Refser regjeringens drukningsforebyggingsarbeid
Organisasjonen Flyte etterlyser konkret handling fra regjeringen i arbeidet med å redusere antall drukningsulykker i Norge.
Mandag presenterte Redningsselskapet en dyster drukningsstatistikk for 2024. I alt mistet 95 mennesker livet i drukningsulykker i Norge. Dette er en økning på 14,5 prosent sammenlignet med gjennomsnittet de foregående fem årene, og for første gang i nyere tid var det flere som mistet livet i drukningsulykker enn i trafikken. Nå reagerer organisasjonen Flyte kraftig på regjeringens manglende handling på dette viktige området.
- Det er nå snart halvannet år siden regjeringen vedtok nullvisjonen for drukning og lanserte arbeidet med en handlingsplan. Det er lite som tyder på at handlingsplanen er nært forestående, til tross for at statistikken tydelig peker på nødvendigheten av handling. Det grenser til uansvarlighet, sier Siv Jensen, politisk rådgiver i Flyte.
Ikke tid til å vente på handlingsplanen
I påvente av en handlingsplan mener Flyte det likevel er mye regjeringen kan gjøre, og at man må bruke læringen fra trafikksikkerhetsarbeidet de siste 20 årene som utgangspunkt. Særlig viktig er det å starte det systematiske analysearbeidet.
– Ulykkesanalysegruppene Statens vegvesen etablerte i 2005 har spilt en avgjørende rolle i å forstå hvorfor dødsulykker skjer og hvordan de kan forebygges. Det er avgjørende at vi får noe tilsvarende for drukningsulykker, og det er kritisk at dette iverksettes nå, sier daglig leder i Flyte, Mia Bergmann.
Etterlyser dialog
I tillegg til å være kritisk til sendrektigheten i myndighetenes arbeid, etterlyser Flyte også dialog og ønske om samarbeid fra regjeringen. Organisasjonen representerer det meste av fagekspertise innen drukningsforebygging i Norge, men opplever at det har vært begrenset vilje fra regjeringen til å utnytte denne viktige kompetansen.
– Med unntak av noen få møter har regjeringen i liten grad vist interesse for å jobbe med de som kan mest om drukningsforebygging. Vi har på eget initiativ gitt en rekke innspill, men skal vi lykkes med å redusere antallet drukningsulykker, må vi jobbe tett og på tvers av ulike sektorer. Myndighetene spiller en avgjørende rolle i å få til dette på en god måte. Våre 18 medlemsorganisasjoner er klare til å bidra, og vi har det meste av kompetansen som kreves, fortsetter Bergmann.
Håper Stortinget vil engasjere seg
Mens regjeringen tar seg god tid, håper Flyte at de andre partiene på Stortinget ser nødvendigheten av at det må handles nå. Organisasjonen håper særlig at et slikt engasjement kan gi seg utslag i revidert statsbudsjett for 2025 og neste års statsbudsjett.
– Årets budsjett viste i liten grad tegn på at regjeringen tar drukningsforebyggingsarbeidet på alvor. Med et stortingsvalg foran oss denne høsten håper vi politikere i andre partier kan løfte frem nødvendigheten av å gjøre noe nå. Hvis ikke frykter vi at den dystre trenden fra 2024 bare vil fortsette i årene som kommer, avslutter Jensen.
Nøkkelord
Kontakter
Mia BergmannDaglig lederFlyte
Tel:992 30 112Siv JensenPolitisk rådgiverFlyte
Tel:93063618siv.jensen@flyte.noBilder
Om Flyte
Flyte er en paraplyorganisasjon som skal samle alle som jobber med drukningsforebygging i Norge. Organisasjonen har i dag 18 medlemsorganisasjoner som alle jobber med drukningsforebygging på ulike måter. Flyte skal være en aktiv og ledende pådriver i drukningsforebyggende arbeid. Flyte skal gjennomføre informasjonstiltak, kampanjer og opplæring innen drukningsforebygging – som et ledd i en samordnet innsats mot drukningsulykker.
Følg pressemeldinger fra Flyte
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Flyte på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Flyte
Liv går tapt mens regjeringen somler5.12.2024 11:45:54 CET | Debattinnlegg
«Ett liv tapt til drukning, er ett for mye», sa statsminister Jonas Gahr Støre 25. juli i år, på den internasjonale dagen for forebygging av drukning. Siden den gang har 31 mennesker mistet livet i drukningsulykker.
Hvor mange må drukne før regjeringen tar ansvar?7.10.2024 12:01:41 CEST | Pressemelding
Hittil i år har flere omkommet i drukningsulykker enn i trafikken i Norge. Allikevel bevilger ikke regjeringen en eneste krone til drukningsforebygging i neste års statsbudsjett.
Behov for nasjonale retningslinjer i drukningsforebyggingen14.8.2024 15:47:16 CEST | Pressemelding
Hittil i år har 56 mennesker mistet livet i drukningsulykker i Norge. Det er to flere enn i fjor på samme tid. Drukningsulykkene skjer i hele landet, og det er på høy tid med nasjonale retningslinjer for drukningsforebygging i norske kommuner.
Markering av Verdensdagen for forebygging av drukning21.7.2024 11:58:06 CEST | Presseinvitasjon
Flyte inviterer til markering av FNs Verdensdag for forebygging av drukning. Arrangementet finner sted 25. juli kl.12.00 på Sørenga i Oslo.
Markering av Verdensdagen for forebygging av drukning16.7.2024 11:54:51 CEST | Presseinvitasjon
Flyte inviterer til markering av FNs Verdensdag for forebygging av drukning. Arrangementet finner sted 25. juli kl.12.00 på Sørenga i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom