundret.
Senteret er et samarbeid mellom Meteorologisk institutt, NVE, NORCE, Kartverket og Bjerknessenteret. KSS leverer kunnskap om klimaendringer i Norge slik at samfunnet kan tilpasse seg dagens og fremtidens vær.
Nøkkelord
Kontakter
Anita Verpe DyrrdalKlimaforsker og leder av Norsk klimaservicesenterMeteorologisk institutt
Tel:47863682anita.verpe.dyrrdal@met.noHans Olav HygenKlimaforsker og leder for avdeling for klimatjenester ved Meteorologisk institutt
Tel:911 23 958hansoh@met.noBilder









Lenker
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Varmeste april noen gang for seks fylker i Sør-Norge2.5.2025 14:26:43 CEST | Pressemelding
Vi legger nok en måned med store kontraster i Norge bak oss. I sør var det varmt og vårlig. I nord var måneden kald og våt, og Finnmark fikk den våteste april som noen gang er registrert.
Ny varmerekord for en av Norges viktigste klimastasjoner30.4.2025 14:46:40 CEST | Pressemelding
April har vært en varm måned for store deler av Sør-Norge. Nå har en av stasjonene som er spesielt utpekt til å overvåke klimautviklingen i Norge, satt rekord med stor margin: – Viser en kraftig temperaturøkning, sier klimaforsker.
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom