Krever utvidelse av nasjonalparken i Øvre Pasvik
– Vi må verne det som er igjen av urskog og verdifulle naturskoger i Øvre Pasvik. Disse sjeldne skogene utsettes fortsatt for inngrep, blant annet hogges eldgamle furuer til flis til bruk som brensel, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Nasjonalparken i Øvre Pasvik er i disse dager aktuell etter at Lars Monsen besøkte urskogen i første episode av den nye NRK-serien Monsen og nasjonalparkene. Her finnes noe så sjeldent som norsk urskog.
– Under én prosent av skogen i Norge er urskog, og vi har ikke råd til å miste mer. Derfor må det som er igjen av urskog og verdifull naturskog i Øvre Pasvik sikres for ettertiden før det er for sent, sier Gulowsen.
Urskog uten beskyttelse
Langt fra alt av den sjeldne skognaturen er vernet i Pasvikdalen. Utenfor nasjonalparken ligger flere titalls kvadratkilometer med sammenhengende ur- og naturskog. Denne skogen er på ingen måte beskyttet.
I 1970 ble Øvre Pasvik nasjonalpark opprettet etter et langvarig arbeid hvor Naturvernforbundet i Sør-Varanger spilte en viktig rolle. Øvre Pasvik landskapsvernområde kom i 2003. Her er det ifølge verneforskriften blant annet tillatt med hogst.
Finnmarkseiendommen (FEFO) har tilbudt deler av den verneverdige skogen til vern for utvidelse av nasjonalparken, men på langt nær alt, og heller ikke den viktigste delen. Premisset for avtalen, i tillegg til å få erstatning for skogen de tilbyr til vern, er at FEFO får frigi deler av områdene som ble vernet i 2003.
Nå må det skje noe!
– Vi krever at de resterende urskognære områdene i Pasvik nå gis et fullverdig vern, sier Anne Greve, leder i Naturvernforbundet i Sør-Varanger.
Det finnes flere skogsbilveier i Pasvikdalen. De ligger farlig nær det som er blant våre viktigste, gjenværende skogområder. Grunneier Finnmarkseiendommen (FEFO) har en avtale med Forsvaret om å levere tømmer til oppvarming, og hogger i skogene utenfor nasjonalparken. Eldgamle furuer blir hogd til flis for oppvarming av Forsvarets anlegg. Forsvaret har naturligvis en stor tilstedeværelse i Pasvik, og patruljerer med motoriserte kjøretøy på vann og på land. Infrastruktur og aktiviteter i området etterlater dype spor i naturen.
For lokallaget, som var Naturvernforbundets første, er utvidelse av vernet i Øvre Pasvik en av de viktigste sakene. Greve understreker at en utvidelse av nasjonalparken må inkludere viktige naturtyper i nærheten og at ingen vernede områder må frigis i verneprosessen.
– Vi vil advare mot å av-verne eksisterende verneområder som kompensasjon for utvidet vern i andre områder. Dette gir ikke økt vern! Vernebestemmelsene må ikke lempes på for å tillate virksomhet som er uforenelig med vern. Vi trenger et helhetlig vern av dette området, sier Greve.
Naturvernforbundet påpeker at det trengs store og sammenhengende naturområder for å sikre artsmangfoldet i skognaturen. En evaluering av norsk skogvern fra 2016 viser at 88 prosent av verneområdene i skog er mindre enn 1 kvadratkilometer.
Nøkkelord
Kontakter
Truls GulowsenLederNaturvernforbundet
Tel:90107904tg@naturvernforbundet.noAnne GreveLeder i Naturvernforbundet i Sør-Varanger
Tel:414 56 219sorvaranger@naturvernforbundet.noBilder
Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Klimakuttene går for sakte: Nå må politikerne handle ut ifra kunnskapen de får22.1.2025 13:57:22 CET | Pressemelding
En ny rapport fra miljødirektoratet viser at det nå haster å komme i gang med reelle tiltak for å kutte klimautslippene - særlig på hjemmebane.
Fortsetter aggressiv olje- og gasspolitikk14.1.2025 14:05:00 CET | Pressemelding
I dag har regjeringen kunngjort at de tilbyr 53 nye utvinningstillatelser, eller letelisenser, til oljeselskapene på norsk sokkel.
Skitten julegave til Førdefjorden27.12.2024 13:29:54 CET | Leserinnlegg
Lille julaften kom årets skitneste julegave. Da meldte gruveselskapet Nordic Mining at de startet produksjon av mineraler ved Førdefjorden. Det markerer starten på gruvedumping i en av de reneste og mest artsrike fjordene våre.
Gruvestart ved Førdefjorden - miljøorganisasjonene lover kamp23.12.2024 06:13:00 CET | Pressemelding
Gruveselskapet Nordic Mining melder at gruveanlegget med sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden er startet opp. En av landets mest omtale miljøsaker går nå over i en ny fase, og miljøorganisasjonene har en klar melding gruveselskapet og staten: - Kampen er ikke over!
Skandaløs nedskyting av ulv20.12.2024 20:39:19 CET | Pressemelding
Nedskytingen av ulv i den norske ulvesonen fortsetter. Det er klart etter at Klima- og miljødepartementet i dag avslo Naturvernforbundets klage på kvoten for vinterens lisensjakt på ulv. Fra 1. januar blir det jakt på ulv i tre revir i ulvesonen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom