Gamle festningsmurer og nyåpna kasematter gitt nytt liv på Kongsvinger festning
Til sommeren kan publikum igjen oppleve deler av festningen som har vært stengt på grunn av usikre murer. Forsvarsbygg har gjennomført et nøyaktig restaurerings- og sikringsarbeid av festningsmurer og kasematter.

Helt konkret har Forsvarsbygg i løpet av de siste to årene plukket ned nedslitte og usikre festningsmurer og møysommelig bygget dem opp igjen. Sten for sten.
Dermed kan publikum igjen inviteres inn i de unike kasemattene på Kongsvinger festning. Kasemattene innlosjerte i en periode mange hundre mann, og beskyttet ammunisjon og forsyninger
–Alt arbeidet er gjort med respekt for den ærverdige og vakre festningen som i sin tid ble bygget for å beskytte Norge mot angrep fra svenskene. Kongsvinger festning er i dag et viktig landemerke for Forsvaret, Kongsvinger by og hele regionen. Det er et viktig samfunnsansvar å ta vare på dette for fremtiden, sier festningsforvalter Jonny Fjeld i Forsvarsbygg.
Åpner områder for publikum
–Arbeidet sikrer viktig militær- og kulturhistorie, og sørger for at viktige deler av festningen igjen trygt kan besøkes av publikum etter å ha vært stengt i et par år. Nå er mye av det indre festningsområdet, nærmere bestemt murene og dekningsrommene friskmeldt og klart for publikum til sommeren. Det er vi glade og stolte av, sier festningsforvalteren. For noen år siden ble de utvendige murene i denne delen av festningen restaurert.
Han forklarer videre:
–Kasemattene er store hvelvrom hvor soldatene på festningen kunne bo og oppholde seg, og med dører og vinduer som nå også er møysommelig restaurert. I tillegg har rommene fått bedre overvannssystemer og taket på murene er tekket, forklarer Fjeld.
Ikke et A4 prosjekt
Byggeleder i Forsvarsbygg Knut Vidar Moløkken viser et bilde av en av de restaurerte murene:
–Denne muren ser ut som den var satt opp på flere hundre år siden, men er nøyaktig ett år, humrer han. Sten for sten har den gamle og falleferdige muren blitt plukket ned, for så å bli nitidig bygget opp igjen i tråd med datidens håndverkstradisjoner og teknikk.
–Resultatet er slående, og imponerende. Jeg vil trekke frem kompetansen og samarbeidet med vår kulturminneavdeling. De har gjort en kjempejobb sammen med entreprenørene Anleggsgartner Arnesen AS og tradisjonsmurer Tore Granmo AS, sier han. Nå er fase to gjennomført.
Kompetanse, samarbeid og erfaring
Espen Marthinsen er senioringeniør i Kulturminneavdelingen i Forsvarsbygg, fagleder murarbeider og har selv bakgrunn som murer:
– Murene er bygget opp igjen gjennom et tett samarbeid mellom oss i kulturminneavdelingen i Forsvarsbygg og svært dyktige og dedikerte entreprenører hvor håndverkerne har spisskompetanse i historisk murarbeid.
– Det vi har gjort her er nemlig ikke «plankekjøring», og alt arbeid er selvsagt gjort i tett dialog med Riksantikvaren og vernemyndighetene. Alle steiner fra den gamle muren ble gjenbrukt. Forsiktig ble en og en stein, og hvor noen veide opp mot ett tonn, forsiktig heist på plass.
Marthinsen forklarer:
–I deler av arbeidet har vi brukt kalkmørtel laget på tradisjonelt vis ved at brent kalkstein er varmlesket sammen med sand og vann og samtidig mikset til egnet kalkmørtel. All mørtel er blandet på plassen
–Slik mørtel er det som var vanlig på den tida da festningen ble oppført, sier Marthinsen. Det er av stor verdi at Forsvarsbygg kan bidra til at denne kunnskapen holdes ved like. Dette er kunnskap som er avgjørende når Forsvarsbygg skal ta vare på sine mange murte kulturminner fra denne tiden.
Kritisk å reparere
–Kongsvinger festning er perle som fortjener å bli tatt vare på, og tiltakene vi har gjort nå sparer storsamfunnet for mye større kostnader som hadde tvunget seg frem hvis forfallet ikke hadde blitt tatt tak i nå. Hadde forfallet fått fortsette ville vi antakelig måtte murt om flere av de store hvelvene, i tillegg til den jobben vi har gjort. Trolig snakker vi da om en dobling av kostnadene jfr. med sluttsummen vi fikk, sier festningsforvalteren.
–Fortsatt gjenstår det mye arbeid før alt av murer på festningen er oppgradert, men arbeidet som nå er gjennomført gir festningen et kjempeløft. Vi gleder oss til å ønske publikum velkommen til sommeren, avslutter festningsforvalter Jonny Fjeld.
Kontakter
Knut Vidar MoløkkenByggelederForsvarsbygg
Tel:90934413knut.vidar.molokken@forsvarsbygg.noPressevakt
Tel:47 7777 47pressevakt@forsvarsbygg.noBilder








Følg pressemeldinger fra Forsvarsbygg
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarsbygg på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvarsbygg
Forsvarsbygg starter anleggsarbeid for nytt radaranlegg i Nordkapp7.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Forsvarsbygg starter vei- og tomtearbeid til nytt radaranlegg på Magerøya i Nordkapp kommune i midten av juli. Finnmarksentreprenør Ma Tek AS har fått oppdraget, som har en verdi på 8,1 millioner kroner inkl. mva.
Flere boliger til flystasjonen i Evenes27.6.2025 13:25:12 CEST | Pressemelding
Forsvarsbygg bidrar aktivt til å styrke Forsvarets beredskap ved å sikre moderne og funksjonelle boliger for personell ved Evenes flystasjon. Nå skal det bygges leiligheter på den gamle hoteltomta i Bogen.
Ny kaserne åpner på Madla: – Dette er en god start på styrkingen av rekruttutdanningen vår4.6.2025 11:09:22 CEST | Pressemelding
Nå i juni vil en splitter ny kaserne stå klar for å ta imot nye rekrutter ved rekruttskolen KNM Harald Haarfagre i Madlaleiren i Stavanger. Dette er det første bygget som tas i bruk av en rekke planlagte byggeprosjekter i leiren årene som kommer.
Storsatsing på naturmangfold: Forsvarsbygg inngår rammeavtale verdt 70 millioner20.5.2025 14:43:28 CEST | Pressemelding
Forsvarsbygg styrker innsatsen for natur og miljø gjennom en ny rammeavtale for rådgivningstjenester innen naturmangfold, konsekvensutredning, klimatilpasning og naturrestaurering.
Nå starter anleggsarbeidet på Jan Mayen-første båt har gått20.5.2025 09:00:55 CEST | Pressemelding
Forsvarsbygg skal i praksis bygge et nytt samfunn ved at det etableres nytt stasjonsbygg, nye garasjer, nye båtnaust og ny nødforlegning på den vulkanske øya. Det aller meste av det som trengs for å fornye øysamfunnet må transporteres og losses fra båt, i et område med arktisk og krevende klima. Byggingen innebærer en stor logistikkoperasjon, som nå har startet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom